Hlavní obsah

Sexismus v praxi: Co ženám vadí?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli je boj o rovnost pohlaví už dlouho velmi diskutovaným tématem, v běžném životě je sexismu stále až až. Ne že by byly ženy nějak dramaticky ponižovány, jde spíš o každodenní drobnosti, s nimiž se potýkají. A muži mnohdy ani netuší, že se svých manželek, přítelkyň, kolegyň či kamarádek nehezky dotkli.

Článek

Pojem sexismus vznikl v druhé polovině dvacátého století a definice je jednoduchá: jde o přesvědčení, že jedno z pohlaví (většinou ženské) je slabší, méně důležité, méně schopné, prostě tak trochu podřadné.

A jak to vypadá v praxi? Opravdu ženám muži stále dávají najevo, že jsou něco míň? Podle většiny uživatelek webu Reddit, kde se lidé anonymně vyjadřují k nejrůznějším tématům, to tak rozhodně je. A prý si to pánové vlastně ani neuvědomují! Tohle jsou projevy sexismu, s nímž se ženy běžně setkávají.

Děti a kuchyň, to je ženský svět

Jedna z věcí, která se v odpovědích žen objevovala velmi často, jsou automatické předpoklady mužů, že do kuchyně a k dětem patří primárně ženy.

Proč muži očekávají, že po společné večeři bude žena ta, která sklidí ze stolu a postará se o špinavé nádobí? Kde je psáno, že obsluha myčky a péče o ni je starostí žen? Proč mají muži pocit, že jejich místo je gauč před televizí, a ženám patří spíš kuchyň? Tohle jsou nejčastější stesky, které se v anketě objevovaly.

Hodně divoké to bylo i ve chvíli, kdy došlo na děti. A pozor, ani ne tak na ty vlastní. „Jednou jsme byli s manželem na návštěvě u známých, kteří měli dvouletou holčičku,“ začala jedna z účastnic ankety. Matka holčičky chystala v kuchyni večeři a muži si sedli k počítačové hře. „Já tam s nimi byla také, sledovala jsem jejich hru,“ pokračuje uživatelka s tím, že po chvíli se na ni otec holčičky obrátil s tím, zda by se o dítě nepostarala. „Proč já? Za prvé, není to moje dítě, on je otec. Já se také přišla bavit na návštěvu. Za druhé, proč automaticky předpokládal, že to udělám já? Protože mám prsa?“ rozčiluje se.

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Mezi muži vládne předpoklad, že ženy jsou tu od toho, aby se staraly o dětiFoto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Nejen ženy mají své dny

Tohle je samozřejmě naprostá klasika. Narážky typu „proč máš takovou náladu, no jo, ty máš své dny“ pokládají za jasný sexismus snad všechny ženy na světě.

Opravdu si muži myslí, že jediné, co ženy trápí a způsobuje jim špatnou náladu, je menstruace? A že jen oni mají opravdové starosti a trable, kvůli nimž mají právo být protivní?

Podobné je to ale i s jakousi obecnou představou mužů, že by žena měla být za všech okolností milá, usměvavá a atraktivní. No a co, že se v noci špatně vyspala, bolí ji hlava a má toho dneska hodně. Hlavně jí to musí slušet a musí se usmívat. „Jako by celá moje existence spočívala jen v tom, jak vypadám, a jak se usmívám,“ povzdechla si další z diskutujících žen.

Zdá se, že opět mají právo na nedostatky jen pánové!

Opomíjení

Dost žen také neustále naráží na to, že jsou tak nějak opomíjeny, pokládány spíš za doplněk svého muže. Obzvlášť v situacích, kdy se seznamují s novými lidmi. „Vadí mi, že když jdu někam se svým manželem, často se stává, že se mezi sebou muži představí, představí i své ženy, a pak se začnou bavit o tom, kdo co dělá. Ale na profesi manželek se málokdy někdo zeptá,“ popisuje jedna z nich.

Vážně muže nezajímá, čím se živí manželky? Nebo předpokládají, že to nebude zajímavé, důležité, významné? „Nejhorší na tom je, že dokud jsem to svému muži neřekla, vlastně si to vůbec neuvědomoval. Takže většina mužů asi vůbec netuší, že tím třeba ženy uráží,“ dodává diskutérka.

A ještě jedna věc, milí muži. Když pozvete ženu na drink nebo třeba na večeři, neznamená to, že vám okamžitě něco dluží. A už vůbec ne sex!

Někdy člověka až napadá, jestli jsou v očích mužů ženy vůbec lidi. Protože třeba tihle muži s tím mají problém.

Reklama

Související témata:

Načítám