Hlavní obsah

Moravské dvojctihodné koláčky

Hodnocení:
(345)
Foto: Viktorie Hrazdílková
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Velikonoční svátky se blíží, tak se na ně pojďme připravit tradičním receptem na moravské dvojctihodné koláčky, na Moravě jim říkají vdolečky. A proč dvojctihodné? Jsou totiž s dvojí náplní. Uvnitř se skrývá tvaroh a nahoře jsou povidla, marmeláda nebo opět tvaroh. No a křupavá drobenka nesmí chybět! Tak co, sbíhají se vám sliny?

Ingredience pro:
12 koláčů
Na těsto
  • 300 g hladké mouky 00
  • 170 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 60 ml oleje
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 1 špetka soli
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
Na náplň
  • 2 kelímky plnotučného tvarohu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • cukr
  • švestková povidla
  • rozinky
Na drobenku
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

Krok 1: Začněte tím, že si připravíte kvásek. Do hrnku dejte rozdrobené droždí, lžíci cukru a zalijte trochou vlažného mléka. Nechejte kvásek vzejít (cca 10–15 minut).

Krok 2: V míse smíchejte mouku, špetku soli a kypřicí prášek. Poté přidejte vejce, olej, vzešlý kvásek a zbytek mléka. Zpracujte v těsto a nechte kynout hodinu pod utěrkou na teplém místě. Můžete pracovat jak rukama, tak použít hnětací robot.

Krok 3: Po vykynutí těsto rozválejte a rozdělte na 10 až 12 stejných placiček. Do těchto placiček umístěte lžíci tvarohu ochuceného vanilkovým cukrem, vanilkovým pudingem (díky kterému nebude tvaroh příliš vytékat při pečení) a cukrem dle chuti. Placičky zabalte a ze vzniklé kuličky vytvarujte na plech s pečicím papírem jednotlivé koláčky.

Krok 4: Do koláčků udělejte lehce důlek, do kterého dejte lžící povidla, marmeládu nebo opět tvaroh, který můžete dozdobit rozinkami. 

Krok 5: Koláčky na závěr posypejte drobenkou smíchanou z hrubé mouky, cukru a másla. Moravské koláčky alias vdolečky pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut do zlatova. Před pečením je můžete ještě potřít rozmíchaným vejcem – budou pěkně lesklé.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Vdolečky můžete dělat větší, ale skvěle vypadají a chutnají i jako drobnější jednohubky

Připravte se na Velikonoce s předstihem a vyzkoušejte další tradiční recepty jako třeba pašijové pečivo jidášky nebo velikonočního beránka z kynutého těsta.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek