Hlavní obsah

Právě teď je ideální čas zasít mrkev a petržel

Foto: PEPPERSMINT, shutterstock.com

Věřte tomu, že vlastní mrkev chutná vždycky jinak než svazečky ze supermarketuFoto: PEPPERSMINT, shutterstock.com

Reklama

Víte, že z metru čtverečního zahrádky sklidíte přes půl kila mrkve? O množství ale nejde. V domácí mrkvi neucítíte žádnou pachuť umělého hnojiva. Právě teď ji můžete vysévat, stejně jako petržel. Jak?

Článek

Nakreslili jste si svoji zeleninovou zahradu a máte místo na mrkev a petržel? Právě teď můžete kořenovou zeleninu vysévat. Půda už je dostatečně teplá a s jarním sluncem v zádech se vám bude dobře pracovat.

Mrkev a petržel mají mnoho společného. Libovat si budou v kypré půdě, kterou jste vyhnojili na podzim. Přímé hnojení, třeba kravským nebo koňským hnojem, nesnesou. Semínka po výsevu zalévejte, nesmí vyschnout. Až se rostlinky objeví, protrhejte je zhruba na 10 cm od sebe, aby kořeny měly místo a mohly růst. Z natě, petrželové i mrkvové, si můžete vyrobit pesto. Ale to už předbíháme.

Mrkev, nebo karotku? Obojí!

Máte mlsný jazyk a milujete šťavnatou a sladkou mrkev? Pěstujte karotku. Je sladší a sklízet ji můžete v průběhu léta. Zkuste ji do zeleninových salátů nebo si ji poduste na másle. Když se chcete zahradnicky rozmáchnout, pěstujte i mrkev obecnou, která se hodí k uskladnění nebo k zamrazování.

Mrkev je lahodná zelenina, která rozhodně patří do české kuchyně. Těm, kteří často pracují s počítačem, prospívá obzvlášť, protože posiluje zrak. Vláknina obsažená v mrkvi zase podporuje vylučování cholesterolu z těla. Krom toho je mrkev bohatá na antioxidanty, což oceníte v každém ročním období.

Foto: Syda Productions, shutterstock.com

Důležité je, aby měly rostlinky dostatek místa a světla. Poctivě je vyjednoťte!Foto: Syda Productions, shutterstock.com

Abyste během léta nebo při podzimní sklizni vytáhli ze záhonů celé koše mrkve, připravte si dobře záhon. Mrkev roste do země, ta by měla být obdělaná na nějakých čtyřicet centimetrů. Pokud máte jílovitý podklad, připravte si vyvýšené záhony, do nichž navozíte kompostovanou zeminu.

Mrkvi vyberte slunné místo. Jsou to právě sluneční paprsky, které jí dodávají sladkou chuť. Ve stínu vám vyroste mdlá. Semínka, která jsou opravdu drobná, vysévejte do řádku hlubokého asi dva centimetry. Mezi jednotlivými řádky nechte mezeru 15 až 20 centimetrů.

Právě kvůli drobným semínkům se nevyhnete tomu, aby rostlinky vyrostly ve shluku, proto ji, až budou rostlinky dostatečně velké, protrhejte. Mrkev pravidelně zalévejte, například vpodvečer. Když bude mít dostatek vláhy, vyroste vám jemná a šťavnatá.

Petržel má své móresy

Pěstování petržele je vyšší zahradnická, ale s naším návodem to zvládnete.

Napřed jedna legenda, která případně vysvětlí vaše zahradnické neúspěchy. Ta říká, že ze semínek petržele si bere svůj desátek čert, proto často vyroste jen málo rostlinek.

O petrželi se také říká, že se jí daří tam, kde domu vládne žena. Pořekadla vám ale k dobré petrželi nepomůžou, proto si dobře připravte záhon a vysejte ji na správné místo.

Foto: Audrius Merfeldas, shutterstock.com

Semínka vysévejte mělce pod povrch a jemně je zahrňte půdouFoto: Audrius Merfeldas, shutterstock.com

Stejně jako mrkev si bude petržel libovat v kypré a na podzim pohnojené půdě. Pokud jste přípravu záhonů loni zanedbali, dopřejte petrželi kompostovanou půdu. Drobná semínka petržele vysévejte v dubnu, kdy už je půda prohřátá.

Pokud se chcete řídit doporučením předků, petržel vysejte na Velký pátek, prý se jí bude o to víc dařit. Řádky tvořte hluboké asi dva centimetry, mezi nimi nechte mezeru 15 až 20 centimetrů.

Protože má petržel delší dobu klíčivosti a rostlinky se objeví až za několik týdnů, můžete si řádky označit jinou, rychlejší plodinou, třeba salátem k řezu nebo ředkvičkami. Ty vám vyrostou za měsíc a sklidíte je tak dřív, než bude petržel potřebovat místo.

Až petržel povyroste, protrhejte ji na vzdálenost asi 10 centimetrů, aby kořen mohl zesílit. Kořenovou zeleninu pravidelně okopávejte, má ráda načechranou půdu. Libovat si bude ve vlhké půdě, ale pozor na přemokření, potom může petržel v zemi uhnívat.

Až v říjnu budete sklízet kořenovou zeleninu, očistěte ji od zeminy a ukruťte nať, asi centimetr nad kořenem. Uložte ji do písku, pokud máte starý a trochu vlhký sklep, vydrží vám do jara.

Reklama

Načítám