Hlavní obsah

Sklo v interiéru aneb Když chcete byt zesvětlit či zvětšit!

Foto: isifa

Jaký skleněný prvek by se líbil doma vám?Foto: isifa

Reklama

Sklo je materiálem, který dnes při realizaci domů využívají architekti stále častěji. Zdá se vám křehké? Kdepak. Jde o pevný materiál, který se při vhodné úpravě téměř neopotřebí.

Článek

Navíc může mít jakýkoli tvar, dekor nebo barevný odstín. Proč si sklo do interiéru pořídit? „Jde o skutečně univerzální a variabilní materiál, který prosvětluje i opticky zvětšuje prostor. A díky kalení se mechanická odolnost skla znásobuje a jeho rozbití nebo poškození je při běžném pohybu v interiéru takřka nemožné,“ informuje Petr Paksi, ze společnosti J.A.P., která se distribucí skleněných produktů zabývá.

Podle čeho sklo vybrat

Podle použití skla v interiéru, například v podobě celoskleněných dveří, stěn, čelních ploch koupelnového a kuchyňského nábytku, obkladů a příček, se samozřejmě mění síla skleněné desky. Tak například na výplně dveří vám postačí jednovrstvé kalené sklo o síle 8 milimetrů. Pokud ale budete chtít celoskleněné dveře, bude vhodná síla 9 milimetrů.

Foto: J.A.P.

Celoskleněná stěna odděluje obývací pokoj od haly. V místě, kde má být celoskleněná stěna, nesmí být vedeno podlahové vytápění. Ukotvení stěny k podlaze by mohlo poškodit topný systémFoto: J.A.P.

Uvažujete o skleněných obkladech stěn? Na ně vám postačí jednovrstvé kalené sklo o síle 6 milimetrů. Pokud ale potřebujete vyřešit celoskleněnou příčku nebo stěnu, pak počítejte s laminovaným kaleným sklem o síle 10 milimetrů.

Líbí se vám skleněná podlaha nebo schodiště? Budete potřebovat například laminované kalené sklo o síle 10, 12 nebo 16 milimetrů.

Foto: VV SKLO

Tvrzené sklo je několikanásobně pevnější než běžné sklo stejné tloušťky. Díky zvýšené mechanické i tepelné odolnosti je lze použít jako celoskleněné dveře, příčky, pochozí celoskleněné podlahy, sprchové kouty i schodyFoto: VV SKLO

Tipy pro nákup

Názvy skel se u různých prodejců mírně liší, nejčastěji se ale potkáte s pojmy Laminované sklo, Float, Satináto, Planibel a Grafosklo. O jaká skla jde? Tak například laminované sklo se vyrábí plošným spojením dvou nebo i více tabulí skel, mezi kterými je umístěna bezpečnostní fólie. Při rozbití se nerozpadne, neostré střepy, podobné těm ze skel automobilů, zůstanou ve fólii.

Foto: J.A.P.

Posuvné celoskleněné dveře dodají interiéru nejen zajímavý designový prvek, ale i lehkost a vzdušnost. Velice nevšedně pak působí grafoskloFoto: J.A.P.

Za názvem Float hledejte čiré sklo. Je nejběžněji používané, kalené a dá se s ním dále pracovat. Lze jej pískovat nebo gravírovat. Ceny skel, i čirého, se u různých značek liší. Například u firmy Skleněné obklady pořídíte čtvereční metr skla o síle 4 milimetry za 2903 korun bez DPH.

Foto: MYJOS

Koupelnová skříňka s motivem Magnolia. Grafosklo se používá nejen na dělicích skleněných příčkách, ale také jako dvířka koupelnových skříněk a zásuvek. Jednotným motivem sladíte styl vybaveníFoto: MYJOS

Jednostranně leptané sklo, také nazývané „ledové“ sklo je průsvitné, vidíte přes něj jen rozostřené obrysy. Využívá se například u dveří, kde je zapotřebí intimity. V obchodech je najdete například pod jménem Satináto, Matelux a podobně.

Foto: VV SKLO

Posuvné skleněné dveře jsou designovým prvkem interiéru. Vyrábějí se z kaleného skla o síle 8 mm, 10 mm a 12 mm a jsou zavěšeny na vozících, které se posouvají po nosné kolejnici. Tu je možno uchytit pod strop, pod překlad stavebního otvoru nebo na boční stranu zdi, případně se použije stavební pouzdro s již zabudovanou kolejnicíFoto: VV SKLO

Celoplošně barevné sklo najdete například pod označením Planibel, Lacobel, Matelac, Lacomat a další. Jde o čirá skla, na jedné straně pokrytá dvousložkovým lakem matovaného vzhledu. Dále to mohou být smaltovaná skla, například Colorbel. A zapomenout nesmíme ani na takzvané Grafosklo, což je designové sklo s vnitřním motivem, který je tvořen buďto digitálním tiskem na fólii, nebo textilií.

Foto: ERTL GLAS

Tepelně tvrzená (předepjatá) skla mohou být barevná, ze zadní strany smaltovaná, upravená sítotiskem či keramickým digitálním potiskem. Značka vyrábí také vrstvené bezpečnostní sklo, pochozí sklo, tepelně ochranné izolační sklo, s ochranou proti hluku a dalšíFoto: ERTL GLAS

„Po celoskleněné stěně jsem toužila, ale netušila jsem, že tento interiérový prvek vyžaduje potřebné stavební přípravy," říká čtenářka Martina Rychetská, která si do bytu celoskleněnou stěnu pořídila. Strop pro uchycení stěny musí být v daném místě zpevněn, ideálně pevnou železnou traverzou, v případě dveří se samozavíračem musíte v podlaze předpřipravit otvor hluboký 20 cm, do kterého se dává potřebný mechanismus.

„Vzhledem k těmto specifikům doporučuji předem vše probrat s realizační firmou, abyste věděli, co vás čeká. Ale všem, kteří se rozhodují pro celoskleněné prvky v interiéru, mohu sklo doporučit. Jde o originální dekorační prvek, který zároveň i výborně prakticky slouží,“ pochvaluje si Martina Rychetská.

Foto: VV SKLO

Pískované motivy na skleněné dveře. Ze široké nabídky dveří s pískovanými motivy na skleněné výplně si můžete vybrat květinové, geometrické i abstraktní motivyFoto: VV SKLO

Celoskleněné systémy

Novinkou na trhu jsou celoskleněné systémy a kování – tabule skel pro stěny a dveře v různých typech otevírání. Díky nim lze kombinovat dveře jednokřídlé nebo dvoukřídlé v otočném, kyvném, posuvném provedení po stěně či bočním světlíku.

Foto: J.A.P

Dveřní křídla pro posuvné skleněné dveře jsou zavěšena na vozících, které se posouvají po nosné kolejniciFoto: J.A.P

Foto: J.A.P.

Dveřní kování v elegantním designu broušená nerezFoto: J.A.P.

A co vy, líbilo by se vám doma více skla (viz Sklo vám může byt i zachránit! V kuchyni jde o vysoce módní prvek a v koupelně letí skleněná umyvadla!) , nebo byste nepřekonali zažité obavy, i když už víte, že vám vlastně nic nehrozí?

Reklama

Související témata:

Načítám