Hlavní obsah

Obrácené muffiny z kefírového těsta

Hodnocení:
(8)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Buchty a koláče můžete dělat buď klasicky, nebo můžete zapojit trochu fantazie a z jinak obyčejné kefírové buchty s ovocem udělat originální moučník, který nezabere ani minutu navíc času. Nevěříte?

Ingredience pro:
12 muffinů
  • 70 g másla
  • 120 g cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1.5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 125 ml kefíru
  • 1 vejce
  • 18 mirabelek
  • 100 g borůvek
Článek

Postup

Krok 1: Plech na muffiny vymažte kouskem másla (pokud ho tam budou kousky zůstávat, tím lépe! :-)), mirabelky rozkrojte na poloviny a troubu zapněte na 170 stupňů.

Krok 2: Do každé prohlubně v plechu nasypte 1/2 lžičky cukru, přidejte řeznou stranou dolů vždy tři poloviny mirabelek a zasypte pár borůvkami. Skvělá bude určitě i kombinace hrušek a brusinek, jablek či broskví s mandlemi, použít ale můžete i prostě jen samotné švestky.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Máslo vyšlehejte se zbytkem cukru do pěny, postupně přidejte vejce, kefír a mouku prosátou s práškem do pečiva. Vzniklým těstem po lžících naplňte muffinové formičky s ovocem a dejte asi na 20 minut péct dozlatova. Ovoce pustí během pečení šťávu, která se může dostat i nad těsto, takže se toho případně nelekejte!

Foto: Jakub Jurdič
Foto: Jakub Jurdič

Krok 4: Upečené muffiny nechte aspoň 10 minut odležet, pak plech otočte, muffiny vyklopte a nechte úplně vychladnout. Vzniklé koláčky vypadají úžasně a ještě lépe chutnají!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama