Hlavní obsah

Sladké bez výčitek? 3 dobroty, po kterých nepřiberete

Foto: Ondřej Hošt

Mlsat se dá i zdravěFoto: Ondřej Hošt

Reklama

Dali jste si novoroční předsevzetí, že konečně zhubnete, ale už po pár dnech vás honí mlsná? Nezoufejte, máme pro vás tři skvělé nápady, jak neporušit dietní režim, a přitom si pochutnat na sladkém!

Článek

Že je něco sladké, nemusí nutně znamenat, že to není zdravé! S našimi dnešními recepty samozřejmě nikoho nejspíš neuchvátíte jako narozeninovým dortem, na příjemné domácí mlsání jsou ale ideální. I v případě, že zrovna žádnou dietu nedržíte, ubrat trochu cukru totiž nikdy neuškodí!

Domácí ovesné sušenky s brusinkami a ořechy

Na 1 plech (asi 25 kousků) potřebujete: 50 g másla, 1 hrnek jemných ovesných vloček, 4–5 lžic javorového sirupu, 1 vejce, 2 lžíce nasekaných brusinek a 2 lžíce nasekaných ořechů podle chuti.

Foto: Ondřej Hošt

Ovesné sušenky můžete ochutit v podstatě čímkoli – ořechy, brusinkami nebo třeba hořkou čokoládouFoto: Ondřej Hošt

Postup: Máslo vyšlehejte do pěny a vmíchejte do něj všechny ostatní ingredience. Pokud nemáte po ruce ořechy nebo chcete z receptu ubrat kvůli tučnosti i ty, vločky nejdřív na pánvi nasucho opražte dorůžova. Hotové těsto drží víceméně pohromadě. Troubu vyhřejte na 200 stupňů Celsia. Lžičkou klaďte vedle sebe na plech s pečicím papírem hromádky a ty pečte asi 10 minut dozlatova.

Borůvkový kuskus

Na 2 porce potřebujete: 100 g kuskusu, 250 ml jablečného džusu, 250 g mražených borůvek, podle chuti 1–2 lžíce třtinového cukru nebo medu a 2 lžíce zakysané smetany.

Foto: Ondřej Hošt

Borůvkový kuskus si zamilujete!Foto: Ondřej Hošt

Postup:Kuskus nasypte do kastrůlku, zalijte jablečným džusem a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 3 minuty, až je kuskus zcela nabobtnalý a při ochutnání měkký. Podle potřeby dolijte ještě trochu džusu – ten se musí do kuskusu všechen vsáknout, bez něj nezměkne. Mezitím rozmrazte borůvky a rozmačkejte je lehce vidličkou. Nakonec je spolu s třtinovým cukrem nebo medem vmíchejte do kuskusu a dejte vychladit do ledničky. Podávejte studené se lžící zakysané smetany.

Pokud vás kuskus nasladko zaujal, určitě vyzkoušejte také ten vařený v mléce se spoustou čerstvého ovoce.

Tvarohový dezert s tropickým ovocem

Na 4 porce potřebujete: 40 g krupicového cukru, kůru z poloviny pomeranče, 170 g tvarohu nebo ricotty, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 1 žloutek, 1/2 zralé papáji nebo manga, 2 bílky, tuk a moučkový cukr na vymazání a vysypání formiček.

Na omáčku si připravte: 2 kiwi a 200 ml pomerančové šťávy.

Foto: Ondřej Hošt

K tomuto tvarohovému dezertu se nejlépe hodí tropické ovoceFoto: Ondřej Hošt

Postup:Začněte omáčkou. Kiwi oloupejte a nakrájejte na kousky. Ty pak asi 10 minut vařte v pomerančové šťávě. Nakonec vše rozmixujte. Mezitím začněte s přípravou tvarohového těsta. Polovinu cukru, pomerančovou kůru, tvaroh nebo ricottu, škrob a žloutek prošlehejte metličkou dohladka a přidejte ovoce vidličkou rozmačkané na kaši.

Troubu vyhřejte na 180 stupňů Celsia, horkovzdušné stačí o 15 stupňů méně. Formičky vymažte kouskem másla a vysypte moučkovým cukrem. Bílky vyšlehejte spolu se zbytkem cukru do tuha a opatrně je spolu se 3 lžícemi svařené a vychladlé omáčky vmíchejte do připravené tvarohové směsi. Opatrně naplňte formičky těstem, narovnejte je do pekáčku a ten zalijte do 2/3 vroucí vodou. Pak je celé přikryjte alobalem, který upevněte na pekáček, a dejte na 50 minut péct do trouby. Podávejte přelité trochou omáčky.

Jaké mlsání s minimem kalorií si dopřáváte vy?

Reklama

Načítám