Hlavní obsah
3,3
(20)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Lehkých dezertů a moučníků není nikdy dost. Dvojnásob to platí v létě, kdy není chuť na těžké máslové nebo čokoládové krémy. Zkuste jemný sicilský moučník, cannoli!

8 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 20 g cukru krystal
  • 20 g másla
  • 1 ks vejce
  • 50 ml bílého vína
  • 1 ks bílku
  • 2 dl oleje
Náplň
  • 500 g ricotty
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 2 hrsti malin
Článek

Postup

01.

Mouku nasypte do misky, přidejte krystalový cukr a promíchejte. Přidejte celé vajíčko a máslo, propracujte a po troškách opatrně přilévejte bílé víno. Rukama propracovávejte, dokud nevznikne jednotné těsto, které drží pohromadě. Z těsta vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a dejte na hodinu odpočinout do lednice.

02.

Pracovní plochu pomoučněte a těsto rozválejte na placku o výšce asi 2 mm. Vykrájejte kruhy (třeba pomocí větší skleničky), které natočte na trubičky nebo paličky (můžete použít třeba ty, na kterých se vytvářejí kremrole). Konce potřete rozšlehaným bílkem a slepte je do tvaru trubičky.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Olej dejte rozehřát do hrnce, rozpalte ho a jednotlivé trubičky do něj vkládejte a smažte, dokud nejsou zlatavé. Hotové cannoli dejte na papírovou utěrku, odsajte přebytečný tuk a nechte vychladnout. Až budou trubičky chladné, odstraňte trubky nebo paličky, na kterých jste trubičky tvarovali.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Ricottu vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem do krému. Krém dejte do cukrářského sáčku a cannoli jím plňte. Do každé trubičky pak dejte z obou stran jednu čerstvou malinu.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Ozdobte třeba moučkovým cukrem nebo konce trubiček namočte v čokoládě a podávejte.

Související témata:

Načítám