Hlavní obsah

Souboj receptů: Dobroty s kokosem

Foto: Petr Makovička

V souboji byly na pořadu dne kokosové sladkostiFoto: Petr Makovička

Reklama

Neodoláte vůni kokosu? Pak se dnes můžete těšit na hotové kokosové hody. Tři naše redaktorky si pro vás nachystaly to nejlepší, co s kokosem můžete ochutnat – skvělou bábovku, ovesné sušenky a kokos pražený s chilli a medem.

Článek

Voňavý kokos někdo miluje, někdo zatracuje. Pokud patříte do první skupiny, máme pro vás dnes tři opravdu povedené recepty. Který z nich si dáte jako první?

Nadýchaná kokosová bábovka od Lucky

Na 1 bábovku potřebujete: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek kokosu, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1 hrnek oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 3 vejce a lžíci oleje a hrst kokosu na vymazání a vysypání formy.

Foto: Petr Makovička

Lucka se vytasila s klasikouFoto: Petr Makovička

Postup: „Tahle bábovka je opravdu velmi jednoduchá a zvládne ji i malé dítě! Všechny ingredience dejte do misky a ručním šlehačem vyšlehejte dohladka. Pak vymažte formu na bábovku olejem, vysypte kokosem a nalijte do formy těsto. Pečte na 180 stupňů Celsia asi 45 minut, a je hotovo!“

Thajské kešu od Jany N.

Na misku zobání potřebujete: 25 dkg kešu ořechů, 10 dkg loupaných mandlí, 3 lžíce rostlinného oleje, 10 dkg strouhaného kokosu, 3 lžíce medu, 2 chilli papričky, sůl a černý pepř.

Foto: Petr Makovička

Thajci tohle kešu zobání milují, oblíbíte si ho i vy?Foto: Petr Makovička

Postup: „Takhle nějak vypadá asi televizní zobání v Thajsku. Recept jsem kdysi našla na internetu, trochu změnila poměr surovin, a je to vážně dobré – tedy když máte rádi požár v ústech :-). Na pánev dejte olej a v něm rozpusťte 3 lžíce medu a pozor, je nutné to míchat. Když je olej rozpálený, přidejte kešu ořechy a vše promíchejte. Přisypejte kokos a pražte za stálého míchání, dokud to přijatelně nezhnědne – záleží na vaší chuti. Pak pánev odstavte z plamene, vmíchejte nadrobno nakrájené chilli papričky, hodně osolte, opepřete, promíchejte a vysypte na alobal. Po vychladnutí směs nalámejte na kousky, a máte hotovo.“

Ovesné sušenky s ořechy a kokosem od Jany Ch.

Na 3 plechy (tedy asi 100 sušenek, ale nebojte se toho, zmizí rychle!) potřebujete: 220 g másla, 1,5 hrnku třtinového cukru (nebo napůl s cukrem krupice), 3 hrnky jemných (nebo nadrcených) ovesných vloček, 1 hrnek mandlových lupínků, 2,5 hrnku strouhaného kokosu, semínka z 1/2 vanilkového lusku nebo 1 lžičku vanilkové esence, 2 vejce a 1 lžičku jedlé sody.

Foto: Petr Makovička

Výborné kokosové sušenky připravila redaktorka JanaFoto: Petr Makovička

Postup: „Nejdřív zapněte troubu a zahřejte ji na 160–170 stupňů Celsia. Povolené máslo vložte do velké (!) mísy. Pomocí ručního šlehače utřete do pěny, a pak do něj zašlehejte všechen cukr a obě vajíčka. Přidejte ovesné vločky (použijte ty s označením ‚jemné‘ na obalu nebo obyčejné, které ale nejdřív nadrťte nebo rozmixujte), v dlani rozlámané mandlové lupínky, kokos, semínka z poloviny vanilkového lusku nebo vanilkovou esenci a jedlou sodu a vše rukama propracujte do jednolité hmoty. Podle chuti můžete přidat i kandované ovoce nebo rozinky, není to ale potřeba.

Na plech dejte pečicí papír a lžičkou na něj s mírnými rozestupy klaďte hrudky těsta, které se během pečení trošku roztečou do stran. Plech vložte do trouby a pečte asi 10–12 minut, až sušenky zezlátnou. Upečené sušenky nechte chvíli zchladnout, aby ztvrdly, a sesbírejte je z plechu. Co nesníte hned, uložte s kouskem jablka do uzavíratelné krabičky nebo zamrazte.“

Pokud máte chuť na něco pořádně kokosového a přitom velkolepého, vyzkoušejte také hříšně dobrý andělský dortnebo třeba smaženou zmrzlinu!

Jaká kokosová potěšení doma pečete vy? Napište nám do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám