Hlavní obsah
3,0
(65)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Dobroty z kynutého těsta nikdy nezklamou. Stejně je to i u těchto hřebenů, které jsou plněné povidly a sypané ořechy. Na jazyku se jen rozplývají.

1 hod.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 porcí
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 4 ks žloutků
  • 125 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
K dokončení
  • 200 g povidel
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte, přidejte do něj lžičku cukru, mouky a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.

02.

Do mísy nasypte zbylou mouku, cukr a citronovou kůru. Promíchejte, přidejte žloutky, pokrájené změklé máslo a hotový kvásek. 

03.

Vše důkladně propracujte a hotové těsto nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. 

04.

Ořechy nadrťte nahrubo a vejce prošlehejte v misce nebo hrnečku. Vykynuté těsto vyválejte na 5 až 8 mm. Vykrajujte čtverce o velikosti 6 cm. 

05.

Na každý dejte hromádku povidlové náplně. Přehněte, okraje pevně přimáčkněte a na delší straně nakrojte nožem, aby vznikly zuby. 

06.

Hřebeny vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem, posypte ořechy a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte je 20 až 25 minut. 

Máte rádi povidla? Pak doporučujeme skvělý bezlepkový perník s povidly. A tady je recept, jak si je doma jednoduše uděláte.

Reklama

Související témata:

Načítám