Hlavní obsah

Souboj receptů: Svatomartinská husí stehýnka a posvícenské koláčky

Foto: Greta BLumajerová

Zatímco Sabině v kuchyni pomáhala dcera Alice, já jsem koláčky musela napéct samaFoto: Greta BLumajerová

Reklama

Vzhledem k tomu, že svatý Martin letos vychází na pondělí, neuškodí oslavit jeho příchod už o víkendu. Inspirovat se můžete třeba našimi recepty na posvícenské koláčky nebo pečenou husu!

Článek

Dnešní souboj je trochu netradiční: Těžko totiž porovnávat pečenou husu a koláčky. Snad ale aspoň jeden z receptů nejdéle o víkendu využijete. Husa je totiž vskutku nenáročná na přípravu a koláčky jsou tak dobré, že by byla věčná škoda je nevyzkoušet!

Sabinina špikovaná husí stehna se špenátem

Na 2 porce potřebujete: 2 husí stehna, 50 g slaniny, 2 malé cibule, 3 stroužky česneku, 250 g listového špenátu, 1 lžíci másla, mletý bílý pepř a sůl

Foto: Greta Blumajerová

Křehká pečená husa a jemný špenát s česnekem se budou na svatomartinském stole vyjímatFoto: Greta Blumajerová

Postup: Stehna očistěte, udělejte do nich malé zářezy a vsuňte do nich špalíčky nakrájené ze tří čtvrtin slaniny. Práci si můžete usnadnit tím, že špalíčky slaniny nejdřív vložíte na chvilku do mrazáku. Stehna pak osolte a nechte dvě hodiny odležet. Do pekáčku rozložte jednu nakrájenou cibuli, 1 pokrájený stroužek česneku a zbylou slaninu nakrájenou na kostičky. Pak do něj vložte stehna a pečte je zakrytá asi 20 minut při 200 °C. Pak přilijte trochu vody a pečte přiklopené dalších 20 minut. Na závěr stehna odkryjte a za občasného přelévání vypečenou šťávou je dopečte doměkka. Poté stehna nechte přiklopená ve vypnuté troubě.

V kastrolu krátce poduste na másle druhou cibuli, přidejte jemné plátky ze dvou stroužků česneku a krátce na to nahrubo pokrájený špenát. Osolte, opepřete, a jakmile listy „zvadnou“, stáhněte je z ohně. Špenát rozdělte na talíře, přidejte stehna a přelijte je šťávou (kdo chce, tak i s česnekem a cibulkou). Podávejte s bramborovými knedlíky.

Janiny posvícenské koláčky

Potřebujete: 50 ml mléka, 50 g kvasnic, 5 lžiček cukru, 500 g mouky „dvounulky“ (extra jemně mleté), 180 g másla, 2 vejce, špetku soli, 1 rozšlehané vajíčko na potření a moučkový cukr na obalení

Na náplně: cokoli, co máte rádi, já jsem dělala tvarohovou (250 g měkkého tvarohu, 1 žloutek, 2 lžíce mletých mandlí a 1 vanilkový cukr; uvedené množství vystačí na polovinu dávky těsta) a povidlovou (tu dochucuji podle tohoto receptu)

Foto: Greta Blumajerová

Posvícenské koláčky? Jedině ty podle receptu mé prababičky!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Tenhle recept se v naší rodině už pár generací dědí a vřele ho doporučuji. I mimo posvícení! Ve vlažném mléku rozpusťte cukr a kvasnice a nechte vzejít kvásek. Máslo nechte povolit a nakrájejte ho na kousky. Přidejte kvásek, vajíčka a mouku a rukama vypracujte tuhé těsto. Pozor, aby bylo dobře propracované a nezůstaly v něm nikde žádné kousky másla! Hotové těsto zabalte do igelitového sáčku a uložte ho na hodinu až dvě kynout do lednice (ano, do lednice. Ne do tepla! :-)). Mezitím si prostým smícháním ingrediencí připravte náplně a troubu vyhřejte na 170 stupňů.

Zastudena nakynuté těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na plát silný asi 1 milimetr. Rádélkem těsto nakrájejte na kostičky velké asi 4 x 4 centimetry. Doprostřed každé lžičkou naneste náplň a zavažte je jako šátečky, přičemž dávejte pozor, aby byly pořádně domáčknuté a během pečení se pak nerozbalily. Hotové koláčky skládejte těsně vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vajíčkem a pečte asi 12–15 minut dozlatova – záleží na troubě.

Hotové pečivo vyndejte z trouby, nechte pár minut zchladnout, aby šlo snadno oddělit od sebe, a ještě horké je obalte v moučkovém cukru. Já osobně doporučuji péct je rovnou v minimálně dvojnásobné dávce, jak říká moje mamka, jsou prudce „žravé“.

Jak slavíte svatého Martina vy? A dodržujete vůbec tuto tradici aspoň v kuchyni?

Reklama

Načítám