Hlavní obsah

Smažte stopy času! Začněte bojovat s vráskami účinně a včas

Foto: Africa-Studio, Shutterstock.com

Chcete ve 40 vypadat na 30? Tak na tom začněte pracovat už ve dvaceti!Foto: Africa-Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrásky – pojem, který nenechá žádnou ženu chladnou. Někdo se s nimi vyrovnává lépe, někdo zas hůře, jsou to ale právě ony, které vám při pohledu do zrcadla bez lítosti připomínají, že čas utíká velmi rychle.

Článek

Koloběh života se nedá zastavit a s ním ani přirozené stárnutí organismu. Na stav vaší pleti mají vliv jak vnitřní procesy spojené s přibývajícím věkem, tak i vnější dopady životního prostředí a vašeho životního stylu.

20+: Nejdůležitější je hydratace a prevence

V tomto věku jsou jediné vrásky, které můžete pozorovat na své tváři, mimické. Vznikají při aktivním používání obličejových svalů, když se například mračíte, smějete nebo i mžouráte očima. Tyto vrásky přidávají obličeji individualitu a určitý svéráz, pokud je ale zanedbáte, změní se za deset patnáct let ve vážnější problém.

Je to také ten správný čas zamyslet se na svou životosprávou – velmi nepříznivě na kvalitu pleti totiž působí nadbytek slunění, dehydratace, kouření, alkohol, špatné stravovací návyky i nevhodné pečující rituály. Ve dvaceti všechny tyto dopady ještě vidět pořádně nejsou, ale věřte, že si to vaše pleť pamatuje a následně se vám „odmění“.

Do 25 až 30 let je lepší vyhnout se krémům, které mají v sobě aktivní anti-age složky. Mladá pleť nepotřebuje tak silnou dávku stimulujících látek, a proto postačí, když se budete držet tohoto tria: čištění, hydratace a ochrana. Správné produkty si budete moci vybrat, až budete přesně vědět, jaký typ pleti máte.

Jestli je pleť suchá, tak budou k očištění nejvhodnější produkty s měkkou texturou, jako je odličovací mléko nebo olej. K hydrataci budete pak nejspíš přidávat i výživnější krém na noc.

Více než suchá pleť trápí ženy v tomto věku pleť mastnější a aknózní. V takovém případě je nejlepší vyhnout se produktům s obsahem alkoholu a vyzkoušet přípravky s kyselinou salicylovou, kyselinou mléčnou nebo s aktivními léčivými složkami z konopí. Pečující krémy by měly být na lehké gelové bázi, ty se jednoduše vstřebávají, hydratují a nezatěžují pokožku.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Aby vaše pleť zůstala dlouho mladá, potřebuje pozornou péčiFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

30+: Chce to pravidelnost a intenzivnější péči

Po třicátém roku se na tváři začínají objevovat první statické vrásky. Jsou to „rýhy“ vzniklé v důsledku ztráty elasticity pokožky a nižší produkce kolagenu. Jsou vidět, i když je váš obličej zcela uvolněn. Kromě genetických predispozicí jsou tyto vrásky důsledkem stresu, únavy organismu, dehydratace, špatných návyků a působení UV záření.

Uchovat mladistvost pleti pomůže obnova a následné udržení správné úrovně vláhy v pokožce. Na pomoc si přivolejte pečující produkty obohacené o aminokyseliny, kolagen, elastin, mléčné proteiny, mléčnou kyselinu, kyselinu hyaluronovou (o jejichž účincích jsme psali zde), ureu. Také SPF faktor by měl být v denním krému absolutní nezbytností.

S přibývajícím věkem byste měly být častějšími hosty i v salonech krásy. Při boji s hlubšími vráskami způsobené mimikou se používá botox, který svaly zablokuje a vrásky se vyhladí. Vyplnit vrásky zase pomůže kyselina hyaluronová. Udržovat svalový tonus a dobrý krevní oběh pomáhá masáž, která by se měla stát součásti vaší pravidelné péče.

Výrazné zlepšení stavu pleti vám zaručí maloinvazivní injekční metody omlazení – mezoterapie, biorevitalizace a bioreparace. A víte, v jakou denní dobu budou tyto zákroky nejúčinnější? „Pokud toužíte po liftingu, omlazení, doplnění energie a revitalizaci, tak bych doporučila ranní nebo dopolední hodiny. V odpoledních hodinách se vaše tělo přirozeně zpomaluje a přechází do klidného režimu, proto je v této době ideální spíše anti-stres a relaxace,“ upřesňuje Antonella Latilla, expertka kosmetické značky Comfort Zone.

40+: Zápas se zemskou přitažlivostí

Přichází doba, kdy i přes naše veškeré snahy začíná být vidět, že pomalu stárnete. Vaše tvář ještě nemusí odhalovat úplnou pravdu ohledně vašeho věku, ale pleť začíná být stejně povadlejší. Ztrácí kontury a mění se i proporce obličeje. Gravitace je neúprosná a všechny tkáně ochabují.

V tomto věku je nutné působit na ty nejhlubší vrstvy kůže, a to kombinací intenzivní domácí péče a zkrášlovacích procedur. V krémech je nezbytný omlazující koktejl z peptidů, bílkovin a kyselin. Zázraky ale umí i oleje: „Výborné jsou například esenciální oleje rostlinného původu, jejichž předností je hydratace pokožky, ale i působení proti jejímu stárnutí. Jedná se o dnes velmi drahé a mnohdy vzácné suroviny,” vysvětluje Miloslav Kupček, jeden z tvůrců francouzské dermokosmetiky Nuance.

K pravidelné hydrataci a výživě přidejte i speciální anti-age séra, obsahující koncentrované množství podpůrných a omlazujících látek. Největší investice vás čekají do očních krémů, protože tato část obličeje potřebuje extra péči a prozrazuje věk ze všeho nejdříve. A stále ani na vteřinu nezapomínejte na ochranu před UV zářením.

Divy dokážou i pravidelné návštěvy u šikovné kosmetičky. Pomůže jak hlubší peeling, tak i laserové a ultrazvukové procedury. Mnohé vrásky lze pak vyplnit pomocí hyaluronové kyseliny.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Magical Supreme Lifting Sérum pro všechny typy pleťi slibující vypnutí, oživení a vyplnění, Nuance (prodává Dr. Max), 699 Kč. Pečující liftingové sérum Sculptwear na obličej i krk, Clinique, 1499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Intenzivní vyplňující a omlazující sérum Sublime skin serum, Comfort Zone, 2390 Kč. Intenzivní noční sérum pro obnovu pleti Advanced Night Repair, Estée Lauder, 1990 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Omlazující sérum Nuxuriance Ultra, Nuxe, 790 Kč. Intenzivní liftingová a remodelační péče BT Cell Intensive Lifting and Remodeling Care, Dermacol, 369 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Vyhlazující sérum s okamžitým viditelným liftingovým efektem, Lumene, 321 Kč. Regenerační, stimulující anti-aging pleťové sérum Age Perfect, L´Oréal Paris, 249 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Remodelační krém na oči a rty 3D Hyaluron Therapy Eye & Lip Cream, Dermacol, 269 Kč. Vyhlazující a antioxidační krém na oční okolí Xtend Your Youth, Dr.Brandt Skincare (prodává Sephora), 1100 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Krém pro oční okolí s efektem posílení pleti a redukce vrásek Powerful Wrinkle Reducing Eye Cream, Kiehl´s, 1070 Kč. Pečující a regenerační krém Eye Lift, Daytox (prodává Douglas), 549 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Vyhlazující denní krém Techni Liss First, Payot (prodává Fann), 1500 Kč. Denní krém pro omlazení pleti Cellular Anti-Age, Nivea, 399 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Vypínací pleťový krém s obsahem 75% mořského kolagenu Collagen Power Lifting Cream, Mizon (prodává e-shop Krasa), 732 Kč, Denní i noční krém s přírodním kolagenem pro hydrataci a vyhlazení pleti 4D Collagen Youth, Lirene, 139 KčFoto: archiv firem

Jak bojujete s příznaky stárnutí vy? Máte nějaký zaručený tip?

Reklama

Načítám