Hlavní obsah

Silvestrovské jednohubky: Zeleninové košíčky v křehkém těstíčku!

Foto: Jakub Jurdič

Překvapte své přátele originálními zeleninovými svazky smaženými v tom nejkřehčím těstíčku!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silvestr je za rohem a tak je na čase vám dát lahodný tip na plánovaný večírek. Zkuste zeleninové svazky v lahodném křehkém těstíčku. Uvidíte, že zmizí ze stolu dříve než odbije půlnoc!

Článek

Chystáte silvestrovskou party a nevíte, co dobrého k zakousnutí ještě připravit? Vyzkoušejte originální pěkně vypadající zeleninové svazky smažené v křehkém těstíčku. Tato výtečná jednohubka zachutná i těm nejnáročnějším strávníkům. A pokud k ní přidáte lahodný dresink, pak není opravdu co dodat. Vaše party může začít! Samozřejmě předpokládáme, že nějakou tu lahev sektu už máte dávno vychlazenou!

Na 4 porce potřebujete: 600 g zeleniny (mrkev, batát, lilek, paprika, lusk), 200 g hladké mouky, 1 lžíci kukuřičného škrobu, sůl, 250 g studené vody, olej na smažení, kuchyňskou nit

Postup:Zeleninu očistěte, umyjte a nakrájejte na tenké delší kousky. Hrstku takto nakrájené zeleniny srovnejte k sobě a uprostřed převažte kuchyňskou nití. Připravte tímto způsobem několik svazků zeleniny a poté se pusťte do těstíčka.

Do prosáté mouky přidejte kukuřičný škrob a špetku soli. K mouce pomalu přilijte studenou vodu a promíchejte. Pokud vzniknou malé hrudky, ničemu to nevadí. Konzistence těsta by neměla být řídká ani moc hustá, tak někde mezi tím. Základem křupavého těstíčka je dobře vychlazená voda a dobře rozehřátý olej, ve kterém se bude zelenina smažit.

Rozpalte olej v hluboké pánvi. Jednotlivé svazky zeleniny obalte v těstíčku a rovnou vkládejte do rozpáleného oleje. Svazky smažte jen po pár kusech, aby se vám nepřilepovaly k sobě a nesnižovali jste přeplněním pánve teplotu oleje. Osmaženou zeleninu nechte okapat na ubrousku, sejměte kuchyňskou nit a v polovině svazky ostrým nožem překrojte, aby vám vznikla základna, na které budou stát. Zeleninu lehce osolte a podávejte s oblíbeným dresinkem.

Tip:Nechce se vám vázat svazky zeleniny? Tak smažte jednoduše zeleninu samotnou, nakrájenou na menší či větší kousky dle libosti. Vyzkoušejte zařadit třeba také cuketu nebo klasický brambor.

Už máte jasno, jaké pohoštění pro své přátele připravíte? Pokud si ještě nejste jistí, máme pro vás i další výborné tipy. Vyzkoušejte luxusní pomazánky na chlebíčky nebo tři originální nápady na silvestrovské pohoštění.

Reklama

Načítám