Hlavní obsah

Šikovné pomůcky pro nemocné: Do postele i kuchyně!

Foto: thinkstock

Ohledně jakékoli kompenzační pomůcky si nechte poradit od odborníkaFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Onemocnění, operace nebo úraz – to vše vás může dočasně vyřadit z běžného života. Abyste se o sebe dokázali lépe postarat, přizvěte si na pomoc šikovné kompenzační pomůcky!

Článek

Pod pojmem kompenzační pomůcky se skrývá celá řada drobných i velkých věcí, které lidem usnadňují každodenní život. Využijete je nejen v případě chronických chorob, ale i akutně, například když si zlomíte nohu, budete po operaci muset pár týdnů strávit víceméně v posteli nebo třeba i po infarktu či mozkové mrtvičce. O co tedy konkrétně běží?

Informujte se

„Především omezení pohybu velmi ztěžuje jinak samozřejmé činnosti, jako je přesun z místa na místo, hygiena, toaleta, oblékání, stravování a podobně. Tento handicap lze ale výrazně snížit právě kompenzačními pomůckami,“ uvádí fyzioterapeut Matěj Lachmann z firmy DMA Praha. Co pomůže právě vám, s ohledem na aktuální zdravotní stav, by měl poradit nejlépe ošetřující lékař. Hodně informací ovšem získáte ve zdravotnických potřebách a u firem, které pomůcky dovážejí, prodávají nebo pronajímají.

My jsme nyní vybrali ty, které vám obecně mohou usnadnit život při základních úkonech, jako jsou spánek, hygiena, stravování či oblékání.

Foto: DMA Praha

S multifunkčním prkénkem půjde nemocnému příprava jídla lépe od ruky a samotnou konzumaci usnadní příbor s fixačním páskem na rukuFoto: DMA Praha

Pomoc v koupelně

Možná máte komplikovanou zlomeninu nohy, jste po operaci, a doma je jen vana. Na ni se hodí rovná sedačka, prodává se i s madlem – jen si sednete a nožky přehodíte do vany. Luxusnějším pomocníkem se stane otočná sedačka. Předem si však porovnejte parametry vany a možnosti nastavení zvolené sedačky, prodává se jich celá řada. Základní jsou však madla, ta ovšem můžou být i součástí samotné pomůcky nebo přenosná. A na toaletě, kde je pro vás problém vůbec se posadit, pomůže nástavec.

Foto: AB asistent - Polámaný mraveneček

Pokud nedokážete vstoupit do vany, využijte sedátka (buď na vanu, nebo přímo do ní). Prodávají se i otočnáFoto: AB asistent - Polámaný mraveneček

Pomoc v ložnici

Musíte-li řadu týdnů nebo měsíců trávit čas spíše ve vodorovné poloze a doma máte jen starou postel, najděte si polohovací lůžko. Je vybavené zpravidla čtyř- až pětidílným roštem, s postranicemi, případně i s hrazdou a podobně, existují mechanické i automaticky ovládané modely. K lůžku patří matrace a případně i podložky, zabraňující vzniku proleženin. „Ovšem hrazdu nebo polohovací zádový díl je možné pořídit také samostatně k vašemu stávajícímu lůžku,“ podotýká Matěj Lachmann.

Foto: AB asistent - Polámaný mraveneček a DMA Praha

Polohovací postel si podobně jako jiné větší pomůcky můžete i zapůjčit. A až se zvednete a zkusíte jít na procházku, s navlékáním ponožek vám podá pomocnou ruku tato vychytávkaFoto: AB asistent - Polámaný mraveneček a DMA Praha

Pro větší samostatnost

Do skupiny pomůcek pro sebeobsluhu patří mnoho drobností. Když se vrátíme k hygieně, pak velkým pomocníkem jsou mycí houby a žínky s prodlouženým úchopem k ulehčení mytí zad, nohou a podobně.

„Pro obézní lidi nebo při sníženém rozsahu pohybu v ramenním kloubu se hodí speciální prodloužený držák toaletního papíru k pohodlnému vykonání hygieny po toaletě,“ říká fyzioterapeut. Další maličkosti usnadní přípravu jídla nebo samotné stravování – zní to až banálně, ale například díky talíři s vyvýšeným okrajem nebo příbory s nastavitelnou „rukojetí“ se snáz najíte. A pokud jen těžko udržíte třeba lžíci v ruce, pomůže vám příbor s fixačním páskem na suchý zip. Usnadnit pití a nepolít sebe ani postel zase pomůže třeba sklenice s výřezem pro nos….

Foto: DMA Praha

Přenosná madla na toaletu i nástavec na WC mísu usnadní praktický životFoto: DMA Praha

Chvíli na vzduch

A můžete-li se trochu pohybovat, a dokonce i vyrazit ven, pak vězte, že existuje mnoho vychytávek pro oblékání. Nejvíce obtíží kvůli sníženému rozsahu pohybu způsobuje obouvání a navlékání ponožek. Kromě dlouhé lžíce do bot existují i speciální navlékače ponožek nebo punčoch, do bot si můžete pořídit elastické tkaničky, které netřeba vázat, s knoflíky u košile pomůže zapínač knoflíků… Usmíváte se? Jistě, v porovnání s ostatními to jsou opravdu drobnosti, které vám však v celkovém součtu můžou pomoci.

Máte zkušenosti s kompenzačními pomůckami? Co vám osobně pomohlo po úrazu, operaci nebo při onemocnění, které vás dočasně omezilo v pohyblivosti? À propos, znáte 5 otázek o zdraví, na které byste se nikdy nezeptali?

Reklama

Načítám