Hlavní obsah

Sňatek s cizincem: Vyhněte se průšvihu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Život v nové zemi nemusí být pohádkaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohádkový princ na vás po svatbě nemá čas, tchyně vás považuje za „nicku z Východu" a získat nové přátele v cizí zemi není vůbec snadné. Život po boku vysněného partnera se proměnil v noční můru. Jak tomu předejít?

Článek

Jeďte se do země, v níž hodláte strávit zbytek života, předem podívat. To znamená, ještě před svatbou s cizincem si ověřte jeho sociální statut a srozuměnost rodiny s vaším příchodem. Předejdete hořkým slzám.

Lhal, aby mě získal

Exotičtí muži z třetích zemí často naslibují Evropankám modré z nebe, jen aby je získali. Realita ale bývá pro emancipované Češky frustrující. Jižní národy žijí ve velkých pospolitých rodinách, kde hlavní slovo má vaše tchyně a váš choť ji i po třicítce poslouchá na slovo. Otázkami typu "Kdo je víc, matka, nebo manželka?" si nepomůžete. V arabském světě se široká rodina vzájemně finančně podporuje, na kontrolu financí vašeho manžela proto zapomeňte.

Pokud ulovíte „prince" z vyšší společnosti v Británii nebo Švýcarsku, mohou na vás jeho příbuzní pohlížet jako na „nicku z Východu", i když vám otec zaplatil studia v zahraničí a vlastní prosperující firmu. Američané se vás bezelstně zeptají, zda je Praha v Německu a pokud si nebudete mýt vlasy každý den, označí vás za špindíru. Je třeba zatnout zuby a postupně vybojovávat pozice.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Bolestným problémem jsou únosy dětíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Když srdce zavelí zpět

S některými Češkami zůstávají jejich zahraniční manželé žít u nás. Už to nejsou jen někdejší studenti ze třetích zemí, ale i manažeři ze zemí EU. Zcela určitě zde vydrží několik let, než se vám narodí děti. Někteří zůstávají celoživotně, ale více je těch, jimž srdce po několika letech zavelí - zpět. A českým nevěstám se nechce odejít do země, kde je na denním pořádku drogová závislost a únosy dětí (některé státy Jižní Ameriky), do Skandinávie, kde je málo slunce a lidé extrémně introvertní, či do Severní Ameriky nebo Austrálie, které jsou tak jiné od útulné střední Evropy. O Africe a islámských zemích nemluvě. Problémem se najednou může stát vyžadovaná obřízka vašich dětí nebo pravidelné chození na mši, pokud jste ateistka.

Únosy dětí a tahanice o ně přes mezinárodní soudy a Červený kříž bohužel nejsou výjimkou. V islámských zemích patří děti vždy otci. A není boha, který by to změnil!

Imigrantem navždy

Vstupujete do manželství s někým, kdo je v cílové zemi sám imigrantem? Například po boku Marokánce můžete mít ve Francii problém dostat se do jiných kruhů než arabských, stejně jako se ve Švédsku po boku imigranta z Bosny nestanete snadno přáteli rodiny pana Johansonna. O Nizozemí ani nemluvím. Můžete zůstat imigrantem po celý život a přátelit se jen s dalšími imigranty. A může vám to začít vadit. Po boku rodilého mluvčího se asimiluje lépe. Zná dokonale jazyk a opraví vás, zná reálie a místní ho přijímají bez nedůvěry.

Přesto ve světě žije řada Češek, které se provdaly do zahraničí a jsou tam šťastné. Přijaly bez výhrad místní mentalitu i realitu. Jsou za ni vděčné nebo se s ní alespoň naučily žít.

Pokud se i vy chystáte uzavřít sňatek s cizincem, máme pro vás pár praktických informací, co vše budete potřebovat:

Dokumenty musí být přeloženy do češtiny soudním překladatelem. Více informací se dozvíte na všech obecních nebo městských úřadech nebo např. na http://www.svatba-svatby.cz/snatek-s-cizincem.php. Svatbu v zahraničí je třeba zaregistrovat ve zvláštní matrice v Brně (http://www.stred.brno.cz/showpage.php?name=umc_matrika).

Milé čtenářky, napište nám na info@prozeny.cz své příběhy, podělte se o zkušenost, proč se vám sňatek s cizincem vydařil nebo ne?

Související témata:

Načítám