Hlavní obsah

Souboj receptů: Hruškové dobroty, tentokrát naslano!

Foto: Petr Makovička

Hrušky posloužily tentokrát jako základ nesladkých jídelFoto: Petr Makovička

Reklama

K podzimu neodmyslitelně patří hrušky, ať už ty měkké žluté nebo o něco pevnější zelené. Jejich vůně linoucí se z kuchyně totiž nenechá nikoho chladným. Obzvlášť, když se nebudete bát zkoušet nové věci a ochutnáte hrušky ve třech slaných variacích.

Článek

Když jsem totiž tenhle souboj vyhlašovala, očekávala jsem tipy na hruškové koláče a povidla, o to větší překvapení mě ale čekalo, když se sešly tři recepty se sladkou kuchyní naprostou nesouvisející. Vyzkoušet můžete hrušky plněné sýrem, kuřecí steak s hruškovým čatní i neodolatelný salát!

Salát s grilovanou hruškou od Jany F.

Na 2 porce potřebujete: 200 g rukoly, 1 červenou cibuli, 1 balení Lučiny – kostičky do salátu, 2 hrušky, lžíci másla a 1 avokádo. Na zálivku si nachystejte 4 lžíce olivového oleje, lžičku dijonské hořčice, pepř, 2 lžíce červeného vinného octa a podle chuti med.

Foto: Petr Makovička

Salát od Jany byl neodolatelný a samozřejmě netučnýFoto: Petr Makovička

Postup: „Na grilovací pánvi rozpusťte kousek másla a opečte na něm z obou stran hrušky nakrájené na plátky. Mezitím si připravte zálivku smícháním olivového oleje, lžičky dijonské hořčice, medu, pepře a trochy červeného vinného octa. Poměry ingrediencí berte s rezervou, každý má rád jiné chutě, a tak si množství surovin upravte podle sebe. Do hlubokého talíře vrstvěte rukolu, červenou cibuli nakrájenou na půlkolečka, kousky vydlabaného avokáda, pár kostiček sýra a navrch položte plátky hrušek. Pak už jen pokapejte zálivkou a tradá :-)!“

Magdiny hrušky plněné sýrem a ořechy

Na 2 porce potřebujete: 3 hrušky, 150 g lučiny, 100 gramů sýru s modrou plísní, 1 lžíci másla a hrst sekaných ořechů, nejlépe vlašských.

Foto: Petr Makovička

Magdiny hrušky, to byla poezie jednoduchosti a chutíFoto: Petr Makovička

Postup: „Lučinu, sýr a máslo dejte do misky a vyšlehejte dohladka, postačí na to i metla. Pak vmíchejte nasekané ořechy. Hrušky podélně rozřízněte, pokud mají tvrdou slupku, tak je nejdřív oloupejte. Zakulacenou část zespodu lehce seřízněte narovno, aby se nekolébaly. Nakonec vydlabejte vnitřek, naplňte sýrovou směsí s ořechy a vyskládejte do zapékací misky. Hrušky nechte při asi 200 stupních Celsia zapéct zhruba 10–15 minut a můžete podávat. Je to vynikající!“

Že to Magda s hruškami umí, jsme zjistili i při Souboji koláčů. Její hruškový koláč s pudinkovým krémem prostě neměl chybu!

Hruškové čatní od Jany N.

Na 4 porce potřebujete: 1 kg hrušek, lžičku skořice, 1 menší cibuli, 5 stroužků česneku, 4 papriky (nejlépe pálivé kozí rohy), tymián (nejlépe čerstvý), rozmarýn (4 snítky nejlépe čerstvého), sůl, chilli, lžičku kurkumy nebo kari a olivový olej.

Foto: Petr Makovička

Hruškové čatní je výrazné a hodí se nejenom ke kuřecímu masuFoto: Petr Makovička

Postup: „Oloupané hrušky zbavte jádřinců, nakrájejte na malé kousky, podlijte troškou vody a přidejte malou lžičku mleté skořice nebo tyčinku skořice vcelku. Tohle všechno pak uvařte doměkka. Na pánev nalijte trochu olivového oleje, a když se rozpálí, vložte do něj najemno nakrájenou cibuli, plátky česneku, nakrájené papriky, lžíci nasekaného tymiánu, malou hrst nasekaného rozmarýnu, sůl, pepř, trošku chilli a nechte pěkně zavonět. Nasypte do toho scezené vydušené hrušky a poprašte kurkumou nebo kari.

Vše pořádně promíchejte, napěchujte do zavařovací sklenice, zalijte olivovým olejem a nechte v lednici aspoň týden uležet. Skvěle se hodí zastudena k pečenému a grilovanému masu. Já jen osmažila steak z kuřecího prsa – osolený a popepřený, žádná věda :-). A můj tip? Česnek si pokrájejte den předem a namočte ho do panáka slivovice – pak to tam vylijte celé :-).“

Připadá vám kombinace hrušek a masa lákavá? Vyzkoušejte také Andělské masíčko.

Používáte hrušky jen při pečení, nebo s nimi rádi kombinujete i ve slané kuchyni? Napište nám do diskuse! Příští týden se můžete těšit na souboj na téma vepřové kotlety!

Reklama

Související témata:

Načítám