Hlavní obsah

Souboj receptů: Skvostné variace z malin

Foto: Greta Blumajerová

Čtenářka Simona vytáhla do boje s malinovým cheesecakem, za který by se nemusela stydět ani špičková cukrárna, Jana Ch. předvedla nejlepší palačinky, jaké kdy jedlaFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srpen přímo vybízí k tomu, abyste vzali bandasku a vyrazili na zahradu nebo do lesa pro maliny. A přesně pro tento případ pro vás máme dva tipy, jak si je užít ve zvláště chutných dezertech!

Článek

Se svým receptem na cheesecake „po česku“ se čtenářka Simona Kapitánová přihlásila do Souboje receptů bez váhání, pak už jen stačilo čekat, než budou maliny opravdu k mání. Popravdě, po ochutnání se vůbec nedivíme, že se chtěla o recept na tuhle dobrotu pochlubit. Čtěte dál a zjistěte, jak obstál tento cheesecake v souboji proti mým palačinkám!

Cheesecake s malinami

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 250 g kakaových sušenek, 50 g másla, 500 g nesoleného smetanového termizovaného sýru (lučina, duko…), 70 g krupicového cukru, 3 vejce, 150 g malin plus pár kousků na ozdobení a 100 g bílé čokolády

Foto: Greta Blumajerová

I když byly některé suroviny „počeštěné", výborné chuti neubralyFoto: Greta Blumajerová

Postup:Troubu zapněte na 170 stupňů. Sušenky pomocí mixéru nebo třeba paličky na maso rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou hmotou vyložte dno formy a důkladně ji udusejte. Smetanový sýr, cukr, vejce a na kousky nasekanou bílou čokoládu smíchejte dohromady, nakonec do směsi opatrně vmíchejte i maliny. Vše pak nalijte do formy na sušenky. Připravený koláč vložte do trouby a pozvolna pečte asi 45–50 minut.

Celozrnné palačinky se zakysanou smetanou a horkými malinami

Na 2–3 porce potřebujete: 500 ml mléka, 2 vejce, 50 g moučkového cukru, 100 g hladké mouky, 100 g celozrnné mouky (já jsem použila pšeničnou, použít ale můžete i třeba špaldovou), 400 g zakysané smetany, 300 g malin, rostlinný olej na smažení a podle chuti moučkový cukr na posypání

Foto: Greta Blumajerová

Tenká palačinka, zakysanka a horké maliny... Také se vám sbíhají sliny?Foto: Greta Blumajerová

Postup:Nedávno jsem navštívila Český Krumlov a v jedné tamní kavárně ochutnala jednu z nejlepších palačinek svého života – se zakysankou a horkými malinami. Tohle prostě musíte vyzkoušet i vy!

Mléko, vejce, moučkový cukr a oba druhy mouky smíchejte v míse dohromady a těsto nechte asi 10 minut odležet. Normálně cukr do těsta nedávám, v tomto případě je ale na místě. Do misky si nalijte trochu oleje a před smažením každé palačinky jen mašlovačkou lehce vytřete nepřilnavou pánev, aby palačinky byly křupavější. 2/3 malin rozšťouchejte vidličkou na kaši, přidejte i zbývající a směs ohřejte v mikrovlnce. Hotovou palačinku potřete lžící zakysané smetany a lžící horkých malin, zabalte a během podávání mějte k dispozici moučkový cukr, ať si každý případně dosladí podle své chutě.

Jak maliny zpracováváte vy? Podělte se o své nápady v sekci Vaše recepty!

Reklama

Načítám