Hlavní obsah

Skutečně je možné být při sexu v transu?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyvrcholení se popisuje jako silné a příjemné uvolnění akumulovaného sexuálního napětí. Představuje cílovou metu – vrchol rozkoše, za kterým se muži i ženy honí. Vyhledáváte ho, protože vám zkrátka a jednoduše dělá dobře? Není divu. Mění totiž vědomí!

Článek

Kdo by po něm netoužil? Během orgasmu dochází ke zvýšení krevního tlaku a srdeční frekvence, těžkému hlubokému dýchání a rytmickým svalovým kontrakcím. Tělo uvolňuje dopamin, což přispívá k výborné náladě, a dostavuje se emoční i fyzická úleva. Tenhle intenzivní stav a výsledek milování nepřestává fascinovat jak širokou veřejnost, tak výzkumníky.

Chci víc!

Naposledy se o sex a vyvrcholení dost zajímal neurovědec Adam Safron z americké Severozápadní univerzity v Evanstonu v Illinois. Už ho nebavilo, že se většina výzkumů zaměřuje pouze na evoluční význam vrcholu slasti, proto analyzoval velké množství studií a literatury, jež se zabývaly odpovědí mozku a těla na sexuální stimulaci. Tyto informace použil k vytvoření modelu, který vrhá světlo na to, jak rytmická sexuální aktivita ovlivňuje psychiku člověka. Tipnete si, zda vás může přivést vyvrcholení do transu, tedy do stavu, kdy nevnímáte realitu kolem sebe, ale ocitnete se v jiné úrovni vědomí? A už jste to někdy prožili na vlastní kůži?

Při orgasmu jde o život

Adam Safron prostřednictvím odborného časopisu Socioaffective Neuroscience and Psychology vysvětluje, že rytmická sexuální stimulace – pokud je dostatečně intenzivní a trvá delší čas, může posílit nervové oscilace při korelačních frekvencích – nazývá to procesem nervového strhávání. Ponechme ale stranou odborné termíny. Jde o to, že jakmile vás partner účinně dráždí, můžete se krátce před orgasmem a přímo při něm dostat do zvláštního stavu mimo realitu (u náhodného sexu to prý nefunguje). Nevidíte nalevo ani napravo. A kdyby vedle vás dopadla bomba, je vám to jedno!

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Kdekdo zkouší zažít osvícení prostřednictvím meditace. Jde to ale i daleko příjemnějiFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Na sex vědecky

„O tom, že sexuální zážitky mohou vést až k transovým stavům, lidstvo ví už dlouho. Teď je tato myšlenka s konečnou platností podporována i neurovědou. Sex je zdrojem příjemných pocitů a emočního spojení, takže skutečně přináší změněný stav vědomí,“ uvedl Adam Safron s tím, že zároveň identifikoval podobnost mezi orgasmy a určitým typem epileptických záchvatů. Dodává ale, že k úplnému pochopení neurofyziologických účinků orgasmů je však třeba udělat mnoho další vědecké práce.

„Ještě před touto naší analýzou jsme věděli, co se v mozku rozzářilo, když lidé měli orgasmy. Také jsme měli povědomí o hormonálních a neurochemických faktorech, nicméně stále je co zjišťovat. Sex a orgasmus nikdy neomrzí,“ uvedl Adam Safron. A má pravdu.

Od hudby k orgasmu a zpět

Přišel také na to, že způsob, jakým mozek reaguje na rytmickou sexuální stimulaci, je srovnatelný s tím, jak reaguje na rytmickou hudbu a tanec, tedy klíčové faktory páření fungující po stovky milionů let. S čím přijde příště? Necháme se překvapit. Pro tuto chvíli si však můžete vyzkoušet, do jakého stavu se dostanete, když si pořádně zatrsáte na oblíbenou hudbu. Pochybujete o tom, že to funguje?

Spojitost mezi sexuálním raušem a hudbou našli již neurologové z Connecticutu, kteří zjistili, že mozek při poslechu líbivých tónů, a to především v rámci klasické hudby, vede ke stavům podobným vyvrcholení. Tenhle pocit nazývají kožní orgasmus. Produkuje totiž příjemné pocity takové intenzity, že může být vnímán povrchem celého těla. Mezi jeho projevy patří třes, pocení a vzrušení projevující se husí kůží.

Výzkumníci doporučují poslech klavírního koncertu č. 2 od Sergeje Rachmaninova (†70), skladbu Toccata v F dur od Johanna Sebastiana Bacha († 65) nebo i něco modernějšího, třeba Someone Like You od britské zpěvačky a skladatelky Adele (31). Už cítíte to chvění?

A jestli se náhodou chystáte jít do trojky, tohle byste měli vědět! 

Reklama

Načítám