Hlavní obsah

Šílené věci, které dělají lidé po rozchodu. Až na jednu nepomáhají!

Foto: Thinkstock

Bolest z rozchodu je obrovská. A tak někdy lidé, aby ji zakryli, dělají šílené věci...Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hněv je počátkem šílenství, řekl Cicero. Myslel při tom i na rozchody? Totiž, když se vztek vyvolaný ztrátou lásky vymkne kontrole, lidé mění svůj vzhled, identity i přesvědčení. Tak bacha na blázny!

Článek

Rodinná terapeutka Laura Schlessinger z New Yorku má „na svědomí“ nejeden pravdivý výrok, třeba tenhle: „To, že máte partnera, vás nevyléčí z vašich pochybností a neochrání vás před životem.“ Přesně tak.

Kdyby všichni byli vyrovnaní se vším, milovali se a projevovali by si úctu, nebyly by rozchody. A kdyby nebyly rozchody, lidé by nedělali naprosto šílené věci. Jaké? Pomatení smyslů má nejčastěji pět podob!

1. Razantní změna vzhledu

„Kamarádka, která si léta zakládala na svých dlouhých vlasech, se po rozchodu s manželem zbláznila. Do práce přišla s ježkem, kterého si navíc obarvila na červeno,“ vypráví sedmadvacetiletá Karolína. Že by zkrat? Ne, jen pokus, jak se s tím vším vyrovnat.

Proč? „Lidé, kteří prožívají velkou životní změnu nebo krizi, mají tendenci měnit i svůj vzhled. Mají tak pocit, že s významnou změnou udělají určitou pomyslnou čáru za minulostí,“ vysvětluje Lenka Černá, kouč partnerských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy s tím, že ženy si často nechají ostříhat vlasy nakrátko, muži si oholí hlavu.

Foto: Thinkstock

Zkrátit, obarvit! Tak často zní požadavek člověka, který je po čerstvém rozpadu vztahu. Je to ale nutné?Foto: Thinkstock

2. Promiskuita

„Když se brácha rozešel s přítelkyní, víkend co víkend si domů vodil jednu holku za druhou. Nedalo se s ním ani mluvit, protože mu pořád zvonil nebo pípal telefon, jak řešil, na kterou bude nebo nebude mít čas. No peklo,“ krčí rameny třiatřicetiletá Lucka.

Proč? „Každý má někdy pocit, že mu více sexuálních partnerů vyléčí emoční bolest ze ztráty druhého,“ popisuje další případ šílenosti Lenka Černá, ale zároveň i varuje, že tomu bývá přesně naopak. „Ona bolest z rozchodu a pocit osamění se navýší,“ dodává odbornice.

3. Útěk do jiné země

„Kdo uteče, nevyhraje. Moje sestřenice patří mezi exemplární příklady,“ vypráví devětadvacetiletá Mariana, jejíž příbuzná se po rozchodu s přítelem sbalila a vydala se stopem do Španělska. Tam ji během spánku na pláži okradli, takže přišla o veškeré peníze i doklady. „Musela žebrat o jídlo,“ popisuje Mariana.

Proč? „I tak se lidé snaží ukončit minulost a začít úplně od začátku. Jak ale vidím u mých klientů, před hlavou neutečete ani do Austrálie, negativní myšlenky s vámi zůstanou,“ objasňuje Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Rozjímání, hledání nové cesty, a třeba i pomoc druhým lidem, to odborníci doporučují lidem, kterým se zásadně změnil vztahový životFoto: Thinkstock

4. Razantní terapie

„Skákání z mostu na laně, kurz potápění, bootcamp. Ne, to není nabídka zážitkové agentury. Tohle všechno jsem absolvoval, když mi holka dala košem,“ otevřeně přiznává třicetiletý Zdeněk. Je taková „léčba šokem“ účinná?

Proč? „Mnozí lidé se rozhodnou na sobě pracovat, což je určitě skvělá cesta, ale někteří z nich se pustí do razantní přeměny osobnosti, a to také není úplně správné,“ myslí si Lenka Černá a dodává: „Znám osoby, které po rozchodu vyzkoušely například terapii tmou anebo měsíční meditace v tichu. To všechno jsou terapie pouze pro pokročilé.“

5. Pomoc ostatním lidem

„Slyšel jsem, že moje bývalá se dala na magii a léčitelství. Moc to nechápu, nikdy se o to nezajímala, spíš pomlouvala všechny vědmy a čarodějnice, nebo jak se těm lidem říká,“ svěřuje se s nápadem svojí poslední lásky dvaatřicetiletý Radek, jehož ex partnerka zahořela touhou pomáhat lidem. I to se po rozchodu stává, ačkoli… Tohle je extrémní případ.

Proč? „Po rozchodu někteří směrují energii do pomoci lidem a věnují se tak postiženým nebo pejskům. To je asi ta nejlepší cesta, jak se vyrovnat s rozchodem. Dávat lásku tam, kde jí druhý přijímá,“ uzavírá Lenka Černá.

A co šíleného jste po rozchodu udělali vy?

Reklama

Načítám