Hlavní obsah

Flirtování zvyšuje sebevědomí a trénuje mozek. Můžete na něj ale také šeredně doplatit

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezávazné oťukávání, smyslné dorážení a lehké náznaky zájmu patří k namlouvacím rituálům. Ale flirtovat se dá i bez namlouvání a následného sexu či vztahu. Lehká koketerie nám podle vědců zvyšuje sebevědomí a zlepšuje náladu. Jaká jsou pravidla, když nechcete, aby to přerostlo v něco jiného, a kdy je koketování nevhodné až nebezpečné?

Článek

Flirtování je vlastně takovým tichým jazykem lásky. Zapojuje se při něm verbální komunikace i řeč těla. Flirtovat ale můžete i po esemeskách nebo chatu… Proč je to tak příjemné? Každý projev zájmu rozezní v mozku centrum odměn a do těla se v tu chvíli vyplaví koktejl šťastných hormonů, které zvedají náladu. Což je i důvod, proč mají někteří na flirtování téměř závislost. „Pro někoho může být flirt jen náplastí na samotu či nepovedené vztahy. Hodně záleží i na tom, v jaké životní situaci se zrovna nacházíte, zda opravdu hledáte jen nezávazné povyražení, které nikam dál nevede, nebo berete flirt jako začátek seznamování,“ vysvětluje terapeutka Lucie Mucalová.

Není svádění jako svádění

Úsměv, oční kontakt, pár komplimentů… Pro někoho to může být běžný a naprosto nevinný způsob komunikace, ale druhý si jej může vyložit jako jasné projevy zájmu a snahu o navázání vztahu. Flirtování jen proto, abychom se všichni cítili dobře, vyžaduje poměrně slušnou dávku emoční inteligence a ten, kdo jí má méně (což vůbec nesouvisí s výškou IQ), může tápat. Nedokáže správně rozpoznat signály, špatně vyhodnotí situaci a výsledkem pak může být slušný trapas, to v tom lepším případě. Kde je tedy hranice nevinného laškování? Přečtěte si pravidla bezpečného flirtování: Tohle mohou i zadaní. A v čem nám může trochu toho neškodného koketování pomoct?

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Nezávazně se pobavit a trochu si i zalaškovat? Proč ne, ale hranice, kam až chcete zajít, by měla být jasně danáFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Koketováním si zvyšujete sebevědomí

Život je sám o sobě dost komplikovaný, a když se sejde víc nepříznivých situací, může být chvíle strávená s někým neznámým, třeba v baru, tím pravým povyražením a způsobem, jak si pročistit hlavu. A nejen to. Ve chvílích, kdy se nám moc nedaří v práci, váha ukázala o pět kilo víc a vaše nálada klesá k bodu mrazu, cítí se lidé vlivem nahromaděného stresu mnohem zranitelnější, pochybují o sobě a přestávají si věřit. A to je přesně ta chvíle, kdy vám i zcela nevinný flirt může vrátit důvěru v sebe sama.

Flirtem cvičíte mozek

Hovory s lidmi, které znáte dlouhá léta, často ustrnou na stále stejných frázích. Když se ale snažíte zapojit do hovoru neznámých lidí nebo rozesmát někoho, koho znáte jen pár minut, musíte vyvinout mnohem větší úsilí, snažíte-li se ho zaujmout. Je potřeba zapojit fantazii, oprášit slovní zásobu, zkrátka protočit mozkové závity a víc se snažit. To je ten nejlepší trénink na rozvinutí sociálních dovedností. Zejména u nesmělejších jedinců jde o skvělé cvičení, jak zlepšit své komunikační schopnosti. A také vás naučí naslouchat a lépe vnímat, co druzí říkají.

Foto: Dikushin Dmitry, Shutterstock.com

Flirtování v práci je příjemné, ale nemusí to dobře dopadnoutFoto: Dikushin Dmitry, Shutterstock.com

Když svádíte, cítíte se sexy

Flirtování generuje pozitivní energii, která z vás rázem činí přitažlivější osobu. Je samozřejmě třeba rozlišovat, zda flirtujete ve snaze někoho svést, případně navázat trvalejší vztah, nebo hledáte jen nevinné povyražení. V každém případě vám pouhé laškování, vtipkování a dobírání si druhého dodá tu pověstnou jiskru v oku, která je zárukou, že z vás ostatní nespustí oči. A co bude dál, je opravdu už jen na vás.

Flirt na pracovišti: ano, či ne?

A jak je to s flirtováním mezi kolegy na pracovišti? Mnohé studie ukazují, že jiskrné chování může zvedat pracovní morálku a uvolňovat napětí. Jak potvrdil jeden z výzkumů společnosti STEM/MARK, na němž se podílel i známý sexuolog Petr Weiss, jde o velmi rozšířený jev. K flirtování se přiznalo až 94 % zaměstnanců. A vztah na pracovišti v Česku přiznalo 33,5 % mužů a téměř 30 % žen. Ano, nevinné laškování přerůstá ve vztah poměrně často. A protože se to týká i zadaných, může to vést až ke krachu vztahu. I jednorázové povyražení s kolegou nebo nedejbože šéfem může mít nedozírné následky, a to i v případě, že jste single. Důvody, proč je románek na pracovišti špatný nápad.

A co na to věda?

Ti, kteří flirtují jen tak na pohodu, to zpravidla dělají plošně, tedy s každým. Co ale, když vás někdo skutečně balí? Poznáte to vůbec? V jedné ze studií provedené na univerzitě v Kansasu se ukázalo, že jen 36 % mužů dokázalo správně rozpoznat, že s nimi žena flirtuje, u žen byl výsledek ještě slabší, trefilo se jen 18 % z testovaného vzorku. „Z toho lze vyvodit, že většina lidí prostě nepozná, že se s nimi někdo pokouší navázat kontakt, nebo si jeho chování špatně vyloží,“ říká profesorka psychologie Theresa DiDonato z univerzity v Marylandu. „Lidé se totiž bojí přímého odmítnutí, takže flirtují velmi nenápadně,“ dodává. Projevy náklonnosti mohou být tak nejasné, že si kladete otázku, zda s vámi dotyčný opravdu laškuje, či se jen chová mile. Chcete-li mít jasno, porovnejte, jestli se tak chová pouze k vám a zda je jeho chování konzistentní, tedy nebylo to jen jednou a náhodou.

Načítám