Hlavní obsah

Jak z toho ven: Muž chodí na terapii, stojí nás to čas i peníze. A teď se změnil a chce se rozvést!

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manžel naší čtenářky chodí několik let na psychoterapii, stojí to čas, energii i peníze, navíc pak rodina musí snášet jeho nálady, protože terapie je náročný proces. Irena přitom celou dobu doufá, že si muž udělá v životě pořádek, a jejich vztah se tak zlepší. Jenže on teď přišel s tím, že chce rozvod! Co na to psychoterapeut Ondřej Frunc?

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Můj muž začal před třemi lety chodit na psychoterapii. Chodí tam celou dobu jednou týdně a hrozně se změnil. Nejdřív jsem byla ráda, že tam šel, protože byl nesnesitelný a pořád jsme se hádali. On četl nějaké knihy o seberozvoji a příručky a nakonec se rozhodl, že má asi nějaký problém. Našel si starší paní doktorku (já ji neznám, jen jsem se na ni dívala na internetu) a chodí.

Čekala jsem, že se všechno časem zlepší, že pochopí, jaké dělá chyby a tak, jenže se mezi námi nic nezlepšuje, naopak. Strašně se změnil, přijde mi hrozně sobecký, k dětem i ke mně se chová úplně jinak a před týdnem, když dlouho mlčel a byl opravdu divný, jsem z něj vytáhla, že uvažuje o rozvodu. Úplně mě to zlomilo a pořád brečím. Celou dobu čekám, až se to s ním zlepší, až si udělá v životě pořádek, také platíme za terapii docela dost peněz, snášíme jeho různé nálady a teď tohle? Myslela jsem, že to dělá pro nás, pro rodinu, abychom žili lépe. Myslíte, že by mělo smysl zajít za jeho terapeutkou a promluvit si s ní? Děkuju vám za názor. Irena (35)

Odpověď

Dobrý den, Ireno, díky za dotaz. Chápu, že je vám v současné době těžko a vaše situace a zkušenost není lehká. Rád bych proto ocenil, že hledáte pomoc a píšete. Přinášíte svůj příběh a otázku. Říkáte, že váš vztah s mužem není dlouhodobě dobrý. Hodně se hádáte. Muž chodí na terapii, čekala jste, že se tím váš vztah zlepší, ale děje se spíše opak. A nyní muž přichází s tím, že uvažuje o rozvodu.

Ptáte se, jestli má smysl chodit za jeho terapeutkou? To určitě není dobrý nápad. Jeho terapeutka je vázaná mlčenlivostí, takže se obávám, že vám nic říct nemůže. Myslela jste si, že muž pracuje na tom, aby vám bylo lépe… K tomu bych rád řekl, že to bohužel asi není jasné: lidé chodí na terapie s různým zadáním.

Takhle na dálku se zdá, že je vaším velkým problémem komunikace ve vztahu. Co vám manžel o své tříleté intenzivní terapii říká? Bavíte se o tom, co zažívá, jaká témata řeší, na čem vlastně pracuje? Týká se to jeho vztahu s vámi nebo něčeho jiného? Tušíte, jak se vlastně cítí? Lidé si v párech často o terapii leccos sdílejí, ale zdá se, že váš muž moc věcí neříká… Je u vás doma komunikace těžké téma, mluvíte spolu? Jak to vlastně funguje v průběhu celého vašeho manželství?

Někdy – pokud je těžká komunikace – může být fajn prostředek třeba párová terapie. To je prostor, kde se můžeme dozvědět alespoň to, co si náš partner myslí. A snažit se ho trochu pochopit. Tušíte, proč se chce manžel rozvádět? Zároveň je třeba se zeptat sama sebe, o co vlastně stojíte vy: Chcete si manželství zachovat za každou cenu, nebo jenom pokud se k vám bude manžel chovat lépe? Určitě se jedná o velmi složitou a nejasnou situaci a bylo by určitě dobré, kdybyste měla pro sebe dobrou oporu – v kamarádkách, v rodině… Kdekoliv se cítíte dobře.

Myslím, že by bylo fajn pokusit se s manželem komunikovat a zjistit, co se v něm vlastně odehrává. Popřípadě vyhledat pomoc nějaké telefonní partnerské linky či rodinného centra nebo párového terapeuta. Do budoucna si ujasnit, co sama pro sebe očekáváte a po čem toužíte. Je vám s mužem dobře, nebo si přejete nějakou změnu?

Vztahy většinou prožívají krize kolem neshod, které vznikají kvůli různým pohledům na určitá témata. Každý vidí svou pravdu a není ochotný akceptovat pravdu partnera. Ale z toho mála, co bylo řečeno ve vašem dotazu, se zdá, že bohužel ani není jasné, co váš manžel vlastně chce. Znovu říkám: bylo by potřeba komunikovat, a to dřív, než se člověk sám rozhodne odejít a partnera o tom jen informuje. To je pak opravdu nepříjemné a vytváří to silný pocit bezmoci a nemožnosti participovat na řešení, protože problém je neznámý. Přeji vám jen to dobré, hodně síly a dobrou podporu, kdekoliv ji budete moct najít.

Načítám