Hlavní obsah

Překvapivé typy nevěry: kromě fyzické a emocionální existuje také finanční a digitální

Foto: Andrii Zastrozhnov, Shutterstock.com

Foto: Andrii Zastrozhnov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věrnost je něco, s čím většina lidí vstupuje do vztahu. Chtějí být věrní a vyžadují to i po partnerovi. A když zjistí, že je partner podvádí, jsou zranění a jejich důvěra je často nenapravitelně zničena. Podvádění a nevěry ale nejsou „jen“ sex. Jaké typy nevěry existují?

Článek

Stejně jako existuje tisíc důvodů, proč k nevěře dochází, je dokázáno, že existuje i více typů nevěr. Navíc každý člověk za nevěru považuje něco jiného. Zeptali jsme se proto odbornic na vztahy, jaké druhy podvádění ve své praxi vídají a jak se s nimi dá pracovat. Co psycholožka a psychoterapeutka Alex Hrouzková a vztahová koučka a mediátorka Jana Řehulková odpověděly?

Co je to nevěra a musím slíbit věrnost?

V minulosti bylo jasné, že byl-li partner nevěrný, tak spal s někým jiným. Dnes je to krapet složitější: nevěr se definuje víc typů a každý za podvádění může považovat něco jiného. Navíc mnozí lidé jen velmi váhavě přistupují na exkluzivitu ve vztazích, tedy vlastně ani nemohou být nevěrní, protože nikomu věrnost přece výslovně neslíbili…

Podle Alex Hrouzkové si každý definuje nevěru vlastním způsobem: „Někdo považuje za zradu důvěrnější textové zprávy, jiný pohlavní styk. S tím jsou také spojeny i individuálně prožívané emoce u každého člověka a v každém vztahu.“

A Jana Řehulková upozorňuje, že existuje mnoho typů nevěr a také mnoho způsobů, jak se s nimi jednotlivé páry dokážou (ne)vyrovnat: „Pokud ale dojde k nevěře hned na začátku vztahu, ve fázi největší zamilovanosti, jedná se zřejmě o chronického nevěrníka, kterého bude promiskuita provázet většinu života.“

4 typy nevěry a podvádění

Nevěry mají společné to, že ovlivňují vztah a vzájemné pouto a mohou v konečném důsledku i vztah rozbít. A ani v jednom případě není o co stát.

1. Fyzická nevěra

Jedná se o fyzický intimní kontakt mimo vztah, tedy líbání, mazlení, sexuální styk… O této nevěře se mluví nejvíc a pro vztah bývá destruktivní. Překonat to, že vás zradil člověk, kterému jste věřili nejvíc a šli jste s ním do společného života, a obnovit důvěru po nevěře je totiž mimořádně těžké, pro někoho nemožné. Podvedený znejistí při každém pípnutí telefonu nebo opožděném příchodu, jeho fantazie pracuje na plné obrátky…

A než se dostane do fáze, kdy je vůbec schopen či ochoten přemýšlet, zda a jak na vztahu pracovat, projde si zcela přirozeně fází výčitek a obviňování. „Z mé zkušenosti se pak lidé často nerozcházejí jen kvůli nevěře samotné, ale i kvůli tomu, co následuje po ní. Hádky, výčitky… Často je pak takové soužití k ‚nežití‘ a končí rozchodem,“ říká Jana Řehulková.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Byl jsi mi nevěrný, nebo ne? To je přece jednoduchá otázka ?! No, miláčku, vlastně dost těžká. Záleží, jestli líbání v rámci hry na pravdu považuješ za nevěru…Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

2. Emocionální nevěra

Zatímco hranice fyzické nevěry lze definovat poměrně přesně, v tomto případě je to těžší. Problém je, když partner naváže citové pouto s někým jiným, svěřuje se mimo vztah, rád se vídá s někým, u koho dobře cítí, že je to spíš zakázané ovoce, často se i zamiluje a touží po něčem víc… A především to před partnerem tají! V tom je jeden z hlavních rozdílů mezi tím, když má někdo důvěrníka opačného pohlaví (kamarádku z dětství, kolegu z práce…), vídají se spolu a povídají si.

Jana Řehulková říká, že emocionální blízkost s jiným partnerem může, ale nemusí vést k tělesné intimitě. Citová nevěra ale bývá pro mnoho lidí stejně bolestivá jako fyzická a může vést k pocitům zrady a nedůvěry.

3. Finanční nevěra

Netušíte, kam mizejí vaše společné peníze, a partner dělá zásadní rozhodnutí okolo financí sám a tajně? Pak mluvíme o finanční nevěře. Jana Řehulková ji vnímá jako stále častější jev: „Týká se skrývání peněz, zadlužování nebo utrácení společných financí bez vědomí partnera. I to může způsobit velké napětí a nedůvěru.“ A pozor, je třeba myslet na to, že v manželství je jedno, který partner vydělává víc, zda je žena na rodičovské dovolené, a tedy takřka bez příjmu… Všechny peníze jsou společné a partneři by o nich měli rozhodovat společně!

4. Mikronevěra a digitální podvádění

Online svět a sociální sítě daly vzniknout novému typu nevěry. „Má podobu intimity sdílené prostřednictvím sociálních sítí, zpráv nebo e-mailů. Postupně může vést k emoční nebo i fyzické nevěře,“ upřesňuje Jana Řehulková. Partner se tak ani nemusí hnout z domu, a přesto podvádí. Píše lechtivé zprávy sexy kočce ze seznamky, provozuje sex přes zprávy s cizí ženou, případně si s ní domluví rande přes webkameru… Někdo sem řadí i tajné sledování porna.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Dělá si srandu? Celý večer sedí vedle mě na gauči, jednou rukou mě objímá a druhou píše zprávy téhle flundře?Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Kdo může za nevěru?

To, zda a jak podvádění ovlivní vztah, je velmi individuální, záleží to na mnoha faktorech a podle Alex Hrouzkové i jeden člověk může vnímat nevěru různě v různých vztazích: „Jinak může prožívat nevěru v krátkodobém a jinak v dlouhodobém vztahu, jinak bude prožívat nevěru hluboce zamilovaný člověk a jinak ten, kdo ve vztahu není příliš citově zainteresován.“

Jana Řehulková k tomu říká, že jsou-li partneři spokojení a milují se, obvykle nemají tendenci být jakkoli nevěrní. Podle ní jsou všechny druhy podvádění v různé míře nebezpečné, zároveň to ale může být jen vrchol ledovce a příznak, že už delší dobu mohla víceméně nepozorovaně probíhat krize ve vztahu. V této souvislosti se plamenně diskutuje o tom, zda za nevěru vždy mohou oba, tedy nevěrník i podváděný. Každopádně platí, že nevěrou se ještě žádná krize nevyřešila, a pokud někdo získá pocit, že s protějškem mají problém, má to řešit jako dospělý a slušný člověk. Stejně tak se může stát, že se zakoukáte jinde, ale i v tom případě je lepší být upřímný a neubližovat víc, než je nutné.

Co dělat, když se provalí nevěra

Rozhodně neplatí, že jediným možným řešením je v případě nevěry rozchod. Naopak – v mnoha případech si partneři uvědomí, že mají problém, a začnou ho aktivně řešit a pořádně spolu komunikovat. „Je to velmi individuální a závisí na partnerovi, jak silně se cítí podveden a zrazen. Nevěru lze překonat a vztah obnovit, pokud o pokračování společného života stojí oba, uvědomí si, co by ztratili, a chtějí na vztahu pracovat,“ říká Jana Řehulková.

Vztah po nevěře? Bez práce to nejde

Obě dámy se shodují, že je možné vztah zachránit. Rozhodně ale nepomůže, když budete nevěru oplácet, partnerovi jeho poklesek neustále nadhazovat anebo pátrat po detailech. Je to nefér, protože vás to strašně bolí, a ještě máte hledat společně „řešení“. Proto se hodí najít si objektivní pomoc, tedy partnerského poradce či párového terapeuta. Je nezaujatý, váš vztah a vás dva vidí zvenku a možná vás jeho pohled překvapí.

Podle Jany Řehulkové vám odborník pomůže pochopit příčiny, které k nevěře vedly, zpracovat rozjitřené emoce a najít cestu, jež povede k postupnému obnovení důvěry a blízkosti ve vztahu. Pokud však není ochota obou partnerů pracovat společně na rozvoji a  změnách, bývá podle Alex Hrouzkové východiskem dříve či později rozchod. Ale i tady je podpora experta šikovná: pomůže vám oběma zvládnout konec vaší lásky co nejlépe.

Načítám