Hlavní obsah

Souboj receptů: Tři dobroty z vařených vajec

Foto: greta blumajerová

Naše redaktorky nás překvapily a uvařily vejce :-))Foto: greta blumajerová

Reklama

Zbyla vám po pomlázce ošatka plná vařených vajec, a vy nevíte, co s nimi? Nechte si poradit od našich redaktorek Sabiny, Lucky a Jany, které se rozhodly zabodovat se svými výtvory – vajíčkovým salátem, pomazánkou a španělskými ptáčky.

Článek

Jak se zbavit vařených vajec, jsme vám radili už loni v článku Tři recepty z vařených vajíček, takže jestli si nevyberete z dnešních receptů, tak tam určitě ano! Teď se ale pojďte podívat, co si pro vás holky nachystaly dnes.

Lucčina vajíčková pomazánka

Na 4 porce potřebujete: 5 vajec, 1 středně velkou cibuli, 100 g tvrdého sýra (eidam, gouda…), 100 g šunky, sůl, pepř, 1 lžíci plnotučné hořčice a 2 lžíce majonézy.

Foto: greta blumajerová

Lucčina vajíčková pomazánka byla jednoduše skvěláFoto: greta blumajerová

Postup: „Vejce už uvařené natvrdo máte, tak je jen oloupejte a nakrájejte nadrobno. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhaný sýr a najemno nakrájenou šunku. Dochuťte asi jednou polévkovou lžící hořčice a dvěma lžícemi majonézy. Nakonec pomazánku osolte a opepřete podle chuti.“

Máte chuť spíš na hladkou, jemnou vaječnou pomazánku? Recepty najdete v článku Recepty s pečivem: Vynikající vajíčková pomazánka.

Sabininy španělské ptáčky

Na 4 porce potřebujete: 4 velké plátky hovězího zadního, 1 větší vejce uvařené natvrdo, 2 sterilované okurky, 4 plátky slaniny, 2 nožičky párku (já použila debrecínské), sůl, pepř, 1 cibuli a trochu oleje. Jako přílohu dávám rýži.

Foto: Greta Blumajerová

Sabininy ptáčky se opravdu povedlyFoto: Greta Blumajerová

Postup: „Španělské ptáčky jsem hodně dlouho nedělala, jejich příprava je totiž trochu delší, ale projednou proč ne, že? Nejdříve si připravte ingredience. Nakrájejte si najemno cibuli, plátky masa důkladně naklepejte, osolte a opepřete. Vajíčko vařit nemusíte, zbylo vám přece od Velikonoc, že? :-) Jen ho oloupejte a podélně pokrájejte na čtvrtiny, stejně tak podélně rozpulte okurky. Párky rozřízněte napůl.

Plátky masa si rozložte na prkénko, poklaďte je slaninou a přidejte vajíčko, okurku a párek. Celé to zabalte a pevně převažte nití. Ptáčky dělám v papiňáku, takže… Vlijte olej do hrnce, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte ptáčky a osmahněte je ze všech stran, pak je podlijte asi 4 dl vody, přiklopte poklicí a duste – v papiňáku necelou hodinu, v obyčejném hrnci asi hodinu a půl. Omáčku nijak nezahušťuji, před servírováním jen z ptáčků sundám nit a přidám rýži. Dobrou chuť!“

Janin vajíčkový salát s kapary

Na 4 porce potřebujete: 4 vejce, 120 g másla, 1 lžíci majonézy, 2 lžíce kaparů, hrst nasekané petrželky, sůl a pepř.

Foto: Greta Blumajerová

Kapary dodávají salátu nevšední šmrncFoto: Greta Blumajerová

Postup: „Salát je velmi jednoduchý, a jestli se vám hodí spíš jako pomazánka, maže se skvěle i na pečivo! Vajíčka uvařená natvrdo oloupejte, pokrájejte na větší kousky a rozmačkejte vidličkou, aby zůstaly větší kousky. Máslo nechte změknout a ručním šlehačem z něj vyšlehejte hladkou pěnu. Přidejte rozmačkaná vajíčka, majonézu, jemně nasekané kapary a petrželku a dochuťte solí a pepřem. Nejlepší je s tmavým pečivem!“

Jak vajíčka z pomlázky zpracováváte vy? Poraďte ostatním v diskusi pod článkem! Příští úterý najdete v Soubojích receptů várku úžasných moučníků.

Reklama

Načítám