Hlavní obsah

Sonda do ženského mozku: Co se v něm děje, když potkáte sexy muže?

Foto: thinkstock

Přečtěte si, co se děje v ženském mozku, když zpracovává informace o pohledném mužiFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžete mu podlehnout do deseti minut? Klidně i za pár vteřin, hlásají vědci! Ženský mozek je velmi aktivní, co se okamžité přitažlivosti týče! Posuďte sami, jak rychle ho omráčí sexy muž!

Článek

Muži reagují na vizuální podněty víc než na cokoli jiného, a proto se ženám doporučuje primárně dráždit jejich „oči“. Jenže málokdo ví, že něžné pohlaví je na tom podobně! „Ženy jsou taky vizuální tvorové. Ve skutečnosti jsou obě pohlaví více stimulována zrakem než ostatními smysly," tvrdí Tierney Lorenz, výzkumná pracovnice psychofyziologické laboratoře na univerzitě v Texasu s tím, že umístit zrcadlo vedle postele ve společné ložnici není vůbec špatný nápad – i ženu vzrušuje sledování. A co s ní dělá pohled na naprosto neznámého sexy muže? Pánové, asi se budete divit!

Výzkumy Glenna Braunsteina z Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles a Jamese Roneyho z University of California v Santa Barbaře odhalují, jak cizí sympaťák dráždí ženský mozek!

Prvních pět sekund: seznamování

Zaregistrujete žhavého cizince, v první chvíli váš mozek zpracovává jeho hlas a obrysy tváře, analyzujete vůni jeho těla. „Ženy hodnotí mužský pach jako nejdůležitější vlastnost při rozhodování, zda k němu budou sexuálně přitahovány či nikoli,“ hlásá odbornice na psychologii vůně, doktorka Rachel Herz z Brown University v USA.

Foto: thinkstock

Fáze seznamování s atraktivním mužem je otázkou několika sekundFoto: thinkstock

Pokud na hezouna narazíte, když procházíte obdobím ovulace, více se zaměřujete na mužné rysy, jako jsou výrazná čelist a hluboký hlas. Mimo toto období jsou ženy přitahovány něžnějšími typy mužů, což vysvětluje onen rozpor vašich požadavků na partnera v různých fázích menstruačního cyklu.

Stále se na něj díváte. Váš mozek začne chrlit dopamin, tedy chemickou látku, která je taktéž zodpovědná za pocity euforie. I tak trochu kvůli ní, byť v časovém úseku do pěti vteřin od seznámení, dochází k potlačování negativních emocí.

Dál se ženský mozek, konkrétně jedna část hluboko uvnitř něj, zabývá vzpomínkami. Zaznamenává totiž každé gesto muže a porovnává ho s minulými láskami. „Jé, přesně takhle krásně jsem se cítila, když jsem byla naposledy zamilovaná,“ hlásá poblouzněná hlava. A že má s čím srovnávat! Neurolog Martin Jan Stránský to v jistém v televizním cyklu o partnerských vztazích popsal následovně: „Žena aktivuje část mozku, který souvisí s integrací emocí, potřebuje si zapamatovat pocit toho kontaktu při seznamování.“ A právě to je předmětem vzpomínek.

Foto: thinkstock

Flirtovat se dá všude...Foto: thinkstock

Po pěti minutách: flirt

Adrenalin, tedy hormon vyměšovaný dření nadledvin, se postará o bušení srdce a zpocené dlaně. Mezitím je vaše tělo zaneprázdněno produkcí testosteronu, mužského pohlavního hormonu spojovaného s agresivitou a riskováním. Ale díky bohu za něj. Je těžké flirtovat, když je člověk příliš plachý… Tak do boje!

Po deseti minutách: omráčení

Když pohár silného koktejlu vytvořený z adrenalinu, dopaminu a testosteronu přeteče, mozek vydá příkaz k produkci oxytocinu. To je hormon, který se mimo jiné u žen uvolňuje po stimulaci prsu, dělohy a vaginy. Cítíte se dobře a sexy. A to se dotyčný ani moc nesnažil. A pak že sbalit ženu je něco těžkého! Stačí se na ni jen podívat a… vypadat k světu. Jak prosté!

A co vy, podléháte mužům taky tak snadno, nebo si myslíte, že svůj mozek umíte krotit?

Reklama

Načítám