Hlavní obsah

Snadné omáčky na těstoviny

Foto: podravka.cz

K těstovinám si připravte domácí omáčkuFoto: podravka.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kupovaná boloňská omáčka z konzervy vás už nebaví? Zkuste v kuchyni udělat změnu! Na těstoviny existuje řada vynikajících omáček, které rozjasní šedivé podzimní dny. Dejte vařit těstoviny a pak už si jen vyberte jednu z našich vynikajících omáček!

Článek

Recepty odpovídají 3–4 běžným porcím.

1. Omáčka s vínem a houbami

Potřebujete: 2 lžíce másla, lžíci olivového oleje, 150 g nakrájených hub, 1 menší nakrájenou cibuli, 1 menší mrkev nakrájenou na kostičky, čtvrt celeru na kostičky, 1 dclbílého vína, 1 dcl hovězího vývaru, 2 lžíce rajčatového pyré, 2 lžíce smetany, lžičku muškátového oříšku, sůl a pepř

Postup: Do hlubší pánve dejte máslo a olej. Na něm osmahněte houby, cibuli, mrkev a celer. Smažte na středním plameni asi 8 minut. Přilijte víno, do hrnce pak ještě vmíchejte vývar, rajčatové pyré a lehce povařte. Přiklopte pokličkou a vařte ještě asi 35 minut. Před koncem vmíchejte smetanu. Posypte muškátovým oříškem, dochuťte solí, pepřem a podávejte.

2. Omáčka bez rajčat

Potřebujete: 2 na kostičky nakrájené mrkve, 2 skleničky nakládané červené řepy, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky nastrouhaného česneku, půl nadrobno nakrájené cibule, bobkový list, směs italského koření (směs bazalky, majoránky, oregána, tymiánu, sušeného česneku), ocet (z červeného vína)

Postup: Dejte na pánev olivový olej, osmahněte na něm cibuli, přidejte řepu a mrkev a nechte změknout. Přidejte italské koření, natrhaný bobkový list, ocet a vařte 30 minut. Přiklopte pokličkou, kterou v polovině opět odendejte.

3. Omáčka ze špenátu a bazalky

Potřebujete: 3 hrsti baby špenátu, hrst čerstvé bazalky, hrst osmahnutých arašídů, 2 lžíce strouhaného parmezánu, 1 stroužek nasekaného česneku, sůl, pepř, lžičku citronové šťávy, nastrouhanou citronovou kůru, 1 lžíci panenského olivového oleje

Postup: Je jednoduchý, přísady dejte do mixéru a nechte rozmělnit. Před podáváním ji už jenom chvilku ohřejte na pánvi.

4. Babiččina poctivá omáčka s masem

Potřebujete: 2 lžíce olivového oleje, 1 větší klobásu nakrájenou na kostičky, 150 g hovězího masa na kostičky, 150 g skopového na kostičky, 2 stroužky nastrouhaného česneku, půl plechovky loupaných rajčat, italské koření, nasekaný bobkový list, oregano, pepř, lžíci sekané petržele, půl plechovky rajčatového protlaku

Postup: Rozehřejte olej v hlubší pánvi, osmahněte klobásu, přidejte oba druhy masa a smažte asi 10 minut – dohněda. Maso z pánve vyndejte stranou, nechte v ní asi jen lžíci omastku a vraťte na oheň, přidejte česnek a smažte asi 3 minuty. Do pánve přidejte rajčata, koření a vařte ještě 15 minut. Nakonec přidejte rajčatový protlak, vraťte maso do pánve, přiklopte pokličkou a vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny.

Foto: Thinkstock

Omáčka ze špenátu a bazalkyFoto: Thinkstock

5. Na špagety s květákem

Potřebujete: 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky nasekaného česneku, půl bílé cibule – nasekané, 150 g nadrobno nakrájeného květáku, lžíce sušené bazalky, černý pepř, 1 plechovku loupaných rajčat

Postup: Na olivovém oleji osmahněte ve velké pánvi česnek, cibuli a květák (dohněda) – asi 15 minut na mírném ohni. Přidejte bazalku, pepř a rajčata. Nechte vařit na mírném ohni pod pokličkou ještě asi 30 minut.

6. Italská s masovými kuličkami

Potřebujete na kuličky: 30 dkg mletého zadního hovězího masa, 3 lžíce strouhanky, lžíci nasekané petržele, lžíci strouhaného parmezánu, pepř, sušený česnek, 1 rozšlehané vejce

Na omáčku: půl nadrobno nasekané cibule, 3 stroužky nastrouhaného česneku, 1 plechovku loupaných rajčat, 1 lžíci olivového oleje, sůl, lžičku cukru, bobkový list, půl plechovky rajčatového protlaku, lžíci nasekané čerstvé bazalky, pepř

Postup: Ve velké míse smíchejte všechny přísady na kuličky a dlaní tvořte menší masové koule. Dejte stranou do lednice. Ve velké pánvi osmažte na olivovém oleji cibuli a česnek, přidejte rajčata, sůl, cukr a bobkový list. Přikryjte poklicí a vařte asi 30 minut. Přidejte bazalku, rajčatový protlak, pepř a masové koule. Vařte asi 45 minut a podávejte.

7. Omáčka s lilkem a houbami

Potřebujete: 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 oloupaný lilek nakrájený na kostičky, 2 papriky nakrájené na kostičky, hrst nakrájených čerstvých hub, 2 na kostičky nakrájená rajčata, oregano, bazalku, kajenský pepř, plechovku rajčatového protlaku, 2 dcl bílého vína

Postup: Na pánvi na oleji lehce osmahněte česnek. Přidejte lilek, papriky, houby a nechte podusit asi 5 minut. Přidejte zbytek ingrediencí a na mírném ohni vařte zhruba 45 minut. Příležitostně můžete směs podlít vodou.

+ 1 navíc: Dokonalá sýrová

Potřebujete: 20 dkg eidamu, 10 dkg strouhaného parmezánu, 3 kostky taveného sýra, 10 dkg nivy, oregano, 1 kelímek šlehačky, 2 stroužky česneku

Postup: V hrnci rozehřejte smetanu a rozpusťte v ní tavený sýr. Přidejte další sýry, nastrouhaný česnek, koření a ještě chvíli prohřejte. A je to!

Dobrou chuť!

Načítám