Hlavní obsah
3,2
(429)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Slovo „katlama“ pochází z turečtiny a znamená „složit“. Obvykle se jím označují slané placky s náplní schovanou uvnitř, ale i další skládaná jídla na Dálném východě. Koláče složené z mnoha vrstev těsta prokládaných náplní najdete v různých podobách po celém světě. Jsou atraktivní, oblíbené a svědčí o šikovnosti kuchařky či kuchaře. Tahle katlama s mákem pochází z tádžické kuchyně.

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 50 g másla
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
  • 100 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
Náplň
  • 220 g máku
  • 120 g cukru moučka
  • 120 g másla
K dokončení
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

Podle originálního receptu patří do koláče náplň z opraženého nemletého máku. Má zvláštní a příjemnou oříškovou chuť a v ústech legračně křupe. Pro někoho ale může být až příliš „divoká“, můžete ji proto nahradit hustší náplní z mletého máku. Když se rozhodnete zkusit originální verzi, odeberte z opraženého máku před oslazením lžíci dvě bokem: je báječný na mrkvi krátce podušené na másle.

01.

Rozpusťte máslo a nechte ho krátce zchladnout. Přidejte cukr, sůl, mléko a vejce a dobře prošlehejte. K směsi prosejte větší část mouky a postupně zpracujte na těsto. Je možné, že nevyužijete všechnu mouku, nebo bude třeba lžíci přidat – výsledné těsto má být měkké, poddajné a nesmí lepit. Opřete se do něj rukama a chvíli ho hněťte na pracovní desce – dobře zadělané se nebude trhat. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v chladu odležet alespoň půl hodiny, klidně i do druhého dne.

02.

Opražte mák na náplň. Vsypte ho na velkou suchou pánev a na středním plameni za stálého míchání a potřásání zahřívejte asi pět minut, až se rozvoní a začne lehce měnit barvu. Pánev stáhněte z ohně a ještě chvíli míchejte, aby se mák nespálil zbytkovým teplem z pánve. Nechte zchladnout a vmíchejte cukr.

03.

Rozpusťte máslo na náplň, vyložte plech papírem na pečení a rozpalte troubu na 180 stupňů.

04.

Pracovní plochu velmi lehce posypte moukou a odleželé těsto vyválejte na co největší a nejtenčí obdélník. S těstem se pracuje dobře, příliš se nelepí a netrhá, nemusíte mít obavy. Výsledný plát těsta by neměl být silnější než 3 mm a má být velký asi 50 × 45 cm.

05.

Těsto po celé ploše bohatě potřete rozpuštěným máslem. Pomyslně si těsto svisle rozdělte na čtvrtiny: levá zůstane bez máku, prostřední dvě rovnoměrně posypte asi polovinou připravené náplně a pravá také zůstane bez posypu. Dvě krajní čtvrtiny složte směrem k středu a zakryjte tak jimi náplň. Znovu celou plochu bohatě potřete máslem. Posypte mákem jednu svislou polovinu a druhou přeložte přes ni. Vrch potřete máslem, mákem teď posypte příčnou polovinu a znovu přeložte.

06.

Poskládaný koláč přeneste na plech a znovu řádně potřete máslem. Pečte asi 20 až 25 minut, až povrch jemně zezlátne. Upečený koláč nechte zcela vychladnout, zlehka poprašte moučkovým cukrem a krájejte na menší kousky.

Reklama

Související témata:

Načítám