Hlavní obsah
3,5
(60)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Potřebujete zužitkovat zbylé vařené brambory? Vyzkoušejte tenhle nápaditý způsob, jak na to. Výtečné křupavé krokety se sýrem uvnitř si zamilují dospělí i děti!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
Na krokety
  • 450 g brambor
  • 50 g mozzarelly
  • 2 lžičky soli do vody na vaření
  • 50 g sýru parmazánového typu
  • 1 špetka pepře
Na trojobal a na smažení
  • 3 vejce
  • 200 g strouhanky
  • 100 g hladké mouky
  • sůl
  • 200 ml oleje na smažení
Článek

Postup

01.

Jestli vám nezbyly brambory, a přesto se chcete do výroby kroket pustit, použijte brambory typu A, které se nerozvářejí. Oloupejte je a dejte vařit do osolené vody. Když jsou měkké, slijte je a nechte vychladnout.

02.

Mezitím nastrouhejte parmazán. Mozzarellu nakrájejte na kostičky a vložte ji mezi dva papírové ubrousky, aby se zbavila přebytečné vlhkosti. 

03.

Uvařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle nebo použijte lis na brambory. Do rozmačkaných brambor zamíchejte nastrouhaný parmazán a pepř, nesolte je.

04.

Z bramborové směsi naberte vždy asi jednu lžíci, rukama vytvořte placičku, opatrně do ní zabalte kousek mozzarelly a dlaněmi vytvořte kouli. Hotové koule dejte před obalováním asi na 20 minut do lednice.

05.

Do tří talířů si připravte hladkou mouku, tři rozšlehaná osolená vejce a strouhanku. Vychladlé bramborové koule obalujte v tomto pořadí: hladká mouka – vejce – strouhanka – znovu vejce – a nakonec strouhanka. Obalené krokety dejte před smažením na 30 minut do lednice.

Foto: Svatava Vašková

Když se do křupavé zlaté koule zakousnete, vyteče z ní jemný roztavený sýrFoto: Svatava Vašková

06.

V hlubší pánvi smažte na vrstvě oleje bramborové koule dozlatova. Můžete je jíst teplé, ale jsou výborné i studené. 

Reklama