Hlavní obsah

Smutný trend? Narodilo se mu dítě, tak si našel milenku!

Foto: isifa

Co se stane s partnery, kteří se na dítě těšili, ale po jeho narození si najdou milenku?Foto: isifa

Reklama

Mělo by to být nejšťastnější období v životě muže a ženy. Těhotenství a příchod miminka byste si měli užít, vzpomínat na něj celý život. Jenže co když si zrovna v té době váš partner najde milenku?

Článek

Linda (31) si těhotenství užívala. Bylo to poprvé a těšila se nejen ona, ale i její manžel. „Muž ke mně byl tak neuvěřitelně pozorný, se vším mi pomáhal, až jsem měla pocit, že mě vyloženě rozmazluje,“ vzpomíná Linda.

Oporou jí byl i při porodu, šok přišel ale pár měsíců po návratu z nemocnice. „Oznámil mi, že se chce odstěhovat, že se mnou a s naším dítětem už nemůže být, že má novou přítelkyni,“ popisuje Linda. Tuhle chvíli prý nikdy z paměti nevymaže. „Sledovala jsem naši ani ne tříměsíční holčičku a říkala si, co s námi bude. Hlavu jsem měla plnou otázek. Proč? Co se to stalo? Co jsem udělala špatně. Prostě jsem ničemu nerozuměla,“ vypráví Linda, která se tehdy sebrala a odjela ke svým rodičům.

Zhruba měsíc žila v naprosté nejistotě, nebyla schopná se svým mužem komunikovat, všechno řešil její otec s matkou. „Nakonec manžel přišel a omluvil se, že prý to byl zkrat. Že chce být s rodinou, ne s milenkou, se kterou se prý již rozešel. Ale já nevím, co dělat, jestli mu můžu ještě věřit. Jsem bezradná,“ říká Linda.

Foto: thinkstock

V těhotenství je ještě vše v pořádku...Foto: thinkstock

Stává se to

Odborníci se ale shodují, že to, co se stalo Lindě, není zas až tak neobvyklé. „Bohužel velká část mé klientely jsou právě ženy, které jsou ve stejné situaci. Většinou k rozhodnutí mít dítě došly opravdu zodpovědně a po určité době života s partnerem, bylo to jakýmsi vyvrcholením jejich vztahu. A najednou přišlo tohle,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Navíc prý není ani ojedinělé, že si muž najde milenku už v době, kdy je jeho žena těhotná. „V poradně se setkávám dokonce i s variantou, kdy čeká dítě nejen s manželkou, ale i s milenkou,“ upřesňuje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Proč?

To, že to je velký podraz, asi nelze příliš zpochybnit. „Není samozřejmě fér opustit ženu ve chvíli, kdy partnera nejvíc potřebuje, kdy je vlivem těhotenství a porodu oslabená fyzicky i psychicky, ale zároveň i finančně, protože nelze vydělávat peníze a zároveň se starat o miminko. To opravdu zasadí hlubokou ránu,“ říká Anita Michajluková.

Foto: isifa

Je to smutné, ale mnoho žen po narození dítěte zůstává na jeho péči samoFoto: isifa

Co ale každému vrtá hlavou, je „proč“. Podle odborníků existuje řada možných důvodů:

  • Muž přišel o pozici číslo jedna – Může se stát, že místo radosti z potomka, přijde pocit ohrožení. „Muž s příchodem dítěte ztrácí veškerou pozornost a servis, který mu partnerka poskytovala. Proto se snaží pozornost hledat jinde, což samozřejmě svědčí o jeho sobeckosti a nezralosti,“ vysvětluje Lucie Horníková.
  • Problémy byly už dřív – Hodně často se ale stává, že určité neshody ve vztahu panovaly už dřív a s příchodem dítěte pouze kulminovaly. „Někdy se setkávám i s tím, že si pár pořídí dítě, protože už neví, jak se vztahem dál. Doufají, že dítě jejich vztah zlepší, ale to obvykle nenastane,“ říká Anita Michajluková.
  • Nezvládl nápor zodpovědnosti – Ze svobodného muže je najednou otec, a to je obrovská zodpovědnost. Někteří muži mohou mít potíž s tím, že jejich život najednou vypadá zcela jinak, je tu někdo, kdo potřebuje jejich čas, péči, peníze a podobně.
  • Žena žije v jiném světě – Chyba ale může být i na straně ženy, která se vrhne do role matky s takovou vervou, že na všechno kolem zapomene. „Najednou je jen dítě. Nepotřebuje mít své zájmy, dojít si ke kadeřníkovi, převléct si upatlané tepláky a podobně,“ popisuje Lucie Horníková. A bohužel často to vypadá, že nepotřebuje ani muže a jemu se logicky honí hlavou, proč by měl zůstávat, když o něho nikdo nestojí.

Zachránit to lze!

Faktem ale je, že zachránit lze v podstatě každý vztah, pokud o to oba stojí. „Pokud muž přijde s tím, že s milenkou pokračovat nechce, naopak chce být s manželkou a jejich dítětem, měla by žena zvážit, jestli je ochotná a schopná narušenou důvěru obnovit,“ říká Anita Michajluková.

Minimálně za zkoušku to stojí (i třeba s odborníkem), protože příchod dítěte je opravdu velká životní změna a pod takovým tlakem může chybovat každý.

Stalo se vám či někomu z vašeho okolí něco podobného?

Reklama

Načítám