Hlavní obsah

SOS tipy, jak odolat nutkání kontrolovat partnerův mobil

Foto: astarot, Shutterstock.com

Máte tendenci kontrolovat svému partnerovi mobilní telefon? Víme, co s tím dělatFoto: astarot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zase mu přišla esemeska? Sužuje vás nejistota nebo přímo cítíte, že by vás partner mohl podvádět? Neberte jeho telefon jako nástroj moci a nelustrujte. Odolat takovému pokušení se dá třemi způsoby!

Článek

Sexuolog Zlatko Pastor říká, že podváděných a podvádějících je kolem nás tolik, že kdybychom vyplňovali povinné dotazníky o sexuálních partnerech, zvýšil by se hypotetický počet obyvatel republiky o několikanásobek. A protože právě tohle je informace ve společnosti docela zažitá, v každém druhém hoří plamínek pochybností. Na stole leží mobil. „Jé, já se podívám!“

No a už jste ve statistikách manželských poraden, které dokládají, že 80 procent lidí lustruje partnerův smartphone nebo o tom minimálně přemýšlí. Psychologové však varují. Podle nich tento typ kontroly může přinést nemalé potíže. Jenže jak tomu nutkání odolat? Senior koučka a mentorka Hana Wolf z Pure Clinic Praha a Školy pro ženy doporučuje držet se tří zásadních bodů.

1. Uchovejte si důstojnost

„Zkuste se na situaci podívat z druhé strany a zeptejte se sami sebe, jak by vám bylo, kdyby se někdo hrabal v osobních věcech vám. Nic příjemného, že? Pokud máte tendenci šmejdit ve věcech vašeho partnera, pak to svědčí o tom, že si nejste jistá svou pozicí,“ objasňuje koučka s tím, že žárlivost a kontrola totiž není nic jiného než převlečený strach, který nás dostává do mnohdy nedůstojných situací.

„Zkuste tedy jako první krok řešit svůj vztah sebe samé k sobě a zeptejte se, proč vlastně partnerovi nevěříte. Každý člověk má právo na své soukromí, tak je druhému neberte,“ prvotně radí Hana Wolf.

Foto: Rido, Shutterstock.com

První otázka, kterou byste si měli položit, je, co vás vede k tomu, že partnerovi nevěříte?Foto: Rido, Shutterstock.com

2. Nepodléhejte afektům

Zaheslovaný telefon, který si partner s sebou bere i na toaletu? Máte důvodné podezření, že něco není v pořádku? Cosi vás nutí ověřit si svoji teorii a s konečnou platností vědět, na čem jste. Obavy a strach o budoucnost partnerství vás ženou vpřed. A teď co? Podlehnout své zvědavosti?

„Pokud doopravdy máte pocit, že před vámi muž něco skrývá, tak se partnera otevřeně zeptejte. Důvěřujte své intuici a pozorně si všímejte jeho reakce. Pokud o nic nejde a vy si celou věc špatně vykládáte, muž udělá všechno pro to, aby vám situaci vysvětlil. Jeho rekce bude měkká, nevyjede po vás, protože mu na vás záleží,“ říká Hana Wolf s tím, že pokud však uhodíte hřebíček na hlavičku jen pouhým dotazem: „A kdo je ta žena?“, tak muž ztuhne a jeho reakce bude spíše obranná a impulzivní.

„V tom případě zůstaňte ve střehu, důvěřujte sobě, svým pocitům a tomu, že pravda dřív či později vyjde na povrch – a to dřív, než se nadějete,“ dodává odbornice. On totiž záletník chybu udělá sám. (Ne nadarmo sexuolog Radim Uzel tvrdí, že muži jsou zpravidla nevěrníci nešikovní, neohrabaní a ve většině případů i prozrazení. Udržovat totiž víc vztahů současně je pro ně těžší než pro ženy!) A jak se zachovat v případě největší nouze?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Ještě než na svého muže vyrazíte s otázkou, s kým si to pořád píše, zkuste se zamyslet, co by on našel ve vašem mobilu...Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

3. Kontrolujte hlavně samy sebe

Než začnete chtít partnerovi koukat do mobilu, zameťte si podle koučky nejdřív před vlastním prahem.

„Je i u vás čisto? Nejsou ve vašem mobilu náhodou věci, které by se nemusely vašemu muži líbit? Například dvojsmyslná konverzace s kolegou, fotky neznámých mužů a podobně? V partnerství totiž krásně funguje zrcadlení, které se projevuje například tím, že podle sebe soudíte druhé,“ dál apeluje Hana Wolf s tím, že jestliže vy svému protějšku něco tajíte, velmi pravděpodobně si budete myslet, že i druhý schovává něco před vámi. A právě to vás svádí ke kontrole (třeba i zbytečně).

Neustále se proto samy sebe ptejte, jestli se aktuálně pouze neodráží to, co osobně zažít nechcete, ačkoli jste tento proces aktivovaly. Takové sáhnutí do svědomí vás může od nedůstojného chování odradit.

A co vy, kontrolujete partnerův mobil? Hlasujte v anketě!

Reklama

Načítám