Hlavní obsah

Snižuje riziko rakoviny, nemocí srdce i mrtvice! Přehlížená superpotravina za pár korun

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Garantujeme vám, že jste o mrkvi nevěděli spoustu věcí, které z ní dělají jasnou superpotravinu. Tady vám nabízíme důkazy!

Článek

Jestli pro vás mrkev dodnes byla jen levnou zeleninou, kterou občas dáte do polévky nebo ji podusíte dětem k bramborám, připravte se na překvapení. Chrání totiž před rakovinou, infarktem a bojuje proti stárnutí!

Jezte mrkev

Proč byste si měli pravidelně dopřát porci mrkve? Máme pro vás hned několik zásadních důvodů:

  • V mrkvi obsažený beta-karoten, který se mění ve vitamin A, pomáhá z těla odplavovat toxiny. Navíc ve spojení s vlákninou, kterou mrkev také obsahuje, čistí střeva a urychluje jejich pohyb.
  • Vitamin A je také ceněným antioxidantem, který podporuje regeneraci poškozených buněk a zpomaluje jejich stárnutí. Chrání pokožku před poškozením UV zářením.
  • „Mrkev obsahuje také vápník, draslík, vitamin B, C a další. Vápník brání zužování cévních stěn. Draslík podporuje pravidelný srdeční tep. Vitamin B zlepšuje metabolismus, vitamin C zase chrání buňky před nežádoucími účinky volných radikálů a posiluje cévní stěny,” popisuje MUDr. Jan Vojáček, vedoucí lékař kliniky funkční medicíny Endala. Kromě beta-karotenu obsahuje mrkev i alfa-karoten a lutein, které snižují riziko onemocnění srdce.
  • Zatím méně známé jsou účinky falkarinolu, tedy látky, kterou mrkev produkuje pro ochranu svých kořínků před plísněmi. Ten pomáhá snižovat riziko rakoviny plic, prsou a střev, přičemž syrová mrkev je jediným přirozeným zdrojem této látky.
  • Vědci také prokázali, že pět a více mrkví denně snižuje riziko mozkové mrtvice. Mrkev zklidňuje nervy a mírní stres.
  • Chroupání syrové mrkve je zdravé i pro zuby, které pomáhá zbavovat zubního plaku. Mrkev rovněž stimuluje dásně a pomáhá větší tvorbě slin potřebných pro trávení.
  • „Bohužel neplatí, že když budete jíst hodně mrkve, nebudete potřebovat brýle. Ale vitamin A vyživuje sítnici. Nepřímo tak pomáhá kvalitnímu vnímání zrakového vjemu. Podobnou službu dělají i další zraková barviva – flavonoidy, zeaxantin a lutein nacházející se v zelené listové zelenině a kukuřici, ale třeba i nenasycené omega-3 mastné kyseliny v rybím oleji,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová z Oční kliniky DuoVize.
Foto: Titbit

Na trhu můžete najít nejen klasickou oranžovou, ale i žlutou nebo fialovou mrkev – bude ozdobou v salátu i na talířiFoto: Titbit

Vařenou, syrovou nebo dušenou?

U nás je tradiční využití mrkve docela jednotvárné – do polévek, omáček či zeleninových směsí. To třeba anglická kuchyně zná mrkvový pudink, Francouzi ji kandují a velmi populární je po celém světě mrkvový koláč.

Mrkev můžete dusit, vařit, péct, smažit, glazovat… ale můžete ji jíst i syrovou – ať jen tak, nebo v salátech. „Zkuste z ní udělat krém, pyré, nádivku, nebo ji připravit na sladko a pak přidávat k dezertům,“ radí Jan Horký z Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Nemusíte se bát, že tepelnou úpravou seberete mrkvi sílu nebo oslabíte její přínos pro tělo. Je dokonce žádoucí ji šetrně tepelně upravit. Má totiž silné buněčné stěny, které neumožní tělu využít dostatek beta-karotenu, pokud je v syrové formě. Rychlé orestování nezničí antioxidanty, jen je „zpřístupní“. Když k ní přidáte olej či jiný tuk, vstřebávání látek do těla ještě podpoříte.

Znáte fialovou mrkev?

Před konzumací můžete, ale nemusíte mrkev loupat – oloupaná chutná lépe, ale nic nepokazíte, když ji jen odřete hrubou stranou houbičky na nádobí.

Mrkev byla prapůvodně černá a až po vyšlechtění dostala svou typicky oranžovou barvu. Na trhu ale můžete najít i jinak barevné, ovšem neméně chutné varianty – žlutou a fialovou. Po uvaření fialová barva kořene pobledne, ale pokud ji rychle opražíte při vysoké teplotě na trošce tuku, barvu si zachová. „Baby karotku zase zkuste povařit ve vodě s kypřicím práškem. Zůstane tak krásně oranžová a půjde lehce oloupat i bez škrabky,“ prozrazuje Jan Horký.

Pokud kupujete mrkev i s natí, odstraňte listy co nejrychleji, připravují ji o živiny. „Mrkev vybírejte především podle vzhledu a sáhněte po tvrdších kouscích. Dejte si pozor, aby nebyla scvrklá, rozpraskaná ani nahnilá,“ radí Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit.

Máte rádi mrkev? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám