Hlavní obsah

Souboj receptů: Báječné nápady z čerstvých paprik

Foto: Mona Martinů

Paprikové dobroty nás v redakci dostaly. Zachutnají i vám?Foto: Mona Martinů

Reklama

Papriky mají právě svoji sezonu a na pultech obchodů hrají prim. Co si z nich ale připravit? Vyzkoušejte Andrejčin a můj dnešní tip, určitě si pochutnáte!

Článek

Papriky jsou skvělé za syrova – to bezesporu. Do salátu prostě patří! Opravdu dobré jsou i plněné masem, doplněné rajskou omáčkou (recept najdete tady). Andrea a já jsme chtěly připravit jídla, která nedají moc práce, a tak jsme se obě rozhodly papriky upéct – ona je naplnila olivami a sýrem feta, já jsem z nich udělala pomazánku. Které z nás se dnešní vaření povedlo lépe?

Pečené papriky plněné fetou a olivami podle Andrejky

Na 6 porcí potřebujete: 3 větší červené papriky, 200 g sýru feta (můžete ho nahradit i levnějším balkánským sýrem), dvě hrsti kvalitních černých oliv bez pecek, čerstvé oregano, 3 lžíce oleje, sůl a pepř

Foto: Mona Martinů

Papriky plněné slaným sýrem, doplněné lahodnými olivami vám učarují. Dejte si je jako překrm nebo lehkou večeři!Foto: Mona Martinů

Postup: Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Papriky omyjte, podélně rozkrojte na polovičky a zbavte semínek a bílých vláken. Feta sýr rozdrobte do misky, vmíchejte olivy pokrájené na plátky, nasekané oregano a přidejte 2 lžíce oleje. Podle chuti osolte a opepřete (sýr feta je ale dost slaný sám o sobě). Papriky vyložte do pekáčku vymazaného olivovým olejem a naplňte je nádivkou. Dejte je péct na zhruba 15 minut, dokud se na povrchu paprik nezačnou dělat drobné puchýřky.

Moje pomazánka z pečených paprik

Na 8 krajíců chleba potřebujete: 4 červené papriky (nejlépe kapie), 80 g žervé, 120 g sýru balkánského typu, sůl, pepř, pečivo k podávání

Foto: Mona Martinů

Pomazánka je na přípravu opravdu snadná, v kombinaci s křupavým pečivem si na ní neuvěřitelně pochutnáte!Foto: Mona Martinů

Postup: Papriky rozkrojte na půlky a zbavte stopek a semínek. Pak je dejte do pekáčku a pečte je zhruba 25 minut na 160 stupňů Celsia. Když je povrch paprik opečený do tmava, papriky vyndejte a nechte zchladnout. Poté jim sloupněte slupku (mělo by to jít jednoduše) a papriky dejte do mixéru. Přidejte k nim žervé a rozmixujte do hladka. Prsty do pomazánky najemno nadrobte balkánský sýr a podle chuti osolte a opepřete.

Jaká jsou vaše oblíbená jídla z paprik? A co vaše oblíbená pomazánka?

Reklama

Načítám