Hlavní obsah

Souboj receptů: Naše vánoční speciality

Foto: Petr Makovička

Co rodina, to vánoční specialitaFoto: Petr Makovička

Reklama

Každá rodina dodržuje různé vánoční tradice, ať už se jedná o odlévání olova, házení střevíce nebo zahlédnutí zlatého prasátka. K tradicím ale patří i různá jídla na štědrovečerním stole. Naše rodiny nejsou žádnou výjimkou, a tak jsme se rozhodli vzájemně se podělit o naše rodinné vánoční speciality i s vámi!

Článek

O tom, že se mnohdy výrazně liší i taková klasika štědrovečerního stolu, jako je bramborový salát, není pochyb, o ten nejlepší salát jsme se přeli už loni v článku Souboj receptů: Bramborové saláty. A pokud byste chtěli celé menu udělat opravdu netradičně, tak se podívejte do článku 3 vánoční tipy od šéfkuchařů.

Hubník podle maminky Jany Ch.

Na 6 porcí potřebujete: 4 velké hrsti sušených hub, 0,5 l mléka, 5 lžic krupičky, 75 g špeku, 1 velkou nebo dvě menší cibule, asi 10 plátků toastového chleba nebo 4 rohlíky, 2 vejce, 150 g uzeného masa, špetku soli, drcený kmín, muškátový květ, 2 stroužky česneku a velkou hrst nasekané petrželky, tuk a strouhanku na formu.

Foto: Petr Makovička

Houby jsou na Vánoce tradiční přísadou v jídlechFoto: Petr Makovička

Postup: „Hubník začala moje mamka dělat asi před 10 lety, a od té doby si bez něj štědrovečerní stůl v podstatě nedovedu představit, i když si ho dávám spíš symbolicky. Toastový chleba nebo rohlíky a uzené maso nakrájejte na kostičky. Cibulku osmažte na pokrájeném špeku dozlatova, petrželku nasekejte a houby spařte vroucí vodou. Přípravy jsou za vámi, a teď už to půjde jen rychle!

V mléce rozmíchejte krupičku, přidejte špetku soli a uvařte trochu hustější krupičnou kaši. Do té přidejte cibulku, uzené, 2/3 rohlíků, petrželku, slité spařené houby, vajíčka a všechno koření včetně prolisovaného česneku. Těsto promíchejte a nakonec přidejte i zbytek rohlíků, které se díky pozdnímu přidání nestihnou tolik ‚rozmáčet‘ a budou dělat těstu krásnou texturu. Formu nebo hluboký plech vymažte kouskem tuku, vysypte strouhankou a naplňte hubníkovým těstem, které na povrchu uhlaďte. Pak už stačí péct asi 40 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia.“

Vánoční štrúdl podle Blančiny maminky

Na 1 štrúdl potřebujete: 6 velkých jablek, 2 lžíce javorového sirupu, 2 hrsti rozinek namočených v rumu, hrst vlašských ořechů, citronovou kůru, skořici, linecké nebo listové těsto.

Foto: Petr Makovička

Na Blančin vánoční stůl patří štrúdlFoto: Petr Makovička

Postup: „Moje maminka peče specialitu, kterou je štrúdl z křehkého lineckého těsta s mřížkou nahoře. Je výborný, sytý a stačí ho malý kousek. Já jsem tenhle soubojový štrúdl chystala na horách, takže jsem pro jednoduchost využila listové těsto, vy ale určitě vyzkoušejte linecké (recept najdete níže)! Jinak je to klasický štrúdl: Těsto vyválejte na tenký plát a kousek si nechte bokem na mřížku. Doprostřed podélně naneste nastrouhaná jablka, skořici, ořechy, javorový sirup a v rumu máčené rozinky. Plát z boků a na koncích přehněte přes okraje, aby jablka nevytekla. Z kousku těsta vyválejte dlouhý copánek a vytvořte z něj mřížku. Štrúdl pak pečte asi 20 minut při 180 stupních Celsia.“

Návod na domácí listové těsto najdete v článku Domácí štrúdly, jak je neznáte, recept na skvělé linecké těsto se skrývá v článku Víkendové vaření: Linecký koláč z čerstvých jahod, jen místo bílé mouky použijte špaldovou!

Vánoční polévka od Michalovy maminky

Na 6 porcí potřebujete: asi 1 litr vody, hrst vlašských ořechů, litr třešňového kompotu, 2 lžíce povidel, hrst sušených meruněk, hrst sušených švestek, hrst křížal nebo dvě jablka, kelímek 33% smetany na zahuštění.

Foto: Petr Makovička

Tato sladká polévka patří na vánoční stůl u Michalovy maminkyFoto: Petr Makovička

Postup: „Tato specialita se u nás doma dělá odjakživa. Ingredience mi mamka diktovala po telefonu od oka, ale myslím, že se strefila. Do hrnce nasypte pokrájené sušené ovoce, třešně bez šťávy, přidejte povidla, křízaly nebo na kostičky pokrájená oloupaná jablka, zalijte vodou a vařte asi dvě hodiny. Ke konci ještě zalijte smetanou, můžete dochutit cukrem (omáčka je původně docela kyselá) a podávejte na Štědrý den.“

A jaké speciality doma děláte vy? Napište nám do diskuse pod článkem! A pokud ještě nemáte napečené cukroví, zítra na ProŽeny.cz najdete tipy na cukroví na poslední chvíli!

Reklama

Načítám