Hlavní obsah

Škola v přírodě - událost roku!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na škole v přírodě děti upevní svá přátelstvíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Dítě přibíhá ze školy s vítězným huráá! Jedeme na školu v přírodě! Většinou s ním sdílíme radost, ale přesto nás napadne spousta otázek. Zbývají nám v rodinném rozpočtu prostředky na „dovolenou se spolužáky"? Zvládne naše dítě poprvé tak dlouhý pobyt mimo domov bez šrámů na duši i na těle?

Článek

Škola v přírodě je pro celou rodinu velkou událostí. Jako rodiče si jistě uvědomujeme, že neumožnit dítěti pobyt se spolužáky je velký prohřešek. A tak děláme maximum pro to, abychom nic nezkazili. V případě finanční nouze obíháme přátele a sousedy. Modlíme se, aby naše dítě neonemocnělo. Stačí si vzpomenout, jak jste tuhle událost prožívala sama. Ve třídě už fungovala silná přátelství, na ozdravném pobytu mimo rodné město jste byla konečně sama za sebe. Plánovala jste si každý den do puntíku. S kým budu na pokoji? Pojede s námi ta úžasná 7. C?

Příspěvky zdravotních pojišťoven

Pokud vás na téhle události nejvíce straší finanční zátěž, nezapomeňte zjistit všechny možné alternativy příspěvků. Každá zdravotní pojišťovna má svůj vlastní program výhod pro klienty. Například VZP nabízí dětem každý rok příspěvek na školu v přírodě v hodnotě 1000 korun. V případě, že se bude na úhradě školy v přírodě podílet městská část, obdržíte informace přímo ve škole. Pro sociálně slabé rodiny je tu ještě možnost získat finanční pomoc na odboru sociálních věcí.

Vážné zdravotní problémy

Máte doma alergika nebo dítko s vážnějším zdravotním problémem? A přesto mu chcete tenhle výlet umožnit? Nemějte obavy! Sejděte se osobně s třídním učitelem a dejte mu lékařskou zprávu od vašeho dětského lékaře. Učitel předá všechny důležité informace včetně lékařské dokumentace zdravotníkovi, který bude mít vaše dítě na starosti. Škola v přírodě dětský kolektiv utuží, a pokud je možné, aby ji vaše dítko absolvovalo, není fér ho o tuhle zkušenost připravit. Koneckonců se dopředu můžete poradit s lékařem, abyste se ujistila, zda jsou vaše obavy objektivní.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Děti občas mívají z pobytu v přírodě strachFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Dítě školu v přírodě odmítá

Děti se na pobyt bez rodičů většinou těší. Škola v přírodě se pro ně stává super zážitkem. Přesto se může stát, že právě vaše dítě je z celé události nervózní a jet do neznámého prostředí prostě nechce. Je na vás, abyste zvážila, jestli mu vyhovět. Každý rodič zná své dítko nejlépe a dokáže odhadnout, nakolik jsou obavy jeho ratolesti vážné.

„Existují skutečně osobnosti, kterým tenhle společenský výlet nesedí a není na tom nic špatného," konstatuje paní psycholožka Janatová. „Jedná se především o introvertní děti, které mají svůj vlastní svět a ke svému štěstí větší kolektiv nepotřebují. Nejlepší cestou je poradit se s třídním učitelem, který dobře ví, jak dítě na školní kolektiv reaguje, pak se rozhodnout a dítě případně ze školy v přírodě uvolnit," doporučuje paní doktorka.

Dopis je stále v kurzu

Nespoléhejte jenom na dnes samozřejmé „smsky". Věřte, že pokud vaše dítě jako jediné nedostane dopis z domova, bude ho to mrzet. Stačí si jenom vzpomenout, co to znamenalo pro nás. Ať je tedy vaše dítě z pobytu v přírodě nadšeno a dorazí domů s plnou náručí zážitků. Bez zlomené nohy a bez šrámů na duši. Vždyť na školách v přírodě vznikají nejen první velké lásky, ale děti si vytvoří pevný kolektiv a sblíží se se svými učiteli.

Reklama

Související témata:

Načítám