Hlavní obsah

Sex po hádce? Ano, ale má to svá pravidla

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo to zažil, jiný to zná z filmů. On a ona si vjedou do vlasů a strhne se hrozná hádka. Pak najednou střih, a oni jsou na zemi a milují se jako smyslů zbavení. Uškodí vztahu, když se hned po hádce pomilujete?

Článek

Co se děje, když se dva hádají? Podle studie španělské univerzity ve Valencii nával adrenalinu, který připravuje tělo na výkon, stresového hormonu noradrenalinu a testosteronu, jež povzbuzuje libido a zvyšuje sílu, způsobuje stav extrémního vzrušení.

Jak využít vztek při sexu

Sociální psycholožka Samantha Joel působící na univerzitě v kanadské provincii Ontario v Londýně se pro magazín Psychology Today zmínila, že vnímání hrozby může pod vlivem hormonů dopadnout tak, že se hněv změní v touhu. Hádka mezi partnery aktivuje biologicky založený systém, který motivuje člověka k tomu, aby se choulil v náruči protějšku.

„Není neobvyklé, že na sex v prvních chvílích po hádce nemáte ani pomyšlení. Ale pokud tento svůj pocit překonáte, a na milování skutečně dojde, často se děje to, že tím obnovíte ve vztahu pocit důvěrnosti a blízkosti,“ uvedla Samantha Joel s tím, že pochopitelně existují dva způsoby, jak hněv ve své ložnici použít. Správný a špatný.

„Pravdou je, že většina milostných situací, ke kterým dojde hned po výměně názorů, vyplyne z extrémních negativních emocí, a to bez jakéhokoli skutečného řešení,“ říká americký klinický psycholog Seth Meyers pro výše uvedený magazín s tím, že nic by se nemělo zametat pro koberec. Určitě není dobré sexem řešit vypjaté chvíle opakovaně a navíc záměrně (lze mít super sex i pohodový vztah v jednom?).

Nejdřív vyříkat, pak sex

„Někteří jedinci v sexu po hádce vidí způsob, jak se vyhnout komunikaci, nebo si na vyhrocené momenty tak přivyknou, že je vyloženě vyhledávají. Je to jako závislost na kokainu. Nikdy to nenechte dojít takhle daleko,“ varuje Seth Meyers. Tak jaká pravidla pro pohlavní styk po hádce vlastně nabízí?

Ideální je, nejdřív si všechno vyříkat, hádku uzavřít, a teprve poté skočit do peřin (jak mluvit s muži). Jenže v praxi to častokrát tak nefunguje. S rozbouřenými hormony touha stoupá a partneři podlehnou okamžiku, prostě se to stane.

Pak je moudré dohodnout se, že jakmile vylezete z postele, promluvíte si. Ale ne v posteli! Ložnice je místem klidu, hádky patří jinam.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Ideální je dospět ke konsenzu, a až pak skočit do posteleFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Sex není řešení

Britská sexpertka Linda Sonntag se přiklání k tomu, aby se vždycky vše urovnalo, než slunce zapadne. „Denní potyčky byste večer měli ukončit. Ležet vedle někoho v posteli a dusit se zlostí, nevede ke klidnému a osvěžujícímu spánku ani k harmonickému partnerství. K uvolnění napětí přitom často stačí omluva,“ popisuje odbornice v jedné ze svých příruček.

Obecně také platí, že pokud si sex po výměně názorů dopřáváte jen jako příležitostné zpestření, a ani jeden z vás se necítí být nějakým způsobem zneužíván, může to váš sexuální život obohatit. Jestli však po každém nedorozumění vy nebo on radši skáčete do peřin, než abyste si sedli ke stolu a v klidu si promluvili, už je to špatně. Podobného návyku se co nejdřív zbavte.

Reklama

Načítám