Hlavní obsah

Trhací makový chlebíček

Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
55 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední
Ingredience pro 1 biskupský chlebíček
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 25 g droždí
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 1 lžička soli
Náplň
  • 200 g mletého máku
  • 100 g cukru krystal
  • 300 ml mléka
  • 80 g sušených švestek
Na posypání
  • moučkový cukr

Mák – jedni ho milují, druzí nenávidí, nic mezi tím není. Pro tu první skupinu je tu dnes dokonalý trhací chlebíček s jemnou makovou náplní a sušenými švestkami.

Článek

Postup

Krok 1: Troubu předehřejte na 175 °C. Do vlažného mléka dejte cukr a droždí, promíchejte, aby vám vznikla kašička a nechte vzejít kvásek. Smíchejte hladkou a polohrubou mouku, přidejte sůl, máslo a vypracujte drobenku. Do ní pak opatrně vlejte kvásek a vytvořte hladké těsto. Do misky nalejte vodu pokojové teploty, těsto do ní vložte a nechte odpočinout, dokud hmota nevyskočí z vody (proto se tomuto druhu těsta říká Vyskoč z vody). Trvá to asi 30–40 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 2: Zatímco těsto kyne, uvařte z mléka, cukru a máku náplň. Chvíli provařte a nechte vychladnout. Těsto vyndejte z vody, osušte, propracujte (pokud by se vám zdálo příliš řídké, přisypte trochu polohrubé mouky) a vyválejte na 3–4 mm vysoký plát. Na plát těsta natřete makovou náplň, posypte sušenými švestkami a nakrájejte na stejně velké čtverce. Do formy na biskupský chlebíček skládejte vedle sebe jednotlivé čtverce, které vždy trochu přimáčkněte, aby držely pohromadě. Dejte péct do rozehřáté trouby na 25 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Hotový chlebíček vyjměte z formy, pocukrujte a podávejte buď nakrájený, nebo vcelku, aby si každý mohl utrhnout podle libosti.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama