Hlavní obsah

Sextování. Proč ho lidé tolik milují? A kdy jsou žhavé esemesky na škodu?

Foto: shutterstock

Na žhavých esemeskách není nic špatného, naopak mohou posloužit jako skvělá předehraFoto: shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to tak žhavá komunikace, že se nemůžete na nic soustředit. Esemesky, co si vyměňujete, jsou plné vzrušení a erotiky. Proč lidé tak rádi „sextují"? A je to dobře?

Článek

Jsou to zprávy, které kdyby četla vaše babička, nejspíš by jí studem shořel šátek na hlavě. Jenže vy už jste velká holka a máte odvahu si o nestoudnostech psát. A užívá si to i váš partner.

Neměli byste si ale tyhle věci říkat spíš z očí do očí?

Dělá to snad každý

Je to běžná praxe. Osobně byste si asi takhle nepovídali, ale naťukat to do mobilu je přece tak snadné! „Opravdu platí, že lidé jsou v kontaktu na dálku otevřenější a dokážou napsat věci, které by v reálné situaci nikdy neřekli,“ potvrzuje koučka partnerských vztahů Hana Wolf ze Školy pro ženy.

Mimochodem tohle neplatí jen v oblasti sexu, ale ve všech tak trochu prekérních věcech. Takže lidé se prostřednictvím mobilu nejen milují, ale také se rozcházejí ( i takovéhle hrůzy si dokážou v tu chvíli napsat!), sdělují si nepříjemné zprávy a podobně.

Foto: shutterstock

Pokud textovku následují i činy, je to ideální variantaFoto: shutterstock

Proč?

Běžná komunikace tváří v tvář je totiž mnohem rizikovější. Je emotivnější, zpětná vazba je okamžitá, je to takový živelný ping pong, který může skončit skvěle, ale stejně tak i špatně.

U esemesek nic z toho nehrozí. Odpovědi si můžete v klidu promyslet, vážit každé slovo, které napíšete, zpětně napsané věci hodit třeba do vtipu, a když vás někdo naštve, než se opravdu potkáte, prvotní vztek bývá pryč.

A při „sextování" hraje roli ještě jiná věc. „Konfrontace z očí do očí vybízí k oné akci. Když druhému něco napíšete, neznamená to, že to hned musíte jít potvrdit činem. Když mu to ale řeknete, předpokládá se, že jste okamžitě schopni to udělat,“ vysvětluje koučka partnerských vztahů Lenka Černá. A na to už mnohdy odvaha není.

Skvělá předehra, ale…

Odborníci se shodují v jednom. Na „sextování" není nic špatného, naopak hra na kočku a na myš je hodně vzrušující, jde v podstatě o velmi funkční předehru. „Je tam určité sexuální pnutí, které mají lidé rádi. Myšlenka, že máte na něco chuť, ale nemůžete to hned realizovat,“ popisuje Lenka Černá.

Jednoduše řečeno, pár žhavých esemesek, když jste oba v práci, vás dokonale naladí na to, co se pak odehraje po příchodu domů u vás v ložnici. Na svého partnera se pak těšíte tak, že zvládnete doběhnout autobus i na těch nejvyšších podpatcích.

Problém ale nastává ve chvíli, kdy to těmi zprávami končí. Když místo uskutečnění toho, o čem jste si psali, vy stojíte u plotny a vaříte večeři a váš muž montuje skříňku. „Slova by měla následovat činy. Takže pokud se do textovek odvážete, ale ve skutečnosti pak nedokážete uskutečnit ani zlomek toho, o čem si píšete, sami sebe se zeptejte, čím to je,“ říká Hana Wolf.

Foto: shutterstock

Pokud ale nejste schopni skutečné akce a odvážete se jen přes mobil, něco není v pořádkuFoto: shutterstock

Ach ten stud

Nejčastěji je za neschopností přeměnit psané slovo v akci samozřejmě stud. „Téma sexuality a intimity je jedním z nejosobnějších témat a lidé se v něm velmi těžko otevírají,“ vysvětluje Hana Wolf.

Stud pak mívá nejčastěji dva možné kořeny:

  • Prudérní výchova – Sex byl v rodině tabu nebo byl líčen jako něco zakázaného, nevhodného. Je jasné, že pak v sobě máte bloky tyhle „ošklivosti“ dělat.
  • Nízké sebevědomí – Nevěříte si, máte strach, že neobstojíte. Že jste na tenhle divoký sex možná moc tlustá nebo máte malá prsa, muži pak mívají obavy o svou výkonnost a podobně. A tenhle strach vás svazuje.

Základem je uvědomit si, v čem je problém. Jakmile ho pojmenujete, cesta k nápravě bývá jednodušší, než by se zdálo. Ale pokud opravdu nejste se svým milostným životem spokojeni, není od věci vyhledat odbornou pomoc. Každý má totiž právo na divoký sex v ložnici, a ne jen na displeji svého mobilu!

A co vy? Vyměňujete si s partnerem žhavé zprávy?

Související témata:

Načítám