Hlavní obsah
3,9
(18)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Aktualizováno

S oříškovým krémem, vanilkou, mákem anebo naslano třeba jako pizza. Pletený koláč, který je současným hitem internetu, se dá naplnit dle fantazie. Už jste ho zkoušeli? Tady je recept!

1 hod.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 450 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 špetka soli
  • 3 lžíce másla
  • 180 ml mléka
  • 2 ks žloutků
Na náplň
  • 250 g lískooříškové pomazánky
  • 2 ks bílku
Článek

Postup

01.

Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. (Kolik je to přesně stupňů? Spoustu rad na kynuté těsto najdete zde.) V jeho polovině rozpusťte cukr, rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek.

02.

Kvásek asi po deseti minutách přidejte do mísy k mouce, zbytku cukru, soli, rozpuštěnému máslu, žloutkům a druhé polovině mléka. Vařečkou nebo hnětačem vypracujte hladké nelepivé těsto.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

03.

To pak nechte asi 30 minut kynout na teplém místě, každých deset minut se k němu přitom vraťte a propracujte ho tak, abyste kvasnicím dodali trochu vzduchu.

04.

Vykynuté těsto rozdělte na čtvrtiny. Vezměte si k ruce talíř o průměru asi 20 centimetrů a dle jeho velikosti vyválejte každou čtvrtinu těsta na placku vysokou asi 2 milimetry. Případné přebytky podle talíře odkrojte.

05.

Troubu teď dejte předehřát na 180 stupňů.

06.

Tři pláty namažte lískooříškovým krémem a navršte je na sebe, čtvrtý, vrchní plát nechte nepotřený. Je dobré vše provést na plechu s pečicím papírem, abyste hotovou květinu nemuseli přendávat.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

07.

Skleničkou si pak naznačte střed a od okraje skleničky směrem ven rozdělte „květinu" na 16 rovných dílů. Pak už jen berte vždy dva cípy květiny a otáčejte je o 180 stupňů směrem k sobě.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

08.

Dokončenou květinku potřete rozšlehaným bílkem a nechte ji péct 20 až 25 minut.

Reklama

Související témata:

Načítám