Hlavní obsah

Souboj receptů: Tipy na piknik i lahodné svačiny

Foto: Greta Blumajerová

Piknik v přírodě zpříjemní i vaše víkendové odpoledneFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Chystáte se na piknik v parku nebo hledáte inspiraci, co sbalit na malou svačinku na výlet? Ať už tak nebo tak, máme pro vás pár tipů pro obě příležitosti.

Článek

Jako předkrm na grilování nebo chutné pohoštění na pikniku či zahradní party se hodí nakládané hermelíny nebo rukolový salát, jako svačinka pro děti i dospělé pak poslouží jednohubky v podobě sýrového pečiva nebo tuňákové toasty s cottage sýrem. Co vyzkoušíte jako první?

Tuňákové toasty od Marušky

Na asi 10 toastů potřebujete: 1 velké balení toastového chleba, 2 konzervy (asi 350 g) tuňáka ve vlastní šťávě, 2 kelímky (asi 400 g) sýru cottage, 1 lžíci dijonské hořčice, 1 lžičku kari koření, 1 menší cibuli nebo 1/2 svazku jarní cibulky, 3 vejce uvařená natvrdo, 1/2 hlávky ledového salátu, 3 kyselé okurky, 1 lžíci olivového oleje, hrst nasekané petržele a potravinovou fólii na zabalení

Foto: Greta Blumajerová

Toasty je dobré připravit dopředu, aby se chutě hezky propojilyFoto: Greta Blumajerová

Postup:Cibulku, petržel a okurky nakrájejte nadrobno, z konzerv slijte přebytečnou šťávu a vše smíchejte společně s cottage sýrem. Přidejte kari, lžíci dijonské hořčice a lžíci olivového oleje. Vše ještě jednou řádně zamíchejte a natřete na polovinu plátků toastového chleba. Na namazané chleby položte dvě kolečka vajíčka, list ledového salátu a přiklopte druhým plátkem toastového chleba. Hotové toasty těsně zabalte do fólie a dejte do lednice uležet, aby se chutě promísily.

Pavlino sýrové pečivo a rukolový salát

Na misku jednohubek potřebujete: 250 g hladké mouky, 250 g hery nebo másla, 250 g tvrdého sýru vcelku (eidam, ementál a podobně), špetku soli, na zdobení pár oloupaných mandlí, půlky vlašských ořechů, mák či kmín

Na salát potřebujete:200 g rukoly, 180 g nivy na kostičky, 150 g najemno nakrájených sušených rajčat, kapku olivového oleje a hrst piniových oříšků

Foto: Greta Blumajerová

Rukolový salát i sýrové pečivo jsou rychlovky k nezaplaceníFoto: Greta Blumajerová

Postup:Z mouky, tuku, najemno nastrouhaného sýru a špetky soli zpracujte vláčné těsto. Vyválejte z něj plát asi 3 mm tenký, a pak vykrajujte různé tvary. Ty klaďte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem, pomašlujte je rozšlehaným vajíčkem a ozdobte mákem, kmínem, zbytkem nastrouhaného sýra nebo poklaďte půlkou vlašského ořechu či oloupané mandle. Pečivo pečte při 180 stupních asi 15 minut.

Všechny ingredience smíchejte dohromady a podávejte co nejdříve, aby salát neovadl – výhoda je v tom, že bokem stačí mít rukolu, smíchat tak lze vše jednoduše na místě. Kdo má rád, může přidat pro zpestření i trochu pokrájených kapar.

Maruščin bonus v podobě nakládaného hermelínu s brusinkami

Na 10 kousků hermelínu potřebujete: 10 hermelínů, asi 3/4–1 l slunečnicového oleje, hrst tříbarevného pepře v celku, 3 středně velké cibule, 1 paličku česneku, podle chuti feferonky, 2 lžíce sušené petrželové nati, podle chuti mleté chilli koření, bílý mletý pepř a k podávání 1 sklenici nakládaných brusinek a sklenici beraních rohů

Foto: Greta Blumajerová

Nakládané hermelíny zužitkujete i bez pikniku :-)Foto: Greta Blumajerová

Postup:Připravte si vhodnou nádobu na uložení hermelínů, ideálně větší zavařovací sklenici nebo kyblík s víčkem. Cibuli rozkrojte na poloviny a ty nakrájejte na tenoučké plátky, česnek oloupejte a nasekejte na slabé plátky. Smíchejte všechny druhy koření a směs nasypte na prkénko nebo do misky, abyste do něj mohli následně hermelíny namáčet.

Všechny hermelíny podélně rozkrojte a případně ještě přepulte (tak jako jsem to udělala já – výhoda je v tom, že se hermelíny rychleji uleží), z vnitřní strany obtiskněte vždy do směsi koření (chilli, bílého pepře, sušené petržele) a naplňte půlkolečkem cibule a třemi kousky česneku. Obě strany hermelínu k sobě opět přiklopte a pořádně zmáčkněte k sobě, aby se poloviny ve sklenici nerozdělily.

Do sklenice pak vrstvěte hermelíny, tříbarevný pepř a feferonky dle vlastní chuti – do naložené sklenice taktéž můžete přidat případný zbytek česneku nebo cibule. Nic nezkazíte ani jakoukoli jinou pikantní paprikou, bobkovým listem nebo hořčičným semínkem. Vše nakonec zalijte olejem tak, aby všechny ingredience byly ponořené. Se sklenicí opatrně zatřepejte a nechte den uležet v pokojové teplotě na tmavém místě. Druhý den pak hermelíny přemístěte do lednice či na chladné tmavé místo například ve sklepě. Nechte uležet asi týden. Podávejte s kozím rohem (případně feferonkou), lžící nakládaných brusinek a s chlebem.

Co jíst, již víte. Ale v čem si občerstvení můžete ven přinést a další piknikové vychytávky najdete v dnešních odpoledních nákupech. Stačí kliknout sem.

Reklama

Načítám