Hlavní obsah

Souboj receptů: Jídla z mexické kuchyně

Foto: Greta Blumajerová

Mexická jídla vnesou do vaší kuchyně oživeníFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne mexická kuchyně, většina lidí si vybaví fazole, tortilly, a hlavně spoustu chilli. Do mexické kuchyně ale samozřejmě patří i mnoho jiných surovin, takže pojďte a ochutnejte s námi úžasné avokádové guacamole, tortilly s kuřecím masem a kuře s čokoládovou omáčkou.

Článek

Na „mexický“ souboj se celá redakce už dlouho těšila, a zejména guacamole a tortilly ukázaly, že skutečně bylo nač. A kdo si potrpíte na fazole, určitě vyzkoušejte recept na pikantní mexické fazole z článku Tři večeře pro milovníky pikantního jídla.

Kamiliny kuřecí fajitas s cibulovou salsou

Na 4 porce potřebujete: balíček středně velkých tortill, 350 g kuřecích prsou, 2 cibule nakrájené na proužky, po jedné červené, zelené a žluté paprice (opět nakrájených na proužky), 200 g zakysané smetany, podle chuti strouhaný sýr (čedar, ementál, gouda), sůl, pepř, grilovací koření. Na salsu si nachystejte 2 zelené chilli papričky, 1 červenou cibuli, šťávu z jedné limetky, sůl, pepř, asi 5 cherry rajčátek, 1 lžičku cukru a tabasco.

Foto: Greta Blumajerová

Kamiliny tortilly byly plné křupavé zeleninyFoto: Greta Blumajerová

Postup: „Začněte salsou. Chilli papričky orestujte na oleji, až se začne oddělovat slupka, dejte je na chvíli do igelitového pytlíku, aby se spařily. Rajčata spařte a oloupejte nebo můžete použít i dobrá konzervovaná loupaná rajčata. Rajčata i chilli papričky nakrájejte na drobné kostičky, stejně jako červenou cibuli. Vše vložte do mističky a přidejte šťávu z limetky, trošku cukru, sůl a pepř. Já jsem do salsy tentokrát vmíchala ještě trochu tabaska. Samotné fajitas jsou jednoduché. Na oleji, na němž jste restovali chilli papričky, osmahněte maso nakrájené na kostičky, které jste osolili, opepřili a posypali grilovacím kořením. Když je maso skoro hotové, dejte ho stranou. Na pánev vhoďte cibuli, chvíli restujte, pak přidejte papriky a opět chvíli restujte. Zelenina by měla změknout, ale pořád křupat. Když je hotová, vložte maso zpět a postupně vmíchejte zakysanku a sýr. Zabalte do tortilly, případně ještě posypejte sýrem a nechte si chutnat!“

Další recepty na tortilly najdete v článku Souboj receptů: Tři skvělé tortilly.

Guacamole od Jany F.

Na 4 porce potřebujete: 2–3 avokáda, asi 5 cherry rajčátek, 1–2 stroužky česneku, 1/2 menší cibule, trochu čerstvého koriadru, 1 limetku, 1 chilli papričku a jako přílohu nachos.

Foto: Greta Blumajerová

Janino guacamole je krásně svěžíFoto: Greta Blumajerová

Postup: „Na guacamole potřebujete hlavně měkká avokáda, tvrdá nejen že nepůjdou rozmačkat, ale budou v podstatě nejedlá. Avokáda podélně rozřízněte, vyjměte pecku a vydlabejte ze slupky. Pak je rozmačkejte vidličkou, přidejte najemno nasekanou cibulku, podle chuti stroužek nebo dva česneku (pokud chcete, aby byl víc cítit, prolisujte ho, jinak ho jen jemně nasekejte), nadrobno nakrájená rajčata, kousek chilli papričky (já vypreparovala semínka, kolik jí tam dáte, je na vaší chuti a na tom, kolik snesete :-)) a čerstvý koriandr. Je hodně aromatický, takže opatrně s ním, stačí trocha. Ve promíchejte a přidejte šťávu z poloviny až celé limetky, opět to záleží jen na vás. Nakonec vše podle chuti osolte a máte to! Podávejte se solenými nachos, určitě se na to nehodí sýrové nebo jinak ochucené, nevynikne pak chuť guacamole, a to je škoda.“

Recept na jemné guacamole se zakysanou smetanou najdete také v článku Grilovačka, jak má být? Jedině s našimi omáčkami.

Kuře s čokoládovou omáčkou od Jany Ch.

Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí stehna, sůl, pepř, hladkou mouku na obalení kuřete, 1 středně velkou cibuli, 4 stroužky česneku, 2 chilli papričky, 3 lžíce sádla, 300 ml kuřecího vývaru, 1 lžíci červeného vinného octa, 70 g kvalitní hořké čokolády (min. 75 % kakaa), hrst mandlí, 1 lžíci strouhanky a 1 velké rajče, ideálně také koriandr.

Foto: Greta Blumajerová

Čokoládovou omáčku doporučujeme milovníkům netradičních kombinacíFoto: Greta Blumajerová

Postup: „Vzhledem k tomu, že všechny svoje oblíbené recepty na mexickou tematiku jsem už vyčerpala, vzala jsem zavděk receptem své kamarádky Lenky. Jestli rádi zkoušíte nové chutě, budete si libovat! Kuřecí čtvrtky osolte, opepřete, obalte v hladké mouce a opečte v sádle dozlatova. Pak je vyjměte a v sádle opečte jemně nasekanou cibuli, chilli papričky a česnek. Když je vše opečené dozlatova, přidejte vinný ocet a kuřecí vývar, osmažené kuře vložte zpět a nechte asi 15 mnut dusit.

Mezitím rajčata oloupejte (jak na to, se dozvíte v článku Babiččiny recepty: Szegedinské brambory), zbavte semínek a dužinu nakrájejte na malé kousky. Dušené kuře opět vyjměte a dejte do trouby dopéct dozlatova, při 200 stupních Celsia to trvá asi 15 minut, pokud máte funkci gril, stačí 7 minut. Do výpeku přidejte strouhanku, namleté mandle a rajčata, nechte asi 2 minuty provařit a postupně přidávejte nastrouhanou nebo namletou čokoládu. Hotové kuře podávejte přelité omáčkou s tortillami nebo nachos chipsy.“

Příští týden se můžete těšit na velikonoční souboj, ve kterém budeme zpracovávat vařená vajíčka z pomlázky!

Reklama

Načítám