Hlavní obsah

Bratislavské rohlíčky s makovou a ořechovou náplní

Hodnocení:
(113)
Foto: Autorka
Doba přípravy
2 hodiny
Doba vaření
15 minut
Náročnost
vysoká

Recept na bratislavské rohlíčky (rodilý Prešpurák by řekl „bajgle“) pochází už z roku 1785. Tehdy pekařský mistr Scheuermann ve výloze své pekárny poprvé vystavil jemné pečivo s makovou a ořechovou nádivkou. Rohlíčky se rychle staly hitem a v nezměněné podobě se pečou dodnes. Ten pravý bratislavský rohlíček musí obsahovat minimálně 30 % tuku, nádivka musí být jenom maková nebo ořechová a musí tvořit minimálně 40 % hmotnosti. Povrch je pak lesklý a výrazně mramorovaný. Taky se vám už sbíhají sliny?

Ingredience pro:
30 kusů
Na těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 180 g másla
  • 2 žloutky
  • 100 ml mléka
  • 60 g cukru moučka
  • 42 g droždí
  • 1 špetka soli
Na makovou náplň:
  • 200 g máku
  • 80 g cukru moučka
  • 1 kousek citronové kůry
  • 1 lžíce rumu
  • 100 ml vody
Na ořechovou náplň:
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g cukru moučka
  • 50 ml mléka
  • 1 lžíce rumu
Na potření:
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka
Článek

Postup

Krok 1: Nejdřív si připravte náplně. Na makovou umelte mák najemno. Vsypte cukr do vody a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přidejte mák a míchejte do zhoustnutí. Odstavte z ohně, přidejte citronovou kůru a rum a nechte úplně vychladnout. Na ořechovou náplň zahřejte mléko, rozpusťte v něm cukr a přidejte mleté ořechy a rum. Ořechovou náplň nemusíte vařit, ale také ji prospěje rozležení – alespoň hodinu. Obě náplně mají být husté tak, aby z nich šly tvarovat válečky. Jsou-li příliš řídké, můžete je zahustit strouhanými dětskými piškoty, případně přidejte ještě mák a ořechy.

Krok 2: Nyní jdeme na těsto. Odeberte pár lžic mléka a zahřejte ho na teplotu těla. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek.

Krok 3: Do mísy prosejte obě mouky, přidejte cukr a sůl a dobře promíchejte. Vlijte vzešlý kvásek, zbytek mléka, přidejte žloutky a změklé máslo a vypracujte nelepivé, spíše tužší těsto. Vypracované těsto nechte v teple odpočívat asi hodinu. Obsahuje hodně tuku a tak bude kynout pomalu a nezvětší razantně svůj objem, to je v pořádku.

Krok 4: Zatímco těsto kyne, vytvarujte z náplní (musí být opravdu studené) válečky, mělo by vám jich vyjít asi 15 od každého druhu.

Krok 5: Vykynuté těsto znovu propracujte a rozdělte na dvě části. Každou rozkrájejte na 15 kousků a vytvarujte z nich kuličky. Postupně každou rozválejte na tenkou placku, naplňte a vytvarujte rohlíček ve tvaru písmene C. Hotové rohlíčky skládejte na plech vyložený papírem na pečení.

Krok 6: V misce dobře rozmíchejte žloutek s mlékem a každý rohlíček pečlivě ze všech stran potřete. Plech přesuňte do studeného průvanu (v této roční době postačí pootevřené okno) a nechte povrch úplně oschnout – mělo by stačit 15–20 minut. Poté přesuňte plech na dalších 15–20 minut do tepla. Rohlíčky ještě nakynou a glazura popraská – teď se rodí typické mramorování.

Krok 7: Předehřejte troubu na 200 stupňů a pečte asi 12 minut do světle hnědé barvy. Podávejte třeba s bílou kávou jako odpolední svačinu.

Ochutnali jste již bratislavské rohlíčky?

ynezorPumanzeSaNyknalC
29. 1. 2018

Reklama

Sdílejte článek