Hlavní obsah

Nebezpečné hádky: Tyhle 4 druhy zabíjejí váš vztah!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když spolu dva lidé žijí, čas od času se pohádají. Tak to prostě je a rozhodně to neznačí, že vám to nefunguje nebo že se k sobě nehodíte. Ale pozor, není hádka jako hádka. Některé jsou v pořádku, jiné jsou hodně nebezpečné!

Článek

Co by to bylo za vztah, kdybyste se alespoň občas nepoškorpili. Buď by to znamenalo, že spolu nekomunikujete, nemluvíte spolu a nic společně neřešíte, nebo že se minimálně jeden z vás neustále přizpůsobuje tomu druhému, podvoluje se a potlačuje své já, jen aby ten druhý byl spokojený. Ani jedno samozřejmě není v pořádku.

Hádky sice k soužití muže a ženy patří, jde ale o to, jaký druh hádek „provozujete“. Tohle jsou nejčastější druhy. Které jsou normální a které značí vztahový problém?

1. Názorová neshoda

Je to hádka o konkrétní věc, na kterou máte každý rozdílný názor, nesouhlasíte spolu. Vy možná chcete přihlásit dítě do recitačního kroužku a muž ho vidí spíš na fotbale. Nebo byste ráda obývák vymalovala nabílo a partner prosazuje jinou barvu.

V tuto chvíli je vlastně jedno, o co se přete, důležité je, že důvod neshody je jasný. To je totiž v naprostém pořádku! „Je přirozené, že páry narážejí na to, že někdy mají na věci odlišný názor. Každý jsme přece jiný. Podstatné je, jak k těmto odlišnostem přistoupíte,“ říká terapeutka osobního rozvoje Klára Gelnarová.

To, jak diskuze o problému vypadá, se odvíjí samozřejmě od vašeho naturelu. Ale ani není tak důležité, zda spolu mluvíte klidně a tiše, nebo na sebe třeba trochu křičíte, podstatné je, že je to diskuze. „Vlastně se ani nemusí jednat o hádku, ale prostě o partnerskou debatu. Partneři by při ní měli dojít k nějakému konsenzu, měli by se snažit vzájemně se pochopit, najít společné řešení,“ tvrdí vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

2. Hádky o nic a o všechno

Tohle je v podstatě opak předešlého druhu sporu. Tady po chvíli ani nevíte, o co se vlastně přete, případně je to naprostá malichernost. Ano, jsou to všechna ta zdvižená záchodová prkénka, ponožky pohozené na zemi, ale i hlouposti typu „ten film dávali v pondělí… ne dávali ho v úterý“. Vlastně vůbec nejde o to, kdy snímek v televizi běžel, ale kdo má či nemá pravdu.

Tohle je bohužel dost nebezpečné a přitom značně rozšířené. Je to totiž spíš poměřování sil, kdo je lepší, kdo má v čem pravdu, kdo se plete a podobně. „Tento typ hádek může i jinak nadějný vztah doslova zničit a zabít. Kvůli malichernostem se hádá hodně párů, a to jen proto, že v základních oblastech společného žití neumějí komunikovat,“ říká Lenka Černá. Banální problém je pak často jen záminka, abyste mohli partnera z něčeho obvinit, označit ho za špatného a vlastně si tak ulevit.

Nekončí to většinou moc dobře – po čase se hádáte skoro pořád, doma není příjemná atmosféra, naopak je tam dusno. Výsledek je rozchod, případně únik v podobě nevěry.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

I naprostá drobnost a malichernost dokáže rozpoutat obří hádkuFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

3. Hádky z nedorozumění

Komu se to ještě nestalo, ať hodí kamenem. Jsou to situace, kdy partnerovi něco říkáte, on podle vás dostatečně nereaguje, a tak si to vysvětlíte jako nezájem, odmítnutí či nesouhlas. Jeho ale třeba jen bolí hlava nebo má plnou hlavu pracovních starostí, které ho teď trápí. „Tyhle hádky vycházejí z domněnek, z toho, že si jeden nebo druhý, nebo dokonce oba něco domýšlí, vytváří fantazie,“ vysvětluje Klára Gelnarová.

Jenže domněnky mívají s realitou většinou dost málo společného. Dejte si na to pozor – ne že by tyhle půtky mohly váš jinak fungující vztah zničit, ale na rodinné pohodě určitě nepřidávají. Přitom je to vcelku snadné, stačí jen používat pusu dle pořekadla „líná huba, holé neštěstí“.

Když nevíte, jak to či ono partner myslel, zeptejte se ho. Pokud od něho něco potřebujete, poproste ho o to. Máte-li pocit, že mu něco vadí, zeptejte se, zda to tak vážně je. Předejdete tím všem nedorozuměním a leckdy i zbytečným starostem, stresu a hádkám.

4. Ticho!

Tohle sice není hádka v pravém smyslu slova, ale bohužel je to praxe mnoha párů. Jakmile je jeden s něčím nespokojený, ten druhý ho nějak naštval, přestane s ním jednoduše mluvit. A je z toho tichá domácnost. Někdo mlčet vydrží třeba jen půl dne, jiný ale klidně dva týdny.

Dusná a tíživá atmosféra je pak skoro na umření a je to opravdu hodně nebezpečné. „Ticho v sobě může nést různé vzkazy. Ticho jako pomsta, jako bolest, jako únik a podobně. Každopádně ticho žádnou potíž neřeší, je to jen mezičas a často věci zhoršuje,“ upřesňuje Klára Gelnarová. Beze slov totiž žádný problém nevyřešíte!

A jak se hádáte u vás doma?

Reklama

Související témata:

Načítám