Hlavní obsah

Sex, touha a vášeň. Jak moc je ovlivňují hormony?

Foto: Shutterstock

Myslíte si, že za vaši touhu mohou hormony? Podle odborníků to tak neníFoto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšení sexuální vnímavosti, silnější touha, intenzivnější zážitky, větší spokojenost. Mohou tohle všechno zařídit hormony? A proč jsou z nich všichni tak paf? Tohle je pravda o jejich „potřebnosti“!

Článek

Podle jednoho z předních českých sexuologů Petra Weisse se v celé historii lidstva nejvíce tabu objevovalo kolem základních lidských potřeb.

Tabu, tedy zákazy a příkazy, se rojily zvláště kolem jídla, spánku a sexu neboli reprodukčního chování. Lišily se však napříč kulturami. Dnes už to tak horké není, vždyť původní sexuální tabu pomalu mizí, ale i tak toho k vysvětlování zbývá dost. Co třeba takové hormony?

Někteří si stále ještě myslí, že se bez nich super, famózní a nezapomenutelný sex zažít nedá, neboť patří k nezbytnostem milostného života. Opravdu to tak je?

Pane doktore, něco mi dejte

Sexuolog Zlatko Pastor tvrdí, že hormon je slovo téměř magické. Lidé ho používají, aniž by přesně věděli, o čem je řeč. Jeho vyslovení přináší úlevu, nebo vyvolává děs. Při slovech „mohou za to hormony“ většina vážně pokývá hlavou a má jasno. Vědí.

Foto: Shutterstock

Za chuť na sex jsou spíše odpovědná mozková centra. Jak často na něj myslíte vy?Foto: Shutterstock

„Příčina je pojmenována, nastává úleva. Co na tom, že se v podstatě nic nezměnilo? Člověk problém snáší lépe,“ doslova popisuje vztah mnohých lidí k hormonům zmíněný odborník ve své knize Tajemství ženské sexuality, kde však neznevažuje účel, úkol a podstatu hormonů v milostném životě.

Jedno zrnko prachu

„Pohlavní hormony jsou důležité. Zodpovídají za rozvoj pohlavních znaků. Ty mužské, androgeny, se tvoří převážně ve varlatech. Nejznámější je testosteron. Mají vliv na mužský typ chování, jsou zodpovědné za rozvoj svalstva a ochlupení. Ženské pohlavní hormony, estrogeny a gestageny, jsou nejvíce produkovány vaječníky. Estrogeny zodpovídají za ženské pohlavní znaky, modifikují sexuální cítění, jsou symbolem ženskosti. Do jisté míry nastavují práh a určují míru vzrušivosti,“ objasňuje hlavní funkce Zlatko Pastor.

Mimochodem, jejich nedostatek, třeba po přechodu, urychluje stárnutí, sliznice genitálu jsou citlivější a hůře vyživované. Hormony jsou tedy potřeba, o tom bez debat. Ovšem pozor. Vliv hormonů na sexualitu opravdu nelze přeceňovat!

Nastavení sexuálního vnímání

Hormony spíše technicky „připraví“ tělo na sex, ale o jeho kvalitě rozhodují jiné pochody. „Z jejich množství rozhodně nevyčtete schopnost vzrušení, touhy či prožitku. O tom rozhodují více mozková centra a podílejí se na tom další mechanismy, přenašeče, mediátory nervových vzruchů a pochody centrálního nervového systému,“ dál popisuje odborník a dodává, že doposud neznáme žádný univerzální spouštěč, ovladač ani látky, které by vám automaticky přinesly sexuální blaho.

Foto: Shutterstock

Aby se vám milování líbilo, je třeba vyladit mnoho faktorů ve vašem životě. Zkuste to i vy, vyplatí se toFoto: Shutterstock

Spokojenost, včetně intimní, je kombinací všemožných ingrediencí. I když tedy v širokém podvědomí přetrvává názor, že hormony jsou alfou a omegou sexuálního prožitku, není to pravda. Jak již bylo řečeno, daleko důležitější roli mají například centrální mozkové funkce.

Terno? Určitě ne!

„Hormony jsou tedy pouze jedním z faktorů podílejících se na sexuálním prožitku,“ uzavírá sexuolog. Takže zase smůla, na nějakou tu hormonální tabletku vyvolávající salvy vášně a naprostou sexuální nirvánu si opět budete muset počkat.

Možná, že vám za pár let vědci představí něco, co nebude závislé na menstruačním cyklu, denním čase nebo nastavení organismu. Teď to ale na zázrak rozhodně nevypadá, i když v tom jsou ony „magické“ hormony.

A jak to vidíte vy, považujete hormony za naprostý základ sexuální spokojenosti, nebo je berete pouze jako jeden z mnoha faktorů?

Načítám