Hlavní obsah

Sladké posvícení. Trojbarevné koláčky bez másla jsou levnější a chutnají skvěle

Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kynuté těsto bez másla? I to je možné. Zkuste si připravit tradiční posvícenské koláčky ze sádla, jako to dělaly naše babičky.

Článek

Co by to bylo za koláče bez tří náplní? Maková, tvarohová a marmeláda. To je výzva letošního svatomartinského posvícení. Koláčky můžete navíc ozdobit rozinkami naloženými do rumu a loupanými mandlemi. Nemusí chybět ani drobenka z másla, polohrubé mouky a cukru.

Posvícenské koláčky se sádlem

Na 20 koláčků potřebujete: 700 g hladké mouky, 60 g krupicového cukru, špetku soli, 42 g droždí, 350 ml mléka, 50 ml oleje, 40 g sádla, 2 žloutky a 2 vejce na potření

Na makovou náplň: 500 g mletého máku, 250 ml mléka, 4 cl rumu, 2–4 lžíce medu na doslazení

Na tvarohovou náplň: 500 g plnotučného tvarohu, 2 žloutky, 2 vanilkové cukry, moučkový cukr dle chuti, lžíci vanilkového pudinku

Na marmeládovou náplň: 100 g rybízové marmelády, lžíci rumu

Postup: Prosátou mouku smíchejte s větší částí cukru a se solí. Doprostřed udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí, zasypte ho zbývajícím cukrem a zalijte asi 50 ml vlažného mléka. Nechte v teple vzejít kvásek. Přidejte olej, sádlo, žloutky, zbývající mléko a vypracujte hladké těsto. Nechte ho v teple kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Nakynuté těsto rozdělte na 20 stejně velkých bochánků. Uválejte koule, přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte v teple kynout 20 minut. Poté jednu kouli po druhé zmáčkněte například dnem hrnku o objemu 250 ml a potřete je vyšlehanými vejci. Nechte ještě krátce kynout.

Mezitím si připravte náplně. Mák svařte s mlékem a rumem, dochuťte medem. Tvaroh vyšlehejte s žloutky a cukry, podle potřeby zahustěte pudinkem. Hustější marmeládu můžete naředit rumem.

Koláčky ozdobte náplněmi a v předehřáté troubě je při 150 °C pečte dozlatova, asi 15 minut. V průběhu pečení je ještě můžete potřít zbývajícím vyšlehaným vejcem.

Tip: Zkuste péct koláčky v páře. Na dno trouby dejte rendlík s vodou, díky páře budou koláčky nadýchanější a nepopraskají.

Tak co, pustíte se do koláčků? Anebo máte raději povidlové?

Načítám