Hlavní obsah

Už to o ní víš? Proč jsou drby důležité k přežití a jak se liší klepy v korporátu a na vesnici

Foto: Marie Irová

Foto: Marie Irová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi dvě třetiny času, který lidé v práci věnují komunikaci, vyplňují drby. To tvrdí český patolog a neuropatolog František Koukolík. Proč drbům věnujeme tolik času? A jak by vypadala společnost bez drbů? A proč jsou drby důležité pro přežití lidstva?

Článek

Drby mají špatnou pověst. Není se co divit. Dokážou zničit kariéru i život. Přesto mají na lidské konání i pozitivní dopady. Nechce se vám tomu věřit? Nejste sami. „Mě samotného překvapily výsledky výzkumů, které upozorňují na kladné stránky drbů,“ říká v novém dílu podcastu MUDr.ování doktor František Koukolík, jenž o drbech napsal knihu. „Badatelé jsou přesvědčeni, že drby stály u kolébky lidské řeči,“ říká věhlasný český patolog s tím, že je velmi pravděpodobné, že drby sloužily jako nástroj k přežití. Upozorňovaly totiž na nebezpečné jedince.

Nejrozšířenější lidská činnost

Společnost, kde by lidé nedrbali, ještě nebyla vynalezena, podle vědců jde o nejrozšířenější lidskou činnost. Drby jsou sice důležité, ale bohužel také záludné. Bránit se jim příliš nelze, čelit jim však můžeme. Jak? To František Koukolík popisuje v podcastu MUDr.ování, kde se také dozvíte, proč největší pozornost přitahují negativní zvěsti, jak se liší drbání mužů a žen, a také to, že drby mezi sebou šíří i kromě lidí dokonce i bakterie.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu, který najdete pod názvem MUDr.ování. Každý další díl se objeví vždy ve středu v 11 hodin dopoledne a poslouchat ho můžete na Proženy.cz a ve všech podcastových aplikacích, jakou jsou Podcasty.cz, Spotify či Apple Podcasts.

S kým jsme si povídali? MUDr. František Koukolík, DrSc., patolog a neuropatolog z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, rytíř českého lékařského stavu. Věnuje se především vztahu mezi mozkem a chováním. Napsal několik desítek odborných publikací, které vyšly u nás i v zahraničí. Přednáší na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Celý život se zabývá popularizací věd o mozku, za což obdržel mnoho cen. Jeho jména nese planetka, kterou objevili čeští astronomové. Dlouhou řadu populárně naučných knih letos rozšířil o titul s názvem Drby.

Příští týden se můžete těšit na lékařku Petru Ryckovou, která bude hovořit o refluxu jícnu. 

Související témata:

Načítám