Hlavní obsah

Škola vaření ze zdravých potravin: Ušetřete díky cizrně!

Foto: thinkstock

Vařit zdravě nemusí být nutně jen ze zeleniny. Zkuste cizrnu!Foto: thinkstock

Reklama

Hlavní roli v našem seriálu Škola vaření ze zdravých potravin hraje dnes cizrna neboli římský hrách. Zkusili jsme z ní pro vás uvařit čtyři různé recepty. Mile nás překvapila. Ochutnáte také?

Článek

Cizrna se řadí mezi luštěniny a je jednou z nejstarších pěstovaných plodin. „Na naše stoly nebývá často zařazována, přitom je to velká škoda,“ uvádí nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze Světa zdraví. „Dodává tělu významné množství bílkovin, vysoké množství vlákniny a minerální látky, jako je vápník a hořčík, který je v této chutné luštěnině v ideálním poměru, aby je mohlo tělo co nejlépe využít. V nezanedbatelném množství je také draslík a železo,“ doplňuje odbornice.

Pro představu 100 gramů cizrny obsahuje okolo 19 gramů bílkovin, což je stejné množství jako v libovém mase, nebo dokonce i více než ve vejcích. A další plus? Za 500 gramů (což je množství pro 4 osoby) sušené cizrny zaplatíte zhruba 35 korun. Pojďte ji tedy zkusit!

Ještě než začnete

  • Jediné nepatrné minus cizrny je v tom, že pokud chcete mít kontrolu nad tím, co jíte, a nevsázet na sterilovanou, musíte ji nejdříve nechat 12 hodin namáčet, a poté hodinu vařit.
  • Díky tomu se však zbavíte toho, že by vás jako většina luštěnin nadýmala!
  • Pak už ale jen mixujete: na polévku, kaši, pomazánku. Anebo si ji přidáte vcelku do salátu. Z cizrny se dělá i mouka, používaná hodně v indické kuchyni.
  • Cizrnu můžete nechat také 1–2 dny naklíčit, bude pak obsahovat více enzymů.
  • Při vaření k ní přidejte čerstvé bylinky, jako je bazalka, saturejka, oregano nebo majoránka či libeček, získá výjimečnou chuť.
  • Ani těhotné ženy by se neměly cizrně vyhýbat – je v ní obsažena kyselina listová, která je důležitá pro správný vývoj miminka.

A co jsme pro vás dnes navařili?

Cizrnovo-pórková polévka

Pro 2 osoby potřebujete:70 g sušené cizrny, 1 pórek, 1 velká cibule, 1 mrkev, ½ celeru, 0,5 litru vody, stroužek česneku, lžičku koření garam masala nebo kurkumy, trochu bílého pepře, olej, sůl

Foto: Greta Blumajerová

Kdy jindy, když ne teď? Polévka zkrátka v zimě přijde k duhuFoto: Greta Blumajerová

Postup:Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, pórek a prolisovaný česnek. Přidejte koření garam masala či kurkumu, aby směs získala jemně pikantní chuť, a asi minutu míchejte. Přidejte nakrájenou mrkev a celer, podlejte asi půl litrem vody a nechte vařit. Po dvaceti minutách vaření přidejte scezenou cizrnu a ještě zhruba 10 minut nechte bublat. Až budete mít hotovo, odstavte z plotny, nechte chvíli chladnout, poté rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte zpět. Osolte a opepřete. Polévku můžete podávat s opečeným tmavým chlebem.

Cizrnová kaše

Pro 2 osoby potřebujete: 80 g sušené cizrny, 8 lžic olivového nebo sezamového oleje, 2 citrony, stroužek česneku, trochu soli a pepře

Foto: Greta Blumajerová

Cizrnovou kaši můžete jíst i samotnou bez masa. I tak zasytíFoto: Greta Blumajerová

Postup:Cizrnu uvařte doměkka a zakapejte citronem. Umixujte na jemnou kaši. Prolisujte očištěný česnek a utřete se solí. K česneku ještě přidejte citronovou šťávu, sezamový nebo olivový olej a všechno vmíchejte do cizrnové kaše. Podle chuti kaši okořeňte a nechte vychladnout. Před podáváním kaši pokapejte olivovým olejem. Pokud vám bude připadat i tak příliš hustá, přilijte zhruba deci až dvě teplé vody a promíchejte. Hotovou kaši podávejte klidně samotnou nebo s kousky kuřecího masa či zeleninou.

Salát s kuřecím masem a cizrnou

Pro 2 osoby potřebujete:40 g vařené cizrny, 300 g čerstvého špenátu nebo 1/2 ledového salátu a 2 hrsti rukoly, 1 červenou papriku, 2 lžičky sušených rajčat, olivový olej, stroužek česneku, sůl, citron

Foto: Greta Blumajerová

Římský hrách dodá vašemu salátu bílkovinyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Uvařenou cizrnu slejte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Listy špenátu (nebo ledového salátu s rukolou) operte, osušte a nasekejte, stejně jako papriku nakrájejte na nudličky. Přidejte nakrájený česnek, slitou cizrnu, olej, sušená rajčata, sůl, pepř a promíchejte. Zakápněte trochou citronové šťávy. Podávejte s teplou tmavou bagetkou.

Dobrou chuť!

Reklama

Načítám