Hlavní obsah

Jsou ženy taky lidi? Tihle muži s tím mají problém

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Nejsou moc chytré, jejich přirozeností je poslouchat a měly by jen rodit děti. Tohle máme dávno za sebou, proto lze nad podobnými názory dávno nežijících mužů snad i mávnout rukou. Co ale s výroky dnešních „moderních“ mužů, podle kterých není žena muži rovna, a proto se hodí jen do kuchyně?

Článek

Platon bez skrupulí tvrdil, že žena nemá duši. Ale co na tom, vždyť je to chlápek, který zemřel v roce 347 před naším letopočtem a nebyl sám, kdo si to myslel. Navíc měl slabost pro muže, takže lze s nadsázkou říct, že ani neměl šanci si svoje tvrzení ověřit v praxi. Trápit se není třeba ani s jeho následovníky, budiž jim omluvou, že to byla jakási dobová norma a ani ženy se o změnu svého postavení ve společnosti nijak nepraly.

Ale pánové, kteří se nehodlají ani dnes vzdát představ, že jsou pány tvorstva? To je prostě trapné! Ale začněme hezky popořadě.

Staré „dobré“ časy

O Platonovi už řeč byla, ale změna nepřišla ani v době „po Kristu“. Italský filozof Pico della Mirandola se v 15. století ve svém spisu O důstojnosti člověka ptal, zda jsou ženy lidmi, či nikoli. A hádejte, jak si odpověděl. Tušíte správně, ženy jsou něco méněcenného, to jen pánové jsou lidmi!

Ale pozor, nemusíme cestovat do Itálie, i názory našeho Jana Husa (1371–1415) stojí za to. Tenhle mravokárce a bojovník proti hříchu například tvrdil, že „žena je vyslankyní ďábla, protože její krása vede člověka pouze ke smilstvu“. A co že za jejich sklony k tělesnému hříchu může? No samozřejmě fakt, že jim to nemyslí jako mužům, a tak se místo duševna zajímají o tělesno. Jenže on to Hus neměl lehké. Neodolal totiž žádné sukni, za život prý měl víc než sto milenek! A je prostě snazší říct, že za to můžou ty hloupoučké vyslankyně ďábla, než vlastní slabost.

No a pak tu máme třeba slavného filozofa Arthura Schopenhauera (1788–1860), jehož útoky na ženy nejspíš souvisí se vztahem, jaký měl s matkou. Porodila ho jako velmi mladá a celý život tvrdila, že svého syna nesnáší, že jí není sympatický. A tak podle něj ženy nemají žádnou hodnotu, vše, co dělají je jen opičení, protože „vůbec nikdy nestvořily světu žádné dílo hodnoty trvalé,“ říkal. Přirozeností ženy je podle něj poslušnost a ochota nechat se vést mužem, starat se o domácnost, o rodinu a plodit děti.

A nesmíme zapomenout ani na neurologa a zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda (1856–1939). Ten tvrdil, že ženy mužům závidí penis (proboha proč jako?!), a to, co ženu určuje, jsou jen její reprodukční orgány. Řečeno po freudovsku, žena je prostě prostředek k tomu, aby lidstvo nevymřelo, a dál není třeba se o ni zajímat.

A kdo jsou dnešní zpátečníci?

Ještě že už tohle máme za sebou, chtělo by se křičet. Jenže pozor, stále existují muži, kteří k těmto starodávným názorům nemají vůbec daleko. Dokud to jsou jen nějací Pepíci a Tondové, co v hospodě nad zvětralým pivem trousí nějaké ty šovinistické žvásty, je to vlastně jedno – ne každému je shůry dáno.

Ale co když se nějakým omylem probojují tam, kde jsou opravdu slyšet? To se pak chce člověku (pardon ženám) buď brečet, nebo smát. Milé dámy, radím – neplačme, raději se jim (vy)smějme.

Pražský provokatér – Ladislav Jakl (58)

Foto: Profimedia.cz

Ladislavu Jaklovi se nelíbí, že ženy mají volební právoFoto: Profimedia.cz

Tenhle pán býval poradce prezidenta Václava Klause a nyní kandiduje za SPD do Senátu. Je to známý provokatér, takže asi ne vše, co řekne, myslí vážně. Ale stejně, kdyby někdy raději mlčel, bylo by všem líp. Podle jeho nedávného výroku totiž může za úpadek rodiny volební právo žen. Jasně, jakmile začaly volit a zabývat se politikou, nezbývalo jim tolik času na žehlení košil svým mužíčkům, a to prostě Láďa těžce nese.

Nebo že by holky prostě politice nerozuměly? A co taková anglická královna Alžběta II.? A další –  první britská premiérka Margaret Thatcher, první ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albright, americká senátorka a prezidentská kandidátka Hillary Clinton či německá kancléřka Angela Merkel? Ať už si o jejich postojích myslíte cokoli, jedno je jisté, tyhle „holky“ to v politice dotáhly daleko.

Pitomec roku – státní zástupce v Římě

Foto: Profimedia.cz

To je on. Carol Tavecchio, který sexuálně obtěžoval Elisabettu Cortani. Měla by být ráda, vždyť už je jí přes padesát! Foto: Profimedia.cz

Je to jednoduchý příběh. Prezidentka fotbalového klubu Elisabetta Cortani podala obvinění ze sexuálního obtěžování proti bývalému prezidentovi italské fotbalové federace Carlu Tavecchiovi, protože ji osahával. A státní zástupce v Římě obvinění zamítl. Ne snad proto, že by si to vymyslela, ale protože jí to přece v jejím věku (v době obtěžování jí bylo 50) nemůže vadit.

Pán si zjevně myslí, že znásilnit a sexuálně obtěžovat se dají jen mladé holky, u starších dam jde nejspíš o laskavost... Jako vážně?! Co třeba Salma Hayek, Sandra Bullock, Leona Machálková, Lucie Bílá nebo Sharon Stone? Všem je přes padesát a jsou to krásné ženy. A hlavně, copak důstojnost souvisí s věkem?

Polský šovinista – Janusz Korwin-Mikke

Foto: Profimedia.cz

Holky jsou hloupější než kluci, proto musí vydělávat méně. Tohle hlásá na půdě EU Janusz Korwin-MikkeFoto: Profimedia.cz

Tohle je hodně silné kafe. Polský europolanec Janusz Korwin-Mikke se nechal na půdě europarlamentu v Bruselu slyšet, že ženy jsou méně inteligentní než muži, jsou slabší a menší, a tak prostě musí vydělávat méně. A jeho argument? V žebříčku stovky nejlepších šachistů není žádná žena.

No, ženy možná nehrají tolik šachy, ale zase jim jdou jiné ryze intelektuální obory. Co taková Marie Curie Sklodowská, která získala dvě Nobelovy ceny za fyziku a chemii, May-Britt Moser, která v roce 2014 získala nobelovku za lékařství a fyziologii či Virginia Apgar, lékařka a autorka celosvětově používaného bodovacího systému, který slouží k posouzení zdravotního stavu novorozence. tzv. Apgar test? Podle nás by jim šly i šachy, ale asi na ně neměly při všem tom objevování  čas.

Expert na obranu – Andor Šándor

Foto: Profimedia.cz

Milé dámy, vaše místo je v kuchyni nikoli v armádě. Andor Šándor to ale s vámi myslí dobřeFoto: Profimedia.cz

Andor Šándor (61) se vyzná v armádě, je to expert na obranu či terorismus, ale vypadá to, že se také zatraceně vyzná v ženách. „Patřím do generace, která si myslí, že bojovat mají muži a ženy mají dělat něco jiného, než být v armádě. Například starat se o domácnost,“ řekl.

Hele, Andore, co kdybys to nechal na ženách? Ta, co chce vařit, ať vaří, a které to jde líp s pistolí než s vařečkou, ať jde k armádě. Jsou ženy, kterým to jde. Za zmínku stojí například Ljudmila Pavličenková, sovětská ostřelovačka za druhé světové války, která má na kontě 309 zásahů. Zlikvidovala víc německých vojáků, než se to povedlo nejslavnějšímu odstřelovači Vasiliji Zajcevovi, podle něhož byl natočen film Nepřítel před branami. Ten zastřelil „jen“ 242 Němců.

Fotbalisté – Lukáš Vácha a Tomáš Koubek

Foto: Profimedia.cz

Kluci fotbaloví se snad už naučili svoje emoce mírnit. Za svůj šovinismus si vysloužili trestyFoto: Profimedia.cz

Jasně, fotbal jsou emoce, nejde se tam daleko pro ostrá slova, ale přece jen, někdy by to chtělo přibrzdit. Snad už to pochopili i fotbalisté Lukáš Vácha (29) a Tomáš Koubek (26), kteří předloni po zápase Sparty v Brně veřejně poslali asistentku rozhodčího, Lucii Ratajovou, k plotně. Holka totiž správně neposoudila jeden ofsajd. „Můj názor je takový, že ženy by měly zůstat u plotny a ne rozhodovat mužský fotbal,“ nebral si tehdy servítky Koubek.

S Váchou, který na sociální sítě k fotce Ratajové připsal jen strohý komentář „ke sporáku“, dostali čtyřicetitisícovou pokutu a jeden povinný trénink s mládežnickým týmem. No, minimálně od nejznámější české rozhodčí Dagmar Damkové by tihle dva zasloužili právě tou vařečkou přes zadek.

Turecký prezident – Recep Tayyip Erdoğan

Foto: Profimedia.cz

Prezident Erdoğan má jasno. Ženy by měly hlavně rodit a rozhodně by se neměly srovnávat s mužiFoto: Profimedia.cz

Turecký prezident Erdoğan (64) je známý svým nekompromisním postojem. Řekl, že žena je především matka a právě mateřství definuje její společenské postavení. Každá žena by podle něj měla mít minimálně tři děti a o interrupci nebo císařském řezu by si měla nechat jen zdát. A dávat na stejnou úroveň muže a ženy je podle něj proti přírodě. 

Ne, není to výsada mužů. Ženy výše zmiňované byly a jsou evidentně schopné, inteligentní a úspěšné. Stejně jako miliony dalších, které sice nejsou slavné, ale poctivě a dobře pracují – a světe, div se, zvládly k tomu být i matkami.

Tak co, máte i vy ve svém okolí nějakého šovinistu?

Reklama

Související témata:
Ladislav Jakl

Načítám