Hlavní obsah

Super sex, nebo pohodový vztah? Vážně nelze mít obojí?

Foto: Thinkstock

Super sex, nebo fungující vztah. Opravdu nelze mít oboje?Foto: Thinkstock

Reklama

Buď partner, s nímž si názorově rozumíte a máte pohodový vztah, ale poněkud „poklidný“ sexuální život. Nebo chlap, s nímž se hádáte, ale v ložnici to je velká vášnivá jízda. Opravdu nelze mít oboje?

Článek

Traduje se, že je většina párů postavena před velmi nepříjemnou volbu. Buď si najdete partnera, který je vám názorově a povahově blízko, jste schopni se na všem dohodnout a váš vztah funguje bez velkých střetů a hádek. Ovšem daní, kterou za to zaplatíte, je jakýsi „klid“ a možná trochu nuda v ložnici.

Nebo budete žít s někým, kdo je názorově někde jinde, hádky a neshody jsou na denním pořádku, ale tak jak to mezi vámi jiskří při výměně názorů, tak to jiskří i v ložnici. Prostě sex s ním je super. Zeptali jsme se odborníků, zda to přece jen nejde nějak skloubit.

Hádky a super sex?

Je pravda, že vášnivé hádky dost často končí vášnivým sexem, kterému se jen těžko odolává. „Usmiřovací sex samozřejmě funguje, často mívá podobu té živočišnosti, kdy z vás vše spadne a chcete v danou chvíli opravdu jen ten sex,“ upřesňuje psychoterapeutka Lucie Horníková. A platí i to, že divokých hádek jsou schopní energičtí lidé, kteří podobnou energii a sílu projevují i v ložnici.

Foto: Thinkstock

Nejdřív hádka a pak dokonalý usmiřovací sex? Takhle to prý funguje jen v začátcíchFoto: Thinkstock

Ale tak jednoznačné to není, protože tenhle super sex je přece jen dočasnou záležitostí. Tvrdé spory a drsné výměny názorů jednoduše zabijí vášeň i tam, kde je jí opravdu hodně. „Dlouhodobé rozepře vedou spíše k manželské krizi a odloučení, než k divokému sexu. Usmiřovací sex může fungovat v začátcích vztahu, pokud se však neshody nekomunikují a neřeší, sex nikoho nespasí,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Lucie Horníková.

I kliďasové to umí rozjet

V tomto směru tedy odborníci doporučují hledat především partnera, s nímž dokážete problémy řešit, jednoduše spolu umíte mluvit a rozumíte si. „Ve vztahu by měla být harmonie, ale samozřejmě i okamžiky, kdy to mezi partnery jiskří,“ říká Lenka Černá.

Navíc rezolutně tvrdit, že ten, kdo se hádá, ten si užívá skvělého sexu, a naopak ten, kdo má klidný a fungující vztah, má nudu v ložnici, je prý nesmyslné. Možná v některých případech to tak platí, ale za obecné pravidlo to pokládat nelze. „Traduje se to, ale pravidlo to opravdu není. Vždyť spousta distingovaných párů naopak právě v ložnici popustí svou uzdu,“ tvrdí Lucie Horníková.

Foto: Thinkstock

Nezobecňujte! I poklidný úředníček to může umět v posteli pořádně rozjetFoto: Thinkstock

Nelze mít vše, ale…

Tak jako pro všechno v životě, i pro partnerský vztah ale platí, že nelze mít vše. Ale dobrou zprávou je, že při troše snahy se tomu ideálu lze minimálně přiblížit. „Spousta párů, kteří si vztahově rozumí, ale sex mají chladnější, se dokážou naučit kvalitnímu sexu. Pokud vnímají sex jako důležitý, i když to není pro ně priorita číslo jedna, leckdy stačí nějaká drobnost, malý impuls, a vášeň, kterou doposud neznali, je možné rozdmýchat,“ upřesňuje Lucie Horníková.

Výhodou těchto klidnějších párů je totiž schopnost společně mluvit, umění vzájemné komunikace. I sex je totiž o komunikaci. A pokud tihle lidé umí řešit běžné problémy a spory, zvládnou i tohle.

Navíc i představa, že v ložnici to musí být neustále velká sexy jízda, je mylný. „Sex nemusí být pořád jen ohnivý a jiskřivý, někdy přichází uspokojení, když je klidný, jednoduchý, krátký. Někdy nám víc dá jen obyčejné mazlení, emoční blízkost a podobně,“ vysvětluje Lenka Černá.

Co si o tom myslíte?

Reklama

Načítám