Hlavní obsah

Šokující! Test odhalil nebezpečnou podprsenku!

Foto: thinkstock

Věřili byste, že i podprsenky vám mohou škodit?Foto: thinkstock

Reklama

Spodní prádlo může představovat zdravotní riziko, nezanedbatelné nejsou ani ekologické dopady jeho výroby. Z výrobků testovaných časopisem dTest jsou rizikovější podprsenky. V jedné podprsence byla dokonce objevena nadlimitní koncentrace kadmia! Ani značkové spodní prádlo stoprocentní kvalitu nezaručí. Čeho byste si měli při nákupu všímat?

Článek

Časopis dTest

Textilní výroba je jedním z nejhladovějších oborů, co se spotřeby chemikálií, energie a vody týče. Při výrobě textilií se běžně používá přes 700 chemických látek. Mezi textilními výrobky mají prominentní postavení ty, které přicházejí do přímého styku s pokožkou. V případě spodního prádla je to navíc umocněno tím, že se dotýká velmi citlivých částí těla. Snadno tak může dojít k nežádoucím reakcím počínaje podrážděním pokožky přes alergické reakce až po možné zvýšení rizika přispívající ke vzniku rakoviny.

Mezi chemické látky, které vzbuzují největší obavy, patří barviva. Mezi známé značky zaručující chemickou a ekologickou nezávadnost patří například Oeko Tex. Ta je uznávaným a spolehlivým standardem chemické a ekologické nezávadnosti. Pro udělení značky musí být textilní výrobek otestován v akreditované laboratoři podle standardizované metodiky. U výrobků označených touto značkou tedy není třeba se obávat.

Co najdete v prádle?

V testu se časopis dTest zaměřil na chemickou bezpečnost dámského i pánského spodního prádla. S ní úzce souvisí i kvalitativní požadavek kladený na stálobarevnost. Nestálé barvy, které se při nošení uvolňují otěrem a vlhkostí (potem), zvyšují riziko podráždění pokožky a mohou být příčinou vzniku alergických reakcí. Navíc zatěžují odpadní vody.

Podprsenka s kadmiem

Nejhůře z celkového porovnání vyšly podprsenky. Na rozdíl od kalhotek a boxerek obsahují vedle textilu i plasty a kovy. Nejzávažnějším nálezem byl nadlimitní obsah kadmia, v plastovém kroužku ramínek české podprsenky Linia; 680 mg/kg je přitom vysoko nad 100mg limitem stanoveným evropskou chemickou legislativou REACH. Kadmium je toxická a rakovinotvorná látka, jejíž negativní účinky se projevují především při dlouhodobé expozici.

Problematickým se ukázalo prádlo s potisky pravděpodobně z PVC. Jak podprsenka Květa od další české firmy Werso, tak pánské boxerky z tržnice s barevným obrazem obsahovaly vysoké množství ftalátů – změkčovadel plastů zakázaných mimo jiné ve výrobcích pro děti.

Další výrobek z tržnice, dámské kalhotky, obsahovaly vyšší množství nonylfenolu. Tato povrchově aktivní látka způsobuje znečištění odpadních vod a hromadí se v živých organismech. Lze jej sice snadno odstranit vypráním, čímž ale nevědomky znečišťujete životní prostředí.

Ostatní dostatečně hodnocené prádlo trpělo především nestálobarevností jak při otěru za sucha, tak především za vlhka působením potu, případně při praní. Především u dražšího značkového prádla pouštění barev neočekáváte, přesto se u něj s tímto jevem můžete setkat. Kromě poškození ostatního prádla při praní mohou uvolněná barviva způsobit podráždění pokožky a negativně zatěžovat životní prostředí.

Foto: thinkstock

To, z jakého materiálu je vaše podprsenka vyrobená, je důležité sledovatFoto: thinkstock

Nebezpečné látky v textiliích

Azobarviva – Z některých azobarviv se uvolňují nebezpečné aromatické aminy spojované s rizikem rakoviny; tato barviva jsou v EU zakázána od roku 2003.

Ftaláty – Nechvalně proslulá změkčovadla plastů. Narušují vývoj reprodukčního systému, hromadí se v organismu a v přírodě se velmi pomalu rozkládají (především v půdě a usazeninách). Jejich používání je zakázáno ve výrobcích pro děti.

Formaldehyd – Používá se jako zpomalovač hoření, součást lepidel, pro finální povrchovou úpravu textilií, například pro snadnější žehlení, proti srážení či snadnější odpuzování nečistot. Lze jej nalézt u oblečení z bavlněných a celulózových vláken (viskóza). Jedná se o karcinogenní látku, silný alergen a dráždivou toxickou látku. Postupně se odstraňuje praním.

Chlorbenzeny a tolueny – Používají se pro barvení polyesterových vláken za atmosférického tlaku. Chlorbenzeny a tolueny jsou karcinogenní nebo potenciálně karcinogenní a některé se akumulují v živých organismech.

Nikl – Vysoce alergenní kov, zejména v přímém a dlouhodobém styku s pokožkou. Nikl je nejčastější příčinou kontaktní alergie v Evropě, alergií na nikl trpí až 20 % žen.

Kadmium – Kadmiové barvy se používají pro barvení plastů, keramiky, skla, textilu a podobně, či jako stabilizátor v PVC a jiných plastech. Z těla se odbourává jen pomalu a zdravotní riziko představuje především při dlouhodobém kontaktu, respektive příjmu. Mezi následky patří onemocnění ledvin, poškození plic a slábnutí kostí. Kadmium je rakovinotvornou látkou a zřejmě poškozuje reprodukční systém. Povolené množství je regulováno legislativou REACH.

Foto: Thinkstock

Podprsenky mohou obsahovat různé škodliviny, často je proto měňteFoto: Thinkstock

A jaké jsou konkrétní výsledky testu? Podívejte se na výběr 9 testovaných výrobků. Začněme výsledky podprsenek!

1. Triola podprsenka (1TI05A)

  • Cena: 650 Kč
  • Chemická bezpečnost: dobrá

Podprsenka bez problémů prošla všemi testy na přítomnost nežádoucích látek. Stálobarevná i ve styku s kyselým a zásaditým potem. Odolnost barev při praní byla hodnocena jako uspokojivá. Složení – košíčky: 100 % polester; ramínka 82 % polyamid, 18 % elastan.

2. Litex podprsenka (99700)

  • Cena: 430 Kč
  • Chemická bezpečnost: uspokojivá

Podprsenka zcela obstála v testech na obsah nežádoucích látek, hůře na tom byla ale s odolností barev při působení kyselého a zásaditého potu. Složení: 95 % bavlna, 5 % elastan.

3. Werso podprsenka Květa

  • Cena 600 Kč
  • Chemická bezpečnost: dostatečná

Podprsenka obsahovala vyšší množství ftalátů v potisku, a mohla tak být ohodnocena pouze známkou dostatečně. Její barvy navíc nebyly dostatečně odolné vůči kyselému a zásaditému potu. Výrobek tvoří z 80 % mikrovlákno, 10 % elastan, 5 % bavlna a 5 % polyester.

4. Výrobek z tržnice Anuo

  • Cena: 90 Kč
  • Chemická bezpečnost: dostatečná

Testy prokázaly přítomnost menšího množství olova, výskyt jiných nežádoucích látek nebyl prokázán. Podprsenka neobstála v testech stálobarevnosti při otěru za sucha, či při působení kyselého a zásaditého potu a zkoušce odolnosti barev při praní. Složení: 82 % polyamid, 18 % elastan.

5. Linia Podprsenka Kamila

  • Cena: 330 Kč
  • Chemická bezpečnost: nedostatečná

Testy odhalily nadlimitní obsah toxického a rakovinotvorného kadmia ve výrobku, podprsenka neobstála ani v testu odolnosti barev, a to v boji s kyselým a zásaditým potem. Je složena z 88 % z polyamidu a 12 % polyuretanu.

Foto: Thinkstock

Spodní prádlo by mělo být krásné, funkční, ale především zdravotně nezávadnéFoto: Thinkstock

A jak dopadly kalhotky?

1. Triumph Shape Sensation Tai kalhotky

  • Cena: 570 Kč
  • Chemická bezpečnost: velmi dobrá

Kalhotky v testu získaly hodnocení velmi dobře, a to jak ve všech chemických zkouškách, tak i v testu odolnosti barev. Složení: 80 % polyamid, 20 % elastan.

2. H&M Hotpants Mid Waist

  • Cena: 200 Kč
  • Chemická bezpečnost: velmi dobrá

Kalhotky získaly hodnocení velmi dobře ve všech zkoumaných kategoriích. Složení 91 % polyamid, 9 % elastan.

3. Kalhotky Calvin Klein (F2912E)

  • Cena: 820 Kč
  • Chemická bezpečnost: dobrá

Kalhotky získaly nižší hodnocení pouze ve zkoušce stálobarevnosti při působení zásaditého potu, ve všech ostatních zkoumaných směrech získaly hodnocení velmi dobře. Složení 82 % polyamid, 18 % elastan.

4. Kalhotky z tržnice Hand´s Flower

  • Cena: 40 Kč
  • Chemická bezpečnost: dostatečná

Chemické zkoušky prokázaly obsah nonylfenolu, který sice lze odstranit vypráním, ovšem jen za cenu rizika znečištění životního prostředí. Odolnost barev se ukázala jako nižší, a to zejména v kontaktu s kyselým a zásaditým potem, a rovněž při praní. Složení: 95 % bavlna, 5 % elastan

Celý test je zdarma ke stažení na www.dtest.cz/spodni-pradlo!

Reklama

Související témata:

Načítám