Hlavní obsah

Souboj receptů: Úžasné chilli v čokoládovém cheesecaku i rizotu

Foto: Greta Blumajerová

Originální recepty s chilli, které vás dostanou svou pikantností i netradičními kombinacemiFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chilli je koření, které dodá i tomu nejobyčejnějšímu jídlu říz a grády. Máte ho rádi, ale už nevíte, jaké pikantní dobroty vařit? Zkuste dnešní dva tipy podle šéfredaktorky Kamily a editorky Sabiny!

Článek

Milujete ostrá jídla, při kterých se trochu zapotíte? Do chladných lednových dnů se hodí jako vyšité. Chilli papričky vás zahřejí, jsou navíc prospěšné vašemu zažívání a zvyšují imunitu. Jak bude jídlo ostré, si volíte sami, takže pokud se toho nebojíte, klidně přidejte množství chilli uvedené v dnešních receptech! A na co se těšit?

Začneme netradičně, čokoládovým cheesecakem s chilli papričkami podle Sabiny, proti kterému se postavilo Kamilino rizoto s chorizem, paprikou a hráškem!

Sabinin čokoládový cheesecake s chilli

Na 20centimetrový dort potřebujete: 200 g kakaových sušenek, 75 g másla

Na náplň: 170 g hořké čokolády (alespoň 70 % kakaa), 1 zarovnanou lžičku mletých chilli papriček, 375 g krémového sýra (Philadelphia, Duko, Cream Spread), 100 g cukru, 2 vejce, 120 ml zakysané smetany

Foto: Greta Blumajerová

Cheesecakem s chilli překvapíte každou návštěvu. Nebojte, pálí jen trochu, je akorát sladký a rozplývá se na jazyku!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Cheesecaky všeho druhu mám moc ráda, tento čokoládový z internetu je opravdu skvělý. Troubu předehřejte na 180 °C. Dno otevírací dortové formy vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs pečlivě natlačte na dno i boky připravené formy a dejte péct na 10 minut.

Zatím si připravte krém. Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní a vmíchejte do ní chilli. Promíchejte krémový sýr s cukrem a do této směsi přidejte rozpuštěnou čokoládu a promíchejte. Po jednom zapracujte vejce a nakonec zakysanou smetanu.

Směs vlejte na předpečený korpus a uhlaďte povrch. Cheesecake dejte péct tak, že na dno trouby vložte nádobu s vodou a pečte 15 minut na 180 °C, poté teplotu snižte na 120 °C a pečte ještě dalších 45 minut. Cheesecake nechte ve formě zcela vychladnout. Pak ho přesuňte do lednice a chlaďte přes noc. Druhý den dobrou chuť.

Foto: Archiv firem

Nevíte si rady s uskladněním dortů a jiných moučníků a pečiva? Zkuste tyhle vychytávky!Foto: Archiv firem

Rizoto s chorizem, paprikou a hráškem podle Kamily

Na 4 porce potřebujete: 300 g rýže na rizoto, 600 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru, 2 dcl bílého vína, 2 šalotky, 100 g klobásky chorizo, půlku zelené papriky, půlku červené papriky, půlku žluté papriky, hrst hrášku, 1 lžíci másla na opékání + 1 lžíci másla na finální dochucení, 100 g parmezánu, 1–2 lžíce 12% smetany, sůl, pepř, sušené chilli papričky

Foto: Greta Blumajerová

Italské rizoto má krásně krémovitou konzistenci, je pekelně ostré a také neskutečně dobré!Foto: Greta Blumajerová

Postup:Tenhle recept jsem odkoukala ve své oblíbené restauraci, a okamžitě se zařadil na špici mezi mými oblíbenými rizoty. Začátek je tradiční – šalotku pokrájejte nadrobno a chvíli ji ve větší pánvi restujte na másle. Pak přidejte rýži, promíchejte a podlejte vínem. Stáhněte plamen a nechte víno vyvařit. Pak přilejte vývar, promíchejte a opět nechce vařit na mírném ohni. Když se vývar vyvaří, dolejte ho, a tak pokračujte, dokud rýže nebude měkká.

Mezitím na jiné pánvi orestujte na drobné kousky nakrájené chorizo, papriky a hrášek (chorizo i papriky krájím na opravdu malé kostičky – lépe to vypadá, i chutná). Nakonec vmíchejte pokrájené sušené chilli papričky. Já jsem použila ty, které mi naše fotografka Greta přivezla z Thajska.

Tvrdila, že koupila ty nejméně pálivé, a tak jsem dala tři! Zároveň jsem ale také použila mlýnek, v němž mám sůl i chilli, takže jsem jim ještě trochu pomohla. Chilli samozřejmě přidejte podle své chuti, já jsem nechtěla kolegy úplně zničit, ale i tak to bylo pikantní docela dost. Po třech čtyřech minutách restování pánev odstavte a vraťte se k druhé pánvi.

Až bude rýže měkká, můžete základ zjemnit troškou smetany. Já ji občas dám, občas ne – teď jsem ji přidala, a byl to dobrý nápad. Přidejte do rýže máslo (celkové množství je na vás, ale šetřit byste neměli) a parmezán (tady platí totéž).

Opepřete čerstvě mletým pepřem, osolte – můžete klidně jako já použít mlýnek s kombinací sůl-chilli. Chvíli míchejte, aby se máslo i sýr rozpustily. Nakonec do základu přimíchejte připravenou zeleninu s chorizem, přičemž doporučuju nevyklopit do něj i omastek, který salám pustil. Rizoto by pak bylo moc mastné a chuť choriza až moc výrazná. Nakonec ještě můžete finálně dosolit nebo opepřit a na talíři porce posypat parmezánem.

Jaké je vaše oblíbené jídlo s chilli? A zkoušeli jste někdy moučníky s chilli papričkami?

Reklama

Související témata:

Načítám