Hlavní obsah

Souboj receptů: Rozjeďte to s cuketou! Nadchnou vás špízy i nudle

Foto: Mona Martinů

Originální inspirace na jídlo z cukety? Zkuste tipy našich redaktorek!Foto: Mona Martinů

Reklama

Nevíte si rady, co s přebytky vypěstované cukety, nebo prostě jen hledáte inspiraci, jak naložit s touto zeleninou na vrcholu její sezony? Vyzkoušejte dva triky přímo z naší redakce!

Článek

Nejen pěstitelé cukety totiž uvítají nové nápady, jak tuto supervariabilní zeleninu využít na maximum! Redaktorka módy Jana F. připravila z cuket nudle, které zalila geniální oříškovou omáčkou, a editorka Jana N. zase předvedla, jak cuketu „propašuje“ do rodinného jídelníčku i v období, kdy jich její zahrádka produkuje několik denně. Do sýrových špízů nás ale vůbec nemusela nutit!

Cuketové nudle s krémovou kešu omáčkou

Na 4 porce potřebujete: 4 menší cukety, 100 g kešu ořechů, 3–4 lžíce lahůdkového droždí, 300–400 ml vody, 2 lžíce tahini (pastu ze sezamu se solí koupíte hotovou), trochu citronové šťávy, špetku červené papriky, sůl, pepř, stroužek česneku, půlku menší cibule

Foto: Mona Martinů

Jestli chcete sytější jídlo, cuketové nudle doplňte klasickými těstovinamiFoto: Mona Martinů

Postup: Z neoloupaných cuket vytvořte škrabkou na brambory plátky, které ještě podélně překrojte napůl. Nudličky potom jen mírně prohřejte na pánvi s trochou másla. Až bude cuketa orestovaná, trochu ji posolte a případně i mírně opepřete.

Krémová omáčka je ideální pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat mléčné výrobky. Neobejdete se bez nesolených a nepražených kešu ořechů a lahůdkového droždí, které dodá omáčce tu správnou chuť. Jak na to? Ořechy namočte do studené vody (minimálně na dvě hodiny, ale klidně i přes noc), a poté slejte. Ořechy zalejte vodou a rozmixujte dohladka. Začněte s menším množstvím vody, a pokud bude potřeba, přidejte další. Omáčka by měla být krémová.

Přimíchejte tahini, lahůdkové droždí a podle chuti osolte. Přidat můžete prolisovaný česnek nebo ho spolu s cibulí lehce orestovat, a až poté ho vmíchat do omáčky. Dochuťte trochou citronové šťávy a špetkou červené papriky. Toť vše!

Sýrová cuketa

Potřebujete: mladé menší cukety, camembert nebo hermelín, slaninu

Foto: Mona Martinů

Pro větší pestrost prostřídejte žlutou a zelenou cuketuFoto: Mona Martinů

Postup: S cuketami je problém, že když se urodí, už je nikdo v rodině za chvíli nemůže ani vidět. Tohle je takový šálivý recept, kdy můžete podstrčit cuketu k lehké svačině nebo večeři jen tak mimochodem – chutná totiž jako sýr! :-)

Nakrájejte celou cuketu na asi centimetrová kolečka. My ji máme raději šťavnatější, takže ji moc nepotíme, ale to záleží na vkusu, klidně kolečka na chvíli rozložte na utěrku, jemně je posolte a nechte vytéct část šťávy. Pak je třeba kousky pořádně odsát další suchou utěrkou. Mezi kolečka vkládejte kousky slaniny a na tenké plátky rozkrájený sýr.

Skládejte zpátky do tvaru cukety – pomoci si můžete špejlí, tedy tvořit jakýsi „špíz“. Celou cuketu potom zabalte do alobalu a pečte v troubě na 180 stupňů asi 25 minut. Cuketa skvěle natáhne chuť sýra. Podávejte s chlebem nebo bramborami jako přílohou.

Jaký je váš tip na spotřebování většího množství cukety?

Reklama

Načítám