Hlavní obsah

Čistě dámská věc: Nejúčinnější přírodní zbraně proti PMS

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premenstruační syndrom (PMS) dokáže některé ženy pořádně potrápit. Přicházející menstruace o sobě dává vědět hodně hlasitě. Ale nezoufejte, existují šikovní pomocníci, kteří ho dokážou zmírnit.

Článek

Váš partner se vám raději vyhýbá velkým obloukem. Vaše nálada je jako na horské dráze – smích střídá pláč takřka z minuty na minutu. Cítíte se tlustá a váha vás v tom jenom utvrzuje, ale místo pohybu do sebe na gauči cpete čokoládu. Pokud jsou vám tyto situace povědomé a pravidelně se opakují, pravděpodobně patříte téměř k 80 procentům žen v reprodukčním věku, které každý měsíc trpí premenstruačními příznaky.

Hormony jako poslední řešení

„PMS charakterizují příznaky, které se objevují několik dní až dva týdny před menstruací a mizí krátce po začátku krvácení. Jsou to příznaky psychické, tedy výkyvy nálad, deprese, úzkost, podrážděnost i tělesné v podobě napětí a zvýšené citlivosti prsou, pocitů plnosti břicha a otoků. Dále je obvykle přítomna únava, obtížné soustředění, zvýšená chuť k jídlu nebo přírůstek váhy,“ popisuje gynekoložka Kateřina Svojanovská z gynekologického centra GYNfit.

Příznaky premenstruačního syndromu se u vážnějších případů potlačují užíváním hormonální antikoncepce a využívají se také antidepresiva. Něž se ale uchýlíte k těmto krajním řešením, raději vyzkoušejte pomocníky z řad doplňků stravy nebo bylinky. Je dost možné, že jsou vaše problémy každý měsíc obtížnější, protože vám ve stravě chybí některé důležité prvky.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Cítíte se smutná a tlustá, a tak to zajíte kyblíkem zmrzliny. Ano, i tak vypadá PMSFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Důležité minerály

Základem by měl být hořčík. Doporučená denní dávka pro ženy se pohybuje mezi 300 až 350 mg. Tento minerál má pozitivní vliv na náladu, ulevuje od migrén, zmírňuje křeče, nadýmání i otoky. Z potravinových zdrojů jsou na hořčík nejvíce bohaté mák, mandle, luštěniny, droždí, pohanka, čokoláda či listová zelenina, například kapusta a špenát.

Co se týče pozitivního vlivu na premenstruační syndrom, hořčíku šlape na paty další důležitý minerál – vápník. Dávka 1000 až 1200 mg může pomoci redukovat nežádoucí projevy, jako je podrážděnost, změny nálad, bolesti hlavy či křeče. Vysokým obsahem vápníku se vyznačuje mák, chia semínka, mandle, kapusta, špenát, sardinky, losos a mléčné výrobky.

Vitaminy

Z vitaminů je důležitý vitamin B6, který se podílí na správném fungování nervového a imunitního systému. Denně byste ho měla přijmout mezi 1,7–2 mg. Najdete ho například v játrech, vepřovém mase, droždí, ve vejcích, banánech, zelí nebo bramborách.

Pokud víte, že máte ve stravě mezery, je vhodné zmíněné minerály doplňovat prostřednictvím suplementů, pro cílený efekt minimálně 7 až 14 dní před menstruací, ale nejlépe samozřejmě každý den, aby vám nechyběly ani z dlouhodobého hlediska.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Mák obsahuje dva důležité minerály – hořčík a vápník. Pomáhají od migrén, zmírňují křeče a bolestiFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tajný recept Inků prozrazen

Pomocnou ruku nabízejí i některé bylinky. Šálek čaje dokáže uklidnit rozbouřenou mysl i podbřišek. Můžete vyzkoušet kontryhel, heřmánek, mátu, bazalku nebo fenykl. Zhruba týden před menstruací i během ní si dopřejte hrneček některého ze jmenovaných čajů dvakrát denně.

„Na bolest podbřišku, křeče a bolest prsou, což jsou jedny z nejčastějších příznaků premenstruačního syndromu, doporučuji dvakrát denně popíjet čaj z anděliky čínské,“ uvádí svůj tip terapeutka přírodní medicíny Eva Hajská.

Za zkoušku stojí i prášek z kořene rostlinky maca peruánská. Doporučuje se užívat jednu až dvě čajové lžičky denně. Ty si můžete přidat například do ovesné kaše nebo smoothie. Díky obsahu fytoestrogenů pomáhá harmonizovat ženské hormony, a tím zmírňovat projevy premenstruačního syndromu. Bonusem je její afrodiziakální schopnost.

V období před menstruací je rovněž vhodné přidávat do pokrmů šafrán. Jeho vliv na premenstruační syndrom prokázala řada studií – mimo jiné přispívá k duševní pohodě a zmírňuje bolest.

Sužuje vás každý měsíc premenstruační syndrom, nebo patříte k 20 procentům „vyvolených“?

Reklama

Související témata:

Načítám