Hlavní obsah
3,1
(367)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Velikonoční svátky se blíží, tak se na ně pojďme připravit tradičním receptem na moravské dvojctihodné koláčky, na Moravě jim říkají vdolečky. A proč dvojctihodné? Jsou totiž s dvojí náplní. Uvnitř se skrývá tvaroh a nahoře jsou povidla, marmeláda nebo opět tvaroh. No a křupavá drobenka nesmí chybět! Tak co, sbíhají se vám sliny?

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 koláčů
Na těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 170 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 60 ml oleje
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 1 špetka soli
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
Náplň
  • 2 kelímky plnotučného tvarohu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 4 lžíce cukru
  • 100 g švestkových povidel
  • 2 lžíce rozinek
Na drobenku
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že si připravíte kvásek. Do hrnku dejte rozdrobené droždí, lžíci cukru a zalijte trochou vlažného mléka. Nechejte kvásek vzejít (cca 10–15 minut).

02.

V míse smíchejte mouku, špetku soli a kypřicí prášek. Poté přidejte vejce, olej, vzešlý kvásek a zbytek mléka. Zpracujte v těsto a nechte kynout hodinu pod utěrkou na teplém místě. Můžete pracovat jak rukama, tak použít hnětací robot.

03.

Po vykynutí těsto rozválejte a rozdělte na 10 až 12 stejných placiček. Do těchto placiček umístěte lžíci tvarohu ochuceného vanilkovým cukrem, vanilkovým pudingem (díky kterému nebude tvaroh příliš vytékat při pečení) a cukrem dle chuti. Placičky zabalte a ze vzniklé kuličky vytvarujte na plech s pečicím papírem jednotlivé koláčky.

04.

Do koláčků udělejte lehce důlek, do kterého dejte lžící povidla, marmeládu nebo opět tvaroh, který můžete dozdobit rozinkami. 

05.

Koláčky na závěr posypejte drobenkou smíchanou z hrubé mouky, cukru a másla. Moravské koláčky alias vdolečky pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut do zlatova. Před pečením je můžete ještě potřít rozmíchaným vejcem – budou pěkně lesklé.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Vdolečky můžete dělat větší, ale skvěle vypadají a chutnají i jako drobnější jednohubkyFoto: Viktorie Hrazdílková

Připravte se na Velikonoce s předstihem a vyzkoušejte další tradiční recepty jako třeba pašijové pečivo jidášky nebo velikonočního beránka z kynutého těsta.

Reklama

Načítám